Witam wszystkich! Małgorzata Marchwant. PLAN PREZENTACJI: 1. WSTĘP 2. KUCHNIE ŚWIATA 2.1 KUCHNIA POLSKA 2.2 KUCHNIA WŁOSKA 2.3 KUCHNIA CHIŃSKA 3. GARNIROWANIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Książka kucharska klasy 0
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Sposób jedzenia ostryg
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia Szwajcarii.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Ryby i owoce morza.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Obraz marynistyczny w programie MS Paint 6.1
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Wanda Korzeniowska ( , Lwów), Grajek podwórzowy, 1931, drzeworyt sztorcowy Tomasz Bewick do wykorzystania matrycy zastosował drewno.
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
WIEM,CO JEM !.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Wrocław, Prezentację wykonała Magdalena Mielech.
Zasady zdrowego żywienia!
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
wykonała klasa III b pod kierunkiem wychowawcy Anny Worobiec
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
LODÓWKI.
Zatrzymać lato w kuchni
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
Carl Warner ( ur w Liverpoolu) jest brytyjskim fotografem. Nazywany też „Peacasso", "Salvador Deli", "Caraveggio". Autor serii zdjęć krajobrazów,
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Brytyjski fotograf Car Warner wykonuje zdjęcia krajobrazów wykonanych z jadalnych komponentów... W ten sposób zachęcił swoje dzieci do jedzenia owoców.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Choroba prostaty a dieta
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
Potrawy w Polsce 1.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Witam wszystkich! Małgorzata Marchwant

PLAN PREZENTACJI: 1. WSTĘP 2. KUCHNIE ŚWIATA 2.1 KUCHNIA POLSKA 2.2 KUCHNIA WŁOSKA 2.3 KUCHNIA CHIŃSKA 3. GARNIROWANIE 3.1 “Z CZYM TO SIĘ JE”? 3.3 DLA WYTRWAŁYCH 4. ZAKOŃCZENIE

WSTĘP: Czyli o czym? I po co?

KUCHNIE ŚWIATA: „Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia” George Bernard Shaw Postaram się przekonać Was, że nie ma większej miłości nie tylko od jedzenia, ale również od gotowania, które jest nieodłącznym elementem życia codziennego. W niniejszym punkcje scharakteryzuje kuchnie najbardziej mi znane jako zarys tego, co kryje się w potrawach wszystkich regionów świata. Parę słów np. o:  historii  tradycjach  potrawach narodowych

KUCHNIE ŚWIATA: Kuchnia polska  Zlepek wpływów zagranicznych smaków:  niemieckich  francuskich  żydowskich  włoskich Historia:  Regionalizm  Ciekawostka: Kroniki średniowieczne charakteryzują polska kuchnie jako bardzo ostrą. Bujną w przyprawy takie jak pieprz, gałka muszkatołowa oraz jałowiec. Ktoś wie jaka mogła być przyczyna stosowania aromatów do mięs jakimi są przyprawy?

KUCHNIE ŚWIATA: Kuchnia polska  Brak potrawy ogólnonarodowej Współcześnie:  Niejednolita kuchnia - regionalizm Kluchy śląskie Karmi- nadle Regiony ŚląskPodhale Mazo- wsze Podlasie Wielko- polska Pomorze i Kaszuby Modra kapusta OscypekKwaśnica Bryndza Kiszka ziemnia- czana Babka ziemnia- czana Flaki zapiekane z serem Pyzy z serem Flaki z pulpetami CzerninaFaworki Kluchy na łachu Galat Pyra z gzikiem Pyry w mundu- rkach Moskole

KUCHNIE ŚWIATA: Kuchnia włoska  Jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich „Cudze chwalicie, swego nie znacie”  Używane składniki:  Pomidory  Oliwa  Sery: pramezan, mozarella, gorgonzola  Przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, peperoni.  Regionalizm:  Północ: makaron, ryż, masło  Południe:makaron, oliwa, owoce morza.  Regionalne specjalności:  Florencja: befsztyk  Bolonia: sos mięsny  Neapol: pizza  Inne: tortellini, risotto, lasagne, ravioli, tiramisu.

