Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Uzależnienie fizyczne i psychiczne, tolerancja i zespół abstynencyjny.
Advertisements

Problemem współczesnej medycyny
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
DLACZEGO WARTO ROZMAWIAĆ O RUCHU
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
Otyłość u dzieci.
Zdrowe odżywianie.
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
POLACY a problemy z masą ciała
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Żyjesz zdrowo - wygrywasz
Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Witam Państwa bardzo serdecznie.
RUCH TO ZDROWIE.
Zdrowe odżywianie.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Witamina E.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Skutki, przyczyny, i mechanizm uzależniania
”Choroby układu krążenia jako problem zdrowia publicznego w woj
Regularne i zdrowe odżywianie 
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Nowa perspektywa finansowa – wyzwania i szanse dla wzmocnienia ochrony zdrowia w latach Ministerstwo Zdrowia 23 września 2015 r.
Cukrzyca. Co warto wiedzieć?
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Badanie stresowe i profilaktyka
Żeby zdrowym być….
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
PNO, czyli porozmawiajmy o odporności. Co to jest odporność? Odporność jest wynikiem pracy wielu skomplikowanych elementów, które tworzą nasz układ immunologiczny.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Przygotowała: Olga Podloch Kl.2a, gimnazjum piekoszów
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym piśmiennictwie zwraca się uwagę na narastający problem niedoborów witaminy D u dzieci i młodzieży, także w krajach wysokorozwiniętych, co jest głównie związane z dietą ubogą w witaminę D, nie stosowaniem suplementacji (poza okresem noworodkowym i niemowlęcym) oraz z stosowaniem kremów przeciwsłonecznych latem (krem z filtrem SPF 8 eliminuje syntezę skórną witaminy D w 95%, a SPF 15 w 98%). Ważnym czynnikiem ryzyka deficytu witaminy D w tej grupie wiekowej jest dieta. Obserwuje się zmniejszające się spożycie witaminy D wraz z naturalnymi jej źródłami pokarmowymi, takimi jak np. tłuste ryby morskie. Warto podkreślić, że witamina D w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji szybko wzrastającego szkieletu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego. Rośnie również liczba dowodów wskazujących na korzystny wpływ witaminy D na metabolizm ogólnoustrojowy, w tym metabolizm cukrów i tłuszczów, którego zaburzenia stanowią czynnik ryzyka rozwoju otyłości i chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, nadciśnienie, zespół metaboliczny), coraz częściej dotykających również tę grupę wiekową. Korzystne efekty właściwego zaopatrzenia w witaminę D dotyczą również układu odpornościowego, w tym obniżenia ryzyka rozwoju chorób autoimmunizacyjnych oraz podniesienia odporności organizmu na infekcje ( w tym grypę)- co wydaje się szczególnie istotne w wieku szkolnym. Ujawniono także korzystny wpływ suplementacji witaminą D grupy nastolatków z objawami depresji, u których regularna podaż tej witaminy przez 3 miesiące spowodowała zmiany w samopoczuciu oraz poprawę następujących parametrów: uczucie depresji, zmęczenie, drażliwość, huśtawka nastrojów, bezsenność, poczucie ogólnego osłabienia, zdolność koncentracji oraz ból.

Rekomendacje podaży witaminy D u nastolatków Kombinacja niekorzystnych zmian dotyczących stopniowego zwiększania czasu spędzanego w pomieszczeniach zamkniętych, diety ubogiej w witaminę D, oraz uwarunkowań klimatycznych (niskiego nasłonecznienia), może prowadzić do deficytu witaminy D u dzieci i młodzieży, ze wszystkimi negatywnymi konsekwencjami dla ich zdrowia. Postuluje się konieczność prowadzenia regularnej profilaktyki deficytu witaminy D w wieku szkolnym, czyli realizowania zaleceń Środkowoeuropejskich ustalonych przez Zespół Ekspertów. Podobnie jak w przypadku dzieci młodszych, profilaktyka deficytu witaminy D jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną. Według rekomendacji Środkowoeuropejskich, w grupie dzieci starszych niż jeden rok zaleca się suplementację witaminą D w dawce IU na dobę, w zależności od masy ciała. Amerykańskie Towarzystwo Endokrynologiczne również rekomenduje dawkę IU witaminy D na dobę dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Wytyczne z Węgier potwierdzają konieczność stosowania dawki dobowej IU witaminy D u dzieci i młodzieży. Najnowsze rekomendacje w języku polskim znajdziesz tutaj>>> Wersja oryginalna dostępna jest tutaj>>>