Przedszkole Samorządowe w Słupach „Książka Kucharska”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Zakupy.
Sprawozdanie z akcji Piramidy Żywienia Przedszkolaka
Innowacja pedagogiczna
Innowacja pedagogiczna Kształtowanie zachowań prozdrowotnych W zdrowym ciele – zdrowy duch Opracował: zespół nauczycieli z Przedszkola Nr 3 w Łowiczu.
SCENARIUSZ ZAJĘĆ DLA DZIECI 5- 6 LETNICH Akademia Czystych Rąk Opracowała Joanna Broniarz Szkoła Podstawowa nr 1 w Legnicy.
IV Edycja „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
Przedszkole nr 2 „Kraina Wesołej Zabawy”
Przedszkolak Pełen Zdrowia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Profilaktyka i promocja zdrowia w roku szkolnym 2012/2013
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
SPRAWOZDANIE PRZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ZIMA 2012/2013.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
ZDROWY STYL ŻYCIA.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Rok szkolny 2011/2012.
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Sprawozdanie z warsztatów „Odporność wzmacniamy bo o zdrowe żywienie i higienę dbamy” 24 lutego w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
Promowanie zdrowego trybu życia. Publiczne Przedszkole im bł. Jana Pawła II w Szczepanowie.
Projekt: Projekt:,,Klasa trzyma formę’’,,Klasa trzyma formę’’ Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl. V a Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl.
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
S PRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „P RZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ” Gminne Przedszkole w Brudzewie.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA” OPRACOWAŁY: DANUTA SZMANDRA, ANNA BEDNAREK „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWIE I HIGIENĘ.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
w Przedszkolu nr 4 w Stalowej Woli
Ś niadanie daje moc 7 listopada 2014r. Klasa I c Szkoła Podstawowa w Suchożebrach.
ŚNIADANIE DAJE MOC! 8 listopada przyłączyliśmy się do akcji i zorganizowaliśmy w klasie wspólne śniadanie. Wydarzenie to poprzedziły przygotowania. Dzieci.
Wewnątrz przedszkolny konkurs kulinarny
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
wykonała klasa III b pod kierunkiem wychowawcy Anny Worobiec
ŚNIADANIE DAJE MOC KLUBY ŚNIADANIOWE KL. I, KL.II, KL.III SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARII.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
Analiza ankiet „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE” Ankieta przeprowadzona wśród uczniów.
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Józefa Piłsudskiego w Lublinie.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Przedszkole Publiczne Nr 5 w Łomży Kształtowanie właściwych nawyków racjonalnego żywienia w ramach edukacji zdrowotnej dzieci w różnorodnych zajęciach.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Opracowała: Joanna Kamińska. Sprzątanie świata „W jaki sposób oddziałujemy na przyrodę?”
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Szkoła realizuje „Program Śniadanie Daje Moc”, mający na celu walkę z niedożywieniem dzieci w Polsce poprzez wspieranie szkół w edukacji na temat zdrowego.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Międzyprzedszkolny konkurs wiedzy na temat zdrowego i ekologicznego żywienia.
Zapis prezentacji:

Przedszkole Samorządowe w Słupach „Książka Kucharska”

Kierunek działań pracy przedszkola to: Wdrożenie i upowszechnienie idei zdrowego stylu życia. Opracowanie i wdrożenie programu edukacji zdrowotnej, którego celem jest propagowanie zdrowego stylu życia, kształtowanie nawyków i przyzwyczajeń higieniczno - zdrowotnych, kształtowanie właściwej postawy ekologicznej, podejmowanie właściwych decyzji zdrowotnych. Promowanie pozytywnych zachowań prozdrowotnych.

Idea projektu „Książka Kucharska”: Zachęcanie do spożywania zdrowych pokarmów. Wspólne organizowanie czasu dzieci i rodziców. Zaangażowanie rodziców do współpracy z przedszkolem.

Realizacja projektu: 1.Przeprowadzenie zajęć o zdrowym odżywianiu:

Temat: Mali kucharze. Obszar aktywności: zdrowotna Cel ogólny: Rozróżnianie pokarmów zdrowych i niezdrowych. Zachęcanie do spożywania zdrowych pokarmów. Cele operacyjne: dziecko nazywa grupy pokarmów zalecane do spożycia; dziecko pracuje w grupach; dziecko doskonali koordynację wzrokowo – ruchowej; dziecko doskonali słuch fonemowy poprzez ćwiczenia z sylabizowaniem; Metody: Czynne: zadań stawianych do wykonania Słowne: opowiadanie, rozmowy Oglądowe: pokaz, Formy: praca z całą grupą, indywidualna Środki dydaktyczne: artykuły żywnościowe, fotografie artykułów żywnościowych,

