Specjały kuchni niemieckiej w święta
Boże Narodzenie (Christmas) Potrawy świąteczne w Niemczech wyglądają nieco inaczej niż w czasie Bożego Narodzenia w Polsce. Wynika to głównie z samego podejścia Niemców, którzy bardziej stawiają na świętowanie w gronie rodziny czy obdarowywanie się podarkami niż wymyślne potrawy.
Wigilia Największe różnice widoczne są w czasie wieczoru wigilijnego. To w Niemczech ostatni dzień na przygotowania i zakupy, wypełniony wieloma obowiązkami jakie czekają na panie domu. Nie ma tam, w przeciwieństwie do Polski, tradycji poszczenia 24 grudnia. Stąd też na wieczerzy wigilijnej króluje Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana) lub Bratwurst (pieczone kiełbaski).
Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana) Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) króluje na stołach w całych Niemczech. Oczywiście w poszczególnych regionach sposoby podania różnią się od siebie - w większości sałatki przyrządza się z majonezem, natomiast w Bawarii i całych południowych Niemczech z sosem z oleju, octu i musztardy.
Boże Narodzenie (Christmas) Bardziej wymyślne potrawy pojawiają się podczas głównego świątecznego posiłku, jakim jest obiad w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Gdy wymieniamy potrawy świąteczne w Niemczech nie możemy zapomnieć o Gansebraten (pieczonej gęsi) . Czasami zamiast gęsi piecze się inne mięso – głównie kaczkę lub indyka. Pieczeń najczęściej wypełniana jest jabłkami, kasztanami, cebulą, natartą solą, pieprzem i majerankiem. Podana z ziemniakami i czerwoną kapustą, polana specjalnym sosem, stanowi podstawowe danie dnia.
Boże Narodzenie (Christmas) Najsłynniejszym ciastem bożonarodzeniowym jest strucla tzw.Weihnachtsstollen. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii przede wszystkim rodzynek.
Boże Narodzenie (Christmas) Potrawy świąteczne w Niemczech uzupełnia grzane wino – Glühwein, pite zarówno w czasie Adwentu jak i w Boże Narodzenie. Ten rozgrzewający napój bazuje na białym lub czerwonym winie, specjalnie dosłodzonym oraz doprawionym między innymi cynamonem, goździkami i anyżem. Co roku Niemcy wypijają około 40 milionów litrów tego pysznego trunku.
Wielkanoc ( Easter ) W Wielki Piątek, główny posiłek to zazwyczaj jakieś danie rybne. Następnie w Wielkanoc, tradycyjne potrawy to: Roasted Lamb (prażona jagnięcina) Klösse und Knödel (Kluski i pierogi) Beef Rouladen (Zrazy wołowe)
Beef Rouladen Roasted Lamb Klösse und Knödel
Wielkanoc ( Easter ) Wielkanocne desery to zazwyczaj : Schwarzwälder Kirschtorte (Tort czarny las) Haselnusstorte (Tort z orzechów laskowych)
Erntedankfest ( Święto Dziękczynienia) W Niemczech często obchodzone w pierwszą niedzielę października. Tradycyjne potrawy to: Potato Dumplings (Kluski ziemniaczane) Kopfsalat mit weintraube (Sałata z winogron) Reisauflauf (Zapiekanka ryżowa)
Reisauflauf Kopfsalat mit weintraube
Oktoberfest (Dożynki Chmielowe ) Tradycyjne Potrawy : Eisbein mit Sauerkraut ( Golonka z kapustą ) Gebratenes Huhn ( Smażony kurczak)
New Year's Eve (Sylwester) Sauerkraut Salad (Sałatka z kiszonej kapusty ) Linsensuppe ( Zupa z soczewicy) Pretzel (Precle) Erbsensuppe (Grochówka) Grüne Bohnensuppe ( Zupa z zielonej fasoli) Karotte Suppe (Zupa z marchwi)
Sauerkraut Salad Erbsensuppe Grüne Bohnensuppe Karotte Suppe
Linsensuppe Zupa z soczewicy. Najczęściej używa się czerwonej lub zielonej soczewicy. Wśród innych składników można znaleźć takie warzywa jak:marchew, ziemniaki, seler, pietruszka, cukinia czy cebul a.
