Składniki: 45 dag ciemnej czekolady 28 dag masła 6 jajek 6 łyżek miodu 42 dag cukru pudru 6-7 dag wiórków kokosowych 28 dag mąki Glazura: 20 dag ciemnej czekolady 5-7 dag masła
Sposób przygotowania: Posiekaną czekoladę i masło stapiamy w kąpieli wodnej.
Po przestudzeniu dodajemy jajka i miód.
Do masy czekoladowej dodajemy cukier i mąkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
Kwadratową formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Napełniamy ciastem.
Całość pieczemy 35 min. W temp.180 *C
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy glazurę: posiekaną czekoladę z masłem stapiamy w kąpieli wodnej. Powierzchnię ostudzonego ciasta pokrywamy glazurą.
Gotowy przysmak kroimy na porcje. Można podawać z lodami waniliowymi. Smakuje pysznie, jest super słodkie
Cornish Pasty – Pieczony pieróg.
Składniki : 2,5 szklanki (275 g) mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 115 g masła pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki (120 ml) wody 600 g rumsztyku pokrojonego w kostkę 1 cebula, posiekana 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 małe marchewki sól i pieprz do smaku 2 łyżki mleka
Wykonanie : Z podanych składników zagniatamy ciasto, w trakcie wyrabiania podlewamy zimną wodą aby składniki łatwiej się połączyły.
Ciasto dzielimy na 8 równych części, pakujemy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
W tym czasie kroimy składniki na farsz : mięso w drobną kostkę cebulę w kostkę marchew tarkujemy na dużych oczkach ziemniaki kroimy w cienkie kwadraciki.
Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone kawałki ciasta należy rozwałkować na ok. 3-4mm i uformować krążki. Na tak przygotowane ciasto nakładamy gotowy farsz i sklejamy na kształt pieroga.
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i nakłuwamy w kilku miejscach ostrym czubkiem noża.
Cornish Pasties wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 min. w 210 *C, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 *C i pieczemy kolejne 50 min.
Efekt końcowy : Jest to bardzo sycące danie, świetnie smakuje polane sosem czosnkowym. Wykonanie : Jakub Wróbel kl. II A