Przebieg zajęć: 1. Powitanie Zabawa ruchowa „Uściśnij dłoń” Dzieci chodzą swobodnie po sali, nauczyciel podaje im kolejne instrukcje : - chłopcy uścisną dłonie chłopców, a dziewczynki uścisną dłonie dziewczynek - uściśnij jak najwięcej dłoni, - stańmy w kręgu, weźmy się za ręce i zróbmy fale, - stańmy w ciasnym kręgu zróbmy jednocześnie przysiad. 2. Co robić, by być zdrowym? Rozmowa wprowadzająca – nauczyciel mówi o tym, że aby być zdrowym, należy ćwiczyć, dbać o higienę, zdrowo się odżywiać. 3. Zdrowe czy niezdrowe. Podział produktów spożywczych na dwie kategorie: produkty zdrowe i produkty niezdrowe. Produktów w koszyku ze zdrową żywnością powinno być tyle, ile dzieci, proporcjonalnie do piramidy żywienia – najmniej słodyczy, a najwięcej z grupy zbożowych. Podczas tej zabawy wykorzystujemy fotografie tych produktów. 4. Co przygotowałem z owoców. Karta pracy – zadaniem dziecka jest sprawdzenie jakie danie zostało przygotowane z owoców. 5. Grupy żywnościowe. Każde dziecko zabiera jeden produkt z koszyka ze zdrową żywnością, a następnie szuka pozostałych dzieci ze swojej grupy żywnościowej. Następnie nauczyciel wypowiada nazwy artykułów żywnościowych sylabami. Dzieci które znajdą dany artykuł w swoim zbiorze, podnoszą go do góry.

Temat: Piramida żywności. Obszar aktywności: zdrowotna Cel ogólny: Omówienie zasad zdrowego odżywiania – piramida żywnościowa. Dbanie o zdrowie, orientowanie się w zasadach zdrowego odżywiania. Cele szczegółowe: dziecko nazywa grupy pokarmów zalecane do spożycia. dziecko kształtuje zdolności manualne podczas pracy plastycznej. dziecko rozbudza zainteresowanie zdrowym odżywianiem Metody: Czynne: zadań stawianych do wykonania Oglądowe: pokaz, Formy: praca z całą grupą, indywidualna Środki dydaktyczne: fotografie artykułów żywnościowych, duże klocki do wykonania piramidy, plansza dydaktyczna z piramidą żywnościową, talerzyki papierowe, plastelina.

1. Prawda czy fałsz. Zabawa ruchowa. Gdy nauczycielka mówi prawdę, dzieci podskakują jeden raz, gdy nieprawdę – kucają. Należy jeść owoce i warzywa, bo są bardzo zdrowe. Chipsy też są bardzo zdrowe. Od czasu do czasu można zjeść coś słodkiego. Woda jest dużo zdrowsza niż napoje gazowane. Nie wolno jeść ryb. Zamiast batonika lepiej jeść jabłko. Marchewki i rzodkiewki są bardzo trujące. Po jedzeniu należy myć zęby. Trzeba pić wodę. 2. Piramida zdrowia. Nauczyciel przedstawia plakat z piramidą zdrowego żywienia. Wykonanie elementów piramidy zdrowego żywienia przy pomocy ilustracji i klocków. Dzieci naklejają emblematy grup żywnościowych na klocki, a następnie układają piramidę według wskazówek nauczyciela. 3. Zdrowy posiłek. Indywidualna praca plastyczna – każde dziecko otrzymuje papierowy talerzyk i plastelinę. Zadaniem dziecka jest ulepienie z plasteliny swojego ulubionego zdrowego posiłku.

2. Przygotowanie wraz z dziećmi zdrowego deseru. „Galaretka dla Truskawek”

Dziecko robi zakupy w sklepie.

Dziecko przygotowuje owoce, myje je i kroi.

Dziecko przyrządza zdrowy deser.

Dziecko spożywa przygotowany przez siebie posiłek.

3. Zorganizowanie konkursu dla dzieci i rodziców. Regulamin: 1.Przygotuj wraz z rodzicami (dziadkami, rodzeństwem) swoje ulubione, zdrowe danie. 2. Zrób z tych przygotowań relacje (zdjęcia, rysunki). 3. Napisz nazwę i dokładny przepis dania. 4. Prace należy wykonać w formacie A4 (kartka w pionie). Praca powinna wyglądać jak kartka z książki kucharskiej. 5. Podpisane prace należy składać do ……….. u nauczycielek.

4. Stworzenie książki kucharskiej „Kreatywne przepisy”.

Efekty realizacji projektu: Stworzenie książki kucharskiej, która znajduje się w bibliotece przedszkolnej. Jest chętnie wypożyczana. Rodzice i dzieci dzielą się swoimi ulubionymi zdrowymi przepisami kulinarnymi. Rodzice współpracują z przedszkolem. Kształtowanie wśród dzieci i ich rodziców nawyków zdrowego odżywiania. Wykorzystywanie przepisów podanych przez rodziców przez kucharki w przedszkolu. Rozszerzenie czasu działania projektu na następne lata. Rozszerzenie zasięgu działania konkursu na inne placówki np.: przedszkola gminne, Niepubliczną Szkołę Podstawową w Słupach, społeczność lokalną. Autor projektu: Klaudia Godlewska