AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.
Powstanie Sieci Europejskiej: 1995 – Skania (Szwecja) i Bornholm (Dania) zapoczątkowały ideę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, 1998 – zawiązała się Sieć – pierwsze regiony członkowskie, 2008 – 20 regionów członkowskich z 8 krajów z terenu Europy w tym 1 z Polski – Warmia, Mazury i Powiśle oraz 5 regionów kandydujących : Opolskie, Wielkopolskie, Pomorskie, Zachodniopomorskie, Mazowieckie 2009- Województwo Opolskie otrzymało członkostwo
2014: ESRDK tworzą 32 regiony europejskie, a 1 kandyduje. ESRDK tworzy 1 258 członków biznesowych
Budowa Europejskiej Sieci: Koordynatorzy Europejscy Regiony Członkowskie Członkowie biznesowi zrzeszeni w sieciach regionalnych Promocja i rozwój sieci, administrowanie wspólnym logo oraz wspólną stroną internetową Budowa organizacji regionalnej, nadawanie logo w regionie, administrowanie stroną regionu Używanie logo, udział w akcjach promocyjnych, aktywne zdobywanie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego
Głównym narzędziem marketingowym sieci jest strona: www Głównym narzędziem marketingowym sieci jest strona: www.culinary-heritage.com Każdy region prezentuje: regionalnych członków sieci przepisy regionalne działania realizowane w ramach promocji i rozwoju sieci
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego obejmuje takie dziedziny jak:
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Założenia sieci: Promocja i rozwój tradycyjnej/innowacyjnej żywności opartej na lokalnych surowcach, Rozwój współpracy w obrębie regionu oraz między regionami, Drogowskaz dla konsumentów i turystów Wspieranie lokalnego rynku
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Kryteria uczestnictwa: Producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, Producenci i przetwórcy produktów spożywczych, Restauratorzy i właściciele firm cateringowych, Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Regionalna Więź – surowce pochodzące z naszego regionu Wyhodowane/wyprodukowane w regionie, Stanowią część dziedzictwa kulinarnego regionu, Sami wyprodukują/wyhodują w swoim gospodarstwie
aby pokazać uczestnictwo w Europejskiej Sieci Regionalnego LOGO- zarejestrowane w Urzędzie ds. Harmonizacji w ramach Rynku Wewnętrznego (Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) Emaliowany szyld z logo posiada tę samą szatę graficzną w całej Europie. Emaliowany szyld jest umieszczany przy wejściu do restauracji/sklepu/firmy aby pokazać uczestnictwo w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Logo może być używane tylko w odniesieniu do produktów, które spełniają kryteria Sieci!
Produkty z ESRDK : Szwecja, Skania Dania, Zachodnia Jutlandia Łotwa, Łatgalia
Budżet 2014 Budżet Województwa Opolskiego Budżet Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 57 500 95 940
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”: 52 Producenci i przetwórcy produktów spożywczych - 37 Restauratorzy i właściciele firm cateringowych - 14 Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni - 1 www.odnowawsi.eu www.culinary-heritage.com
Seminarium w Zajeździe Karolinka 12 marca 2014r Wręczenie certyfikatów dla członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie Nowi członkowie sieci: Pasieka nad Prosną (Radłów), Moszna Zamek sp. z o.o, Śląski Bifej (Otmice)
Doroczne forum- wymiana wiedzy i doświadczeń 12-14. 05 Doroczne forum- wymiana wiedzy i doświadczeń 12-14.05.2014 województwo Kujawsko-Pomorskie
Opolska Klasyka Kulinarna 20-26 maja 2014 r. -Opolskie Konfrontacje Teatralne w Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 27 lipca 2014r Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 27 lipca 2014r. Podczas Jarmarku Folklorystycznego w Muzeum Wsi Opolskiej Warsztaty kulinarne Jarmark produktów Nagrodzone produkty
II Wręczenie certyfikatów dla nowych członków sieci 27 lipca 2014r.: Piekarnia Wodnicki, Kępa Nalewki Kresowe, Grodków Pasieka Wędrowna Szczepan Mały, Gierałcice Diecezjalny Dom Formacyjny, Nysa
Festiwal Opolskich Smaków Rynek w Opolu 29-31 sierpnia 2014r. Promocja krupnioka śląskiego Jarmark produktów tradycyjnych
Wyjazd na finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów, 28 września w Poznaniu zwiedzanie Targów „Smaki Regionów” oraz Gala wręczenia Pereł
Materiały Promocyjne i Informacyje Folder o produktach tradycyjnych oraz o członkach sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie: nakład 3 000 egz. Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie www.culinary-heritage.com, www.odnowawsi.eu
PORADNIK nakład 1 000 egz. Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie: www.culinary-heritage.com, www.odnowawsi.eu
Instytucje biorące udział w opracowywaniu poradnika: Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego dr inż. Maciej Oziembłowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu I Urząd Skarbowy w Opolu, Urząd Kontroli Skarbowej w Opolu, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Opolu, Związek Śląskich Rolników w Opolu, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Opolu, OR Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Opolu,
Do kogo skierowany jest poradnik? wszystkich rolników zainteresowanych zwiększeniem dochodów swojego gospodarstwa poprzez produkcję żywność naturalnej, tradycyjnej lub prowadzących sprzedaż bezpośrednio z gospodarstw, osób fizycznych, prawnych zajmujących się produkcją żywności w gospodarstwach rolnych, organizacji pozarządowych o statusie stowarzyszeń prowadzących działalność w zakresie produkcji żywności, gospodarstw agroturystycznych, małych rodzinnych zakładów, przedsiębiorstw produkcyjnych.
Gdzie można znaleźć poradnik? www.odnowawsi.eu Zakładki: Opolskie Specjały Produkty Regionalne i Tradycyjne Opolszczyzny
Współpraca w sieci Kulinaria Sklep Cukierek- stacjonarna i internetowa sprzedaż produktów żywnościowych członków sieci z Polski i Danii: www.opolskiespecjaly.pl
Produkty z LOGO DK OPOLSKIE :
28
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Mariola Szachowicz Z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tel. 077/ 44 82 103