Holiday Inn Elstree – czyli gastronomia hotelowa od kuchni

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
Advertisements

Program „Uczenie się przez całe życie”
W kierunku podnoszenia kwalifikacji zawodowych – konferencja podsumowująca kampanię Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Staż zawodowy w Wielkiej Brytanii Londyn
Technik organizacji usług gastronomicznych
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
Z nami każdy dzień jest inny
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
STAŻ ZAWODOWY W NIEMCZECH – OSTSEEBAD BAABE
Temat projektu "Zrównoważona architektura krajobrazu w przestrzeni miejskiej na włoskich przykładach"
NAWOJOWA – RENDE – r. Staż został zrealizowany w ramach projektu systemowego Staże i praktyki dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
NAWOJOWA – RENDE/Kalabria – (POLSKA – ITALIA) Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
NAWOJOWA – RENDE/Kalabria –
SKUTECZNIE DO CELU POPRZEZ EUROPEJSKĄ PRAKTYKĘ NR PROJEKTU PL1-LEO CZYLI MY W BERLINIE.
Projekt Leonardo da Vinci nr PL1-LEO Chcemy być lepsi na rynku pracy CZECHY 2013.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
Model gościnności w Hotelu Stadt Neustadt***
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
„Zagraniczne praktyki i standardy pracy czynnikiem poprawy kompetencji zawodowych oraz zwiększenia szans na rynku pracy” Nr projektu: PL1-LEO
Zagraniczna mobilność szkolnej kadry edukacyjnej w ramach projektów instytucjonalnych. Projekt jest finansowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał.
Projekty mobilności polegają na organizowaniu wyjazdów zagranicznych dla uczniów, pracowników, absolwentów i bezrobotnych, a także szkoleniowców. Celem.
Karolina Iciek „Podniesienie umiejętności zawodowych technika obsługi turystycznej na europejskim rynku pracy” realizowanego przez FRSE w ramach Europejskiego.
LONDYN  Praktyka zawodowa trwała od r do r  W praktykach w Anglii uczestniczyło 15 uczniów oraz 2 opiekunów.
Podsumowanie projektu Prezentacja: Michalina Mościszko Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”, realizowany.
Zak up współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.
Standard obsługi to podstawa sukcesu Prezentacja: Daria Bosek i Damian Pławski Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka.
Informatyk w Londynie Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże i praktyki.
Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób.
Wykonanie – Karina Suchecka Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże.
Praktyki zawodowe w Londynie r.
HOTEL 55 – relaks FENG SHUI Prezentacja: Joanna Przybysz, Agata Moszczyńska Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących.
Equity Point London - RAJ DLA TURYSTY W SAMYM SERCU LONDYNU JULITA JÓŹWIAK Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają.
Hotel Travelodge Tower Bridge*** - blisko historii
Projekt Leonardo da Vinci
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
S TAŻ W W IELKIEJ B RYTANII. Główne cele stażu : - zdobycie doświadczenia zawodowego w kierunku technik ekonomista, - doskonalenie języka, - poznanie.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej – mój wybrany zawód
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Hotel Brauhaus Zum Löwen & Mirage Hotel Joanna Mądrzyk Anna Kramarczyk Mühlhausen, –
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
PROJEKT: „EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
PROJEKT: „EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
„Wiedza teoretyczna nie jest wszystkim- ucz się i pracuj na poziomie europejskim!”
Staż zawodowy – My, czyli Konrad Grzywacz i Karol Skibiński z kl. IV ct mieliśmy przyjemność spędzić te 3 miesiące na stażu zawodowym.
Projekt pt: „Zdobywamy Europejski Rynek Pracy – staże zawodowe dla absolwentów” został zrealizowany przez Szkołę Językową „4 Languages” Nicolas E.T. Weatherill,
Lindau im Bodensee Termin praktyki: – Aleksandra Wójtowicz Nikola Flor.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
STAŻ ZAWODOWY W NIEMCZECH – OSTSEEBAD BAABE. ACÁ Hotel Mönchgut w Baabe W hotelu ACÁ byłyśmy od dnia do dnia r.
Projekt pt: „Zdobywamy Europejski Rynek Pracy – staże zawodowe dla absolwentów” został zrealizowany przez Szkołę Językową „4 Languages” Nicolas E.T. Weatherill,
„Mój zawód na europejskim rynku pracy - jakie mam szanse?”
Program UE nr PL LEO LEONADRO da VINCI MŁODZIEŻ ZESPÓŁU SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO W NAKLE ŚLĄSKIM NA CYPRZE 2012 'Doskonalenie.
Projekt: „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” współfinansowany przez Unię Europejską.
Przebieg, efekty i ocena I etapu projektu
Projekt Cele projektu Miejsce i termin projektu Partner projektu.
Hotel zum Schiff MEERSBURG
Staż zawodowy w Niemczech Agata Charlińska i Rafał Osypowicz
Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER)
„HOTELARZE Z WODZICZKI – EUROPEJSKI RYNEK PRACY NA WAS CZEKA”
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zagraniczny Staż Zawodowy uczniów ZS Nr 1 im. M
Zapis prezentacji:

Holiday Inn Elstree – czyli gastronomia hotelowa od kuchni Wykonanie: Małgorzata Gutowska i Monika Olszewska Projekt numer: ESF01-2013 – 1 – PL1 – LEO01 – 37042 „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo”, realizowany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, w ramach Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działania 3.4 - Otwartość systemu oświaty w kontekście uczenia się przez całe życie, Poddziałanie 3.4.2 Upowszechnianie uczenia się prze całe życie.

