ANOREKSJA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ANOREKSJA Choroba XXI wieku.
Advertisements

psychospołeczny aspekt otyłości
autor: Katarzyna Jakubek kl. II „c”
Opracowała mgr Katarzyna Hojda
ANOREKSJA I BULIMIA Jak to możliwe, żeby dorosła kobieta ważyła 32 kilogramy i wciąż twierdziła, ze jej uda i brzuch są za grube i ze powinna jeszcze schudnąć?
Autorzy: Daria Woźny Ania Strzępka Julia Niegowska
Skutki niewłaściwego odżywiania
JAK RADZIĆ SOBIE ZE STRESEM
ze sposobem odżywiania.
Na bakier z jedzeniem czyli zaburzenia odżywiania
Opracowanie: Aleksandra Tomanek
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
Drastyczne choroby spowodowane złym odżywianiem Anna Szymańska.
Bulimia Co to jest bulimia? Co to jest bulimia? Przyczyny Przyczyny Leczenie Leczenie Ciekawostki Ciekawostki.
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
DLACZEO JA? anoreksja i bulimia anoreksja i bulimia.
ANOREKSJA I BULIMIA mgr Anna Grygny.
Wykład VI Współczesne rozumienie anoreksji i bulimii
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Przyczyny zaburzeń nastroju, specyfika symptomów u dzieci i młodzieży
Skutki głodu i niedożywienia
Otyłość, anoreksja i bulimia
Anoreksja.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Co podać dziecku na talerzu ?
Złe nawyki żywieniowe.
psycholog z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Choroby wywołane złym odżywianiem
Anoreksja.
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
Zdrowy styl życia.
Skutki niezdrowego odżywiania
Natalia Czapla 1.
Dziecko z depresją w szkole i przedszkolu
Zaburzenia odżywiania
Prawidłowa waga człowieka
ANOREKSJA Bulimia.
Zaburzenia odżywiania
Jak nastolatkowie radzą sobie ze stresem ?
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Światowy Dzień Walki z Otyłością
1.Konserwanty w pożywieniu
Zaburzenia odżywiania
Anoreksja.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Anoreksja i bulimia dzieci i młodzieży
prezentacja o zaburzeniach odżywiania
Trzymaj formę! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem. Wykonał: Michał Górecki.
Tracy: praca z klientką (model poznawczo-behawioralny)
Anoreksja i bulimia.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
DEPRESJA jest chorobą i ma charakter długotrwały Charakterystyczny dla depresji jest podwyższony poziom lęku.
Zapis prezentacji:

ANOREKSJA

ANOREKSJA - (jadłowstręt psychiczny) to poważna choroba, charakteryzująca się umyślną utratą masy ciała - dotyczy przede wszystkim kobiet. Jednak statystyki pokazują, że zaburzenie to dotyka coraz większej ilości mężczyzn. - obniża się także przeciętny wiek osób chorujących - przestają zadziwiać przypadki anoreksji u dziewczynek w wieku poniżej 12 lat. - jest jednym z najbardziej śmiertelnych schorzeń psychicznych.

PRZYCZYNY Mimo wielu lat obserwacji i badań jednoznaczne przyczyny anoreksji nie zostały do końca poznane. Wyróżnia się natomiast 4 kategorie czynnków, które predysponują do wystąpienia anoreksji: czynniki psychologiczne: niska samoocena, zaburzenia osobowości czynniki genetyczne: choroby przewodu pokarmowego predyspozycje rodzinne: specyficzny model rodziny, czynniki kulturowe: niezadowolenie i silna koncentracja na własnym wyglądzie. Często proces chorobowy jest wyzwalany w wyniku silnych przeżyć emocjonalnych, jak: śmierć w rodzinie, rozwód rodziców, zmiana szkoły. Choć anoreksja jest przede wszystkim chorobą nastolatek, to wyraźnie rośnie częstość jej występowania u kobiet powyżej 40 roku życia.

OBJAWY: brak apetytu i towarzyszący często temu wstręt do jedzenia. bardzo szczupła sylwetka, sucha i cienka skóra zaostrzone rysy twarzy znaczny spadek masy ciała o ponad 15%-20% osłabienie organizmu odwodnienie. chłodne i powierzchowne relacje z innymi ludźmi nadmierne odchudzanie lub ćwiczenie zmuszanie się do wymiotów po posiłku. problemy z układem krążenia (zimne ręce, stopy) liczenie kalorii w każdym posiłku problemy ze spaniem okresowe napady żarłoczności.

LECZENIE Leczenie anoreksji jest procesem długim i trudnym. Z powodu braku jednoznacznych czynników powodujących zachorowanie na anoreksję, niemożliwie jest podjęcie najbardziej pożądanego sposobu leczenia w medycynie, czyli leczenia przyczynowego. Osoba chora, aby jeść, musi przezwyciężyć lęk przed przytyciem, wstręt do jedzenia, oraz wszystkie negatywne emocje będące udziałem anoreksji.

CHOROBA PROWADZI DO: całkowitego zaprzestania przyjmowania pokarmów. anemii, zaburzeń hormonalnych, spowolnienia metabolizmu. zniszczenia cery, wypadania włosów, kruchości i łamliwości paznokci. spadku ciężaru ciała nawet do 60 % masy początkowej. zaburzeń układu krążenia i układu sercowo-naczyniowego. śmierci chorego (zaburzenia funkcji fizjologicznych, zagłodzenie się, samobójstwo).

Anoreksja - fakty i mity Na anoreksję chorują tylko kobiety Rzeczywiście anoreksja dotyczy przede wszystkim kobiet, jednak mężczyźni także mogą na nią chorować. Szacuje się, że około 6% chorujących na anoreksję to mężczyźni. Anoreksja to choroba nastolatek z bogatych domów Szacuje się, że większość zachorowań na anoreksję przypada między 11 a 19 rokiem życia. Nastolatki są najbardziej narażone na zachorowanie głównie ze względu na zachodzące w czasie dojrzewania zmiany fizyczne i emocjonalne. Jednak chorują także osoby starsze oraz młodsze (coraz bardziej powszechne stają się zaburzenia odżywiania u dzieci poniżej 10 roku życia.) Jeszcze kilkadziesiąt lat temu zdecydowana większość przypadków anoreksji dotyczyła osób pochodzących z zamożnych rodzin. Obecnie notuje się taką samą liczbę przypadków wśród osób z domów średnio zamożnych, lub nawet biednych.

Anoreksja jest fanaberią, a najlepszy sposób na wyjście z niej to po prostu normalne jedzenie Równie nieprawdziwe jest twierdzenie, że "z anoreksji się wyrasta". Jedną z konsekwencji anoreksji jest zaburzenie mechanizmów związanych z odczuwaniem i kontrolowaniem głodu. Ktoś, kto je 3 posiłki dziennie na pewno nie ma anoreksji Przede wszystkim należy się upewnić, że posiłki na prawdę są jedzone. Osoby dotknięte anoreksją potrafią po mistrzowsku stwarzać pozory, że jedzą normalne posiłki. Następny problem to kaloryczność i składniki diety - unikanie "wszystkiego co tuczy", jedzenie tylko kilku wybranych produktów - jedzone posiłki powinny być pełnowartościowe. Anoreksja oznacza samokontrolę i siłę charakteru Osobom chorym wydaje się, że kontrolując swoją wagę, kontrolują swoje życie. Koncentracja całego życia wokół niejedzenia, kalorii i odchudzania jest brakiem kontroli.

ŹRÓDŁA

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