W naszej prezentacji wspomnimy też , o różnych obyczajach w Święta …
Choinka Zwyczaj przystrajania choinek w okresie Bożego Narodzenia pochodzi z Niemiec. Drzewko bożonarodzeniowe pojawiło się w XVI w, najprawdopodobniej w Alzacji. Tam właśnie zaczęto wstawiać choinki do domów i dekorować je jabłkami oraz papierowymi ozdobami. Zwolennikiem tego zwyczaju był sam Marcin Luter. W 1837r. zwyczaj dekorowania drzewek bożonarodzeniowych wprowadziła we Francji księżniczka Helena Meklemburska. Wkrótce choinki rozpowszechniły się w całej Europie i Ameryce Północnej, a to za sprawą brytyjskiej królowej Wiktorii, która w 1840 r poślubiła niemieckiego księcia Alberta Sachsen-Coburg- Gotha, przyczyniając się w ten sposób do wielkiej popularności wyrobów i zwyczajów niemieckich.
Mikołaj W Niemczech Mikołaj znany jest pod dwoma imionami – Weinachtsmann (Świąteczny Gość) oraz Der Heilige Nikolaus (Święty Mikołaj). Przychodzi dwa razy w roku: 6 grudnia, kiedy wkłada upominki do ustawionych przy łóżku bucików, oraz w Wigilię.
Kolędy Stałym punktem Świąt Bożego Narodzenia jest rodzinne muzykowanie i śpiewanie kolęd, wśród których znajduje się jedna z najsłynniejszych, skomponowana w 1818 roku przez Austriaków: księdza Franza Grubera i organistę Josepha Mohra – „Stille Nacht, Heilige Nacht!”. Do grona ulubionych przez Niemców kolęd należy także „O Tannenbaum”, upamiętniająca świąteczną choinkę
Prezenty Niemieckie dzieci nie muszą czekać na pierwszą gwiazdkę aby dobrać się do prezentów. tzw. Bescherung. Prezenty nie znajdują się pod choinką, tak jak my jesteśmy do tego przyzwyczajeni, lecz układane są na stole. Prezenty przynosi pierwszego dnia świąt Bożego Narodzenia Mikołaj (der Nicolaus) lub też Dzieciątko Jezus (das Christkind). Często towarzyszy mu Knecht Ruprecht – postać negatywna, która straszy dzieci rózgą. Dzieci dostają też prezenty wcześniej – 6 grudnia w dzień Świętego Mikołaja. Dzieci wystawiają wówczas przed drzwiami swoje buty, mając nadzieję że Mikołaj napełni je słodyczami i owocami. Przynosi on ze sobą dużą księgę z której wyczytuje co dobrego a co złego dzieci zrobiły w czasie minionego roku. Czasami niegrzeczne dzieci dostają od niego rózgę, na ogół jednak każdy dostaje jakiś mały prezent.
Kiermasz Świąteczny W wielu miastach niemieckich odbywają się w czasie adwentu kiermasze bożonarodzeniowe. Tzw. Weihnachtsmärkte posiadają specyficzną atmosferę. Na kiermaszu tym można kupić ozdoby choinkowe, lampki, prezenty, słodycze, przyprawy wszystko co jest ładne i kojarzy sie ze świętami, posłuchać kolęd, a także napić się grzanego wina z przyprawami korzennymi (tzw. Glühwein), którego zapach roznosi sie po całym kiermaszu, zjeść potrawy i ciasta bożonarodzeniowe np: Lebkuchen, Pfefferkuchen ( pierniczki. W Niemczech je się je tylko o tej porze roku. Jest wręcz dla nich niepojęte, żeby można je jeść o innej porze roku. Najsłynniejszym i najstarszym kiermaszem jest Christkindlesmarkt w Norymberdze (ger. Christkindlesmarkt in Nürnberg). Kiermasz Bożonarodzeniowy w Berlinie swoją sławę zawdzięcza, bogatej historii miasta, a przede wszystkim jego rynkowi z kościołem Św. Panienki, przepięknymi żródłami i piękną panoramą miasta. Kiermasz ten przyciąga wielu turystów z całego świata, wielką tradycję ma także kiermasz monachijski.
KONIEC !