Holiday Inn Elstree Nasz 4 tygodniowy staż realizowałyśmy w jednej z najlepszych sieci hotelowych na świecie – w hotelu Holiday Inn położonym w dzielnicy północnego Londynu w Elstree.

Codzienną podróż do pracy zaczynałyśmy na stacji Harrow & Wealdstone, skąd autobusem linii 186 jechałyśmy do dworca autobusowego Edgware Bus Station

Tam przesiadałyśmy się do autobusu linii 292 lub 108 i jechałyśmy do Kenilworth House skąd pieszo szłyśmy kilka minut do hotelu.

W hotelu Holiday Inn goście mieli do dyspozycji 135 pokoi, bardzo często wszystkie były zajęte. 4* standard przyciągał nie tylko biznesmenów załatwiających interesy w Londynie, ale także ekipy pilotów oraz stewardes obsługujących lotniska Stansted i Luton.

Holiday Inn Elstree W hotelu zatrzymywali się również ludzie telewizji i filmu nagrywający popularne brytyjskie programy rozrywkowe w pobliskim Elstree Film Studios.

Holiday Inn Elstree W hotelu goście mogli liczyć na komfortowo urządzone pokoje z płaskim telewizorem i klimatyzacją, oraz wliczony w cenę noclegu pełny serwis klubu rekreacyjnego z jacuzzi, sauną oraz basen.

Restauracja O’Sullivans, oferowała bogate menu potraw serwowanych przez cały dzień, od śniadania po kolację. Wielokrotnie miałyśmy tu okazję obsługiwać gości w porze lunchu w sali restauracyjnej, lub przygotowując dla nich posiłki w kuchni.

Naszą przygodę z zawodem rozpoczęłyśmy od szkolenia BHP oraz zapoznania z obiektem. Poznałyśmy cały personel, oraz nasze codzienne obowiązki. Od pierwszego dnia urzekła nas miła atmosfera panująca w pracy. Obsługa gości tylko na początku, kiedy uczyłyśmy się swoich zadań, wydawała nam się trudna, ale już po kilku dniach świetnie sobie ze wszystkim radziłyśmy.

Nasi koledzy z pracy podpowiadali nam jak radzić sobie z powierzonymi zadaniami. Nabrałyśmy także nawyku porządkowania swojego stanowiska pracy, co bardzo ułatwiało wykonywanie zadań. Przekonałyśmy się, że jesteśmy częścią zespołu i jego sukces zależy także od nas, bo każdy etap obsługi klienta ma swoje znaczenie i jest tak samo ważny.

Do naszych codziennych obowiązków należało: Holiday Inn Elstree Do naszych codziennych obowiązków należało: Przygotowanie stanowiska do pracy, utrzymywanie go w czystości i sprzątanie po sobie Prawidłowa obróbka wstępna surowców Obsługa urządzeń i sprzętów będących na wyposażeniu kuchni Wykonywanie potraw zgodnie z recepturą Przygotowanie restauracji do obsługi gości Przygotowanie naczyń i sztućców Obsługa klientów w restauracji Sprzątanie sali restauracyjnej po obsłudze

Holiday Inn Elstree - Kuchnia Przez pierwsze dwa tygodnie poznawałyśmy nowe miejsce, uczyłyśmy się co i gdzie się znajduje. Zdobywałyśmy szlify na różnych stanowiskach.

Holiday Inn Elstree - Kuchnia Poznawałyśmy obyczaje kulinarne Brytyjczyków, ich ulubione smaki oraz uczyłyśmy się receptur wykorzystywanych w kuchni.

Holiday Inn Elstree - Kuchnia Codziennie nabierałyśmy większego doświadczenia w krojeniu, smażeniu, porcjowaniu i efektownej ekspedycji potraw dla klienta.

Holiday Inn Elstree - Kuchnia Nasze postępy i małe sukcesy zawdzięczamy między innymi Jose, Jamie, Nail i Toddowi - fantastycznym kucharzom, z którymi pracowałyśmy. Codziennie udzielał się nam ich optymizm i dobry humor.

Holiday Inn Elstree - Obsługa gości W pierwszych dniach praktyk najtrudniejsza wydawała nam się obsługa gości. Wymagała od nas zarówno dobrej prezencji jak i kultury w kontaktach z klientami. Nasi opiekunowie i koledzy w pracy, bardzo nam pomagali, to dzięki nim świetnie dałyśmy sobie radę.

Holiday Inn Elstree - Do naszych obowiązków podczas pracy w restauracji należało Powitanie gości Roznoszenie zamówień Utrzymanie czystości na sali Zbieranie brudnej zastawy stołowej Przygotowanie czystej zastawy stołowej Przygotowanie stołów do konsumpcji Polerowanie sztućców Składanie serwetek konsumenckich Pomoc przy barze Roznoszenie potraw i napojów

Holiday Inn Elstree - podsumowanie Odbywając praktykę w Londynie… Poprawiłyśmy swoją znajomość języka angielskiego Nauczyłyśmy się samodzielności i radzenia sobie w trudnych sytuacjach Stałyśmy się pewniejsze w kontaktach z innymi Poznałyśmy świetnych ludzi oraz przeżyłyśmy wiele niezapomnianych chwil, nasze przyjaźnie przetrwały, bo nadal jesteśmy w kontakcie z naszymi kolegami z pracy Zwiedziłyśmy i poznałyśmy wiele zakątków Londynu, gdyby nie udział w projekcie nie miałybyśmy takiej szansy Przekonałyśmy się, że inny nie znaczy gorszy, nasz pobyt w Londynie i praca okazał się prawdziwą lekcją tolerancji Praktyka w hotelu umożliwiła nam poznanie, branży gastronomicznej od strony praktycznej i zdobycie tak ważnych dla nas doświadczeń zawodowych