KUCHNIE ŚWIATA: Kuchnia chińska  Orientalne smaki potraw  Kuchnia chińska jest zbiorczą nazwą wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach oraz innych krajach wschodniej i południowo- wschodniej Azji  Regionalizm:  Północ: zboża, mięsa  Południe:ryż, owoce morza  Założenia kulinarne Chińczyków:  Niska zawartość tłuszczu  Odpowiedni dobór składników odżywczych: ½ produktów skrobiowych oraz ½ warzyw i mięsa Z czym kojarzycie kuchnię chińska?  Każdemu wedle smaku:  Smak kwaśny: usprawnia pracę wątroby, ograniczać  Smak gorzki: pobudza pracę serca oraz krążenie  Smak słodki: dodaje energii, odświeża, wzmacnia i odżywia  Smak ostry: pobudza krążenie i przemianę materii, dodaje energii.

GARNIROWANIE  ?  DEF. Ozdabianie dań i napojów mieszanych  Ładnie podane smakuje lepiej

GARNIROWANIE: zadanie I Z obranej marchewki kroimy grubsze plastry (ok. 7 mm) i przy pomocy ostrego nożyka wycinamy dowolne wzorki i nacięcia. Może to być bardzo prosta kratka, kwiat lub obręcz z umieszczoną w środku obrana rzodkiewką. Przygotowaną marchewkę, tak jak na rysunku pierwszym, kroimy wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Tak otrzymane rowkowane półplastry możemy wykorzystać do dekorowania brzegów półmisków. Z długiej, prostej marchewki odkrawamy końce. Obkrawamy ją tak aby powstała równa powierzchnia. Przy pomocy obieraczki do warzyw lub długiego noża odcinamy wzdłuż marchewki plastry. Paski wkładamy do mocno osolonej wody aby zmiękły i dały się swobodnie kształtować. W każdym z pasków robimy na jednym końcu nacięcie aby móc przeciągnąć przez nie drugi koniec.

GARNIROWANIE: zadanie II Przy pomocy specjalnego nożyka do rowkowania skórki warzyw i owoców robimy nacięcia wzdłuż ogórka. Możemy również skorzystać ze zwykłego noża. Tak ozdobiony ogórek kroimy w plasterki i dowolnie układamy. Plasterki ogórka ładnie wyglądają gdy nieco na siebie zachodzą. Karbowanego ogórka kroimy w grubsze plastry. Ostrym i wąsko zakończonym nożykiem wykrawamy środki plastrów. Co drugi plaster przecinamy, tak aby można było przełożyć go przez cały plaster. Łącząc za sobą plastry ogórka otrzymujemy zielony łańcuch. Jest to jedna z najprostszych dekoracji z ogórka. Ogórek (może być też karbowany) kroimy na plasterki. Każdy plasterek nacinamy do połowy i rozchylając końce w przeciwnych kierunkach układamy na talerzu

GARNIROWANIE: zadanie III W jajku zetnij ostrym nożem dolną część tak aby po ułożeniu go stało stabilnie. Ze ściętego kawałka jajka wytnij uszy myszki. Ostrym nożem zrób nacięcia w jajku, w miejscu gdzie mają być uszy. Delikatnie wciśnij uszy w nacięcia. Namaluj ketchupem oczy i nosek myszki. Z łodyżek zrób wąsy i ogon.

GARNIROWANIE: zadanie IV Czukiem nożyka nacinamy na rzodkiewce trójkąciki począwszy od samego czubka. Delikatnie podważamy skórkę uzyskujący tym samym ozdoby przypominające kształtem kwiaty. Przy pomocy noża nacinamy rzodkiew liniami poziomymi następnie pionowymi. Tworzymy tym samym swego typu siatkę. Nacięcia muszą być odpowiednio głębokie aby można było 'rozstrzelić' wycięte kawałki.

Dziękuje za uwagę! Małgorzata Marchwant