WYKORZYSTANIE JADALNYCH KWIATÓW
By się żyło kolorowo trzeba kwiatki jeść. Musowo. Tak od rana do wieczora. Na nie dobra każda pora. Na śniadanie ser z dziewanną. Potem lilie z kaszką manną, tost z pierwiosnkiem i lubczykiem. Dżemik z różą i mieczykiem. W pracy jogurt szafranowy dobry na wytchnienie głowy. Z bzu czarnego zaś herbatka. I ciasteczka. Dwa. Z bławatka. Wreszcie lunchyk upragniony. Chłodnik z fiołków. Umajony kwieciem jeżyn, pękiem ostu. Oj, nie będzie dzisiaj postu! Potem kotlet zjedz z mieczyków i sałatkę ze storczyków. Polej sosem z aloesu i melisą. By bez stresu przeżyć jakoś do kolacji i risotto zjeść z akacji. Dwa goździki. Jeden w klapie. Słodki miód na krawat kapie.
Zatrzymać lato - bratki w cukrze
To już ostatnie bratki z mojego ogródka. Pozbawione letniego słońca, rosnące w "długim cieniu" stały się drobne i pastelowe. Choć nie straciły nic ze swojej urody, giną na sałatkowych półmiskach zdominowane przez dorodne kwiaty cukinii i nasturcji. Będę za nimi tęsknić. Aż do zimowych deserów, kiedy to wrócą do mnie oszronione cukrem pudrem w towarzystwie bezy, owoców i bitej śmietany.
Przepis Delikatny zapach chabrów sprawia, że ten deser jest naprawdę wyjątkowy. Przyrządź i podawaj panna cottę w niewielkich kokilkach, przez co unikniesz ryzyka uszkodzenia deseru podczas wyjmowania z foremek. Moja wersja wykorzystuje jogurt zamiast śmietany, przez co deser jest znacznie lżejszy. Liczba porcji: 6-8 Czas przygotowania: min Czas gotowania: 5 min Czas tężenia: godziny lub całą noc
Pyszna sałatka z nutą wiosny podbije każde podniebienie swoim wyśmienitym smakiem, przyciągnie też wzrok wybredniejszych smakoszy ze względu na jej kolory i sposób przygotowania
Teraz coś dla smakoszy Bratki i winogrona w doskonałej kompozycji wraz z szynką oraz rukolą. Łatwe i szybkie w przygotowaniu dostarcza wszystkich substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju oraz dzięki dodaniu winogron łatwo przekonuje do siebie wszystkie dzieci.
Babeczka z Stokrotki
Pomidory z dodatkami
Sałatka z truskawkami
Kolorowy mix sałatkowy
Pomarańczowo-fioletowy mix sałatkowy
Różowy tort
Kanapka ze szczypiorkiem
Przepis -Umyć i oczyścić karczochy, pozostawić kilka centymetrów łodyżki. /pozostałą część łodygi obrać i dodać do duszenia w dalszej części /. -Karczochy przekroić na pół, usunąć twarde wierzchni liście/ czasem obcinam nożyczkami/ i przy pomocy łyżeczki wydrążyć niejadalne włoskowate /niektóre karczochy ich nie posiadają/ części ze środka, tworząc w ten sposób wgłębienie na nadzienie. -Wszystkie nacinane części nasmarować dokładnie cytryną /lub skropić sokiem/aby warzywo zachowało ładny kolor. Warzywo można również umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. -Połączyć pietruszkę/ ok.2 łyżki/, czosnek i bułkę tartą /użyłam małego, podręcznego blendera /,dodać starty ser, 2 łyżki oliwy,doprawić do smaku sola, pieprzem i,wymieszać. -Rozgrzać kilka łyżek oliwy na głębokiej patelni lub w rondelku z grubym dnem. -Połówki karczochów podsmażyć na rozgrzanej oliwie przeciętą częścią do spodu. -Po delikatnym podsmażeniu odwrócić warzywo i pietruszkowym farszem wypełnić puste środki karczochów. Nadzienie przygnieść. -Podsmażyć 2-3 minuty, a następnie zalać do 1/3 wysokości gorącą, osoloną wodą. -Przykryć pokrywką i dusić ok.30 min. na wolnym ogniu / uzupełnić ewentualnie wyparowany płyn/. - Kiedy widelec wbity w warzywo nie stawia oporu karczochy są gotowe. -Podawać lekko przestudzone z dodatkiem pieczywa. Większą ilość karczochów po napełnieniu farszem,podsmażeniu,podlaniu wodą można zapiekać w piekarniku lub ułożyć w rondlu obok siebie na stojąco /bez przekrawania na połówki/
Kalafior, brokuł i karczochy to również kwiaty chętnie przez nas zjadane.
Do prezentacji wykorzystałem Strony : www. pinkcake.blox.pl