WYKORZYSTANIE JADALNYCH KWIATÓW. By się żyło kolorowo trzeba kwiatki jeść. Musowo. Tak od rana do wieczora. Na nie dobra każda pora. Na śniadanie ser.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Sposób jedzenia ostryg
W restauracji.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
KUCHNIA HAWAJSKA.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zatrzymać lato w kuchni
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Fiołek (Viola odorata) kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku. (uzupełnienie cz.1)
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

WYKORZYSTANIE JADALNYCH KWIATÓW

By się żyło kolorowo trzeba kwiatki jeść. Musowo. Tak od rana do wieczora. Na nie dobra każda pora. Na śniadanie ser z dziewanną. Potem lilie z kaszką manną, tost z pierwiosnkiem i lubczykiem. Dżemik z różą i mieczykiem. W pracy jogurt szafranowy dobry na wytchnienie głowy. Z bzu czarnego zaś herbatka. I ciasteczka. Dwa. Z bławatka. Wreszcie lunchyk upragniony. Chłodnik z fiołków. Umajony kwieciem jeżyn, pękiem ostu. Oj, nie będzie dzisiaj postu! Potem kotlet zjedz z mieczyków i sałatkę ze storczyków. Polej sosem z aloesu i melisą. By bez stresu przeżyć jakoś do kolacji i risotto zjeść z akacji. Dwa goździki. Jeden w klapie. Słodki miód na krawat kapie.

Zatrzymać lato - bratki w cukrze

To już ostatnie bratki z mojego ogródka. Pozbawione letniego słońca, rosnące w "długim cieniu" stały się drobne i pastelowe. Choć nie straciły nic ze swojej urody, giną na sałatkowych półmiskach zdominowane przez dorodne kwiaty cukinii i nasturcji. Będę za nimi tęsknić. Aż do zimowych deserów, kiedy to wrócą do mnie oszronione cukrem pudrem w towarzystwie bezy, owoców i bitej śmietany.

Przepis Delikatny zapach chabrów sprawia, że ten deser jest naprawdę wyjątkowy. Przyrządź i podawaj panna cottę w niewielkich kokilkach, przez co unikniesz ryzyka uszkodzenia deseru podczas wyjmowania z foremek. Moja wersja wykorzystuje jogurt zamiast śmietany, przez co deser jest znacznie lżejszy. Liczba porcji: 6-8 Czas przygotowania: min Czas gotowania: 5 min Czas tężenia: godziny lub całą noc

Pyszna sałatka z nutą wiosny podbije każde podniebienie swoim wyśmienitym smakiem, przyciągnie też wzrok wybredniejszych smakoszy ze względu na jej kolory i sposób przygotowania

Teraz coś dla smakoszy Bratki i winogrona w doskonałej kompozycji wraz z szynką oraz rukolą. Łatwe i szybkie w przygotowaniu dostarcza wszystkich substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju oraz dzięki dodaniu winogron łatwo przekonuje do siebie wszystkie dzieci.

Babeczka z Stokrotki

Pomidory z dodatkami

Sałatka z truskawkami

Kolorowy mix sałatkowy

Pomarańczowo-fioletowy mix sałatkowy

Różowy tort

Kanapka ze szczypiorkiem

Przepis -Umyć i oczyścić karczochy, pozostawić kilka centymetrów łodyżki. /pozostałą część łodygi obrać i dodać do duszenia w dalszej części /. -Karczochy przekroić na pół, usunąć twarde wierzchni liście/ czasem obcinam nożyczkami/ i przy pomocy łyżeczki wydrążyć niejadalne włoskowate /niektóre karczochy ich nie posiadają/ części ze środka, tworząc w ten sposób wgłębienie na nadzienie. -Wszystkie nacinane części nasmarować dokładnie cytryną /lub skropić sokiem/aby warzywo zachowało ładny kolor. Warzywo można również umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. -Połączyć pietruszkę/ ok.2 łyżki/, czosnek i bułkę tartą /użyłam małego, podręcznego blendera /,dodać starty ser, 2 łyżki oliwy,doprawić do smaku sola, pieprzem i,wymieszać. -Rozgrzać kilka łyżek oliwy na głębokiej patelni lub w rondelku z grubym dnem. -Połówki karczochów podsmażyć na rozgrzanej oliwie przeciętą częścią do spodu. -Po delikatnym podsmażeniu odwrócić warzywo i pietruszkowym farszem wypełnić puste środki karczochów. Nadzienie przygnieść. -Podsmażyć 2-3 minuty, a następnie zalać do 1/3 wysokości gorącą, osoloną wodą. -Przykryć pokrywką i dusić ok.30 min. na wolnym ogniu / uzupełnić ewentualnie wyparowany płyn/. - Kiedy widelec wbity w warzywo nie stawia oporu karczochy są gotowe. -Podawać lekko przestudzone z dodatkiem pieczywa. Większą ilość karczochów po napełnieniu farszem,podsmażeniu,podlaniu wodą można zapiekać w piekarniku lub ułożyć w rondlu obok siebie na stojąco /bez przekrawania na połówki/

Kalafior, brokuł i karczochy to również kwiaty chętnie przez nas zjadane.

Do prezentacji wykorzystałem Strony : www. pinkcake.blox.pl