AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

innowacyjna wielkopolska
ŚLĄSKI KLASTER DRZEWNY
AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Grupy producentów rolnych
KRAJOWA SIEĆ OBSZARÓW WIEJSKICH – PLAN DZIAŁANIA
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Kampania promocyjna rolnictwa ekologicznego
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
K rajowa S ieć O bszarów W iejskich na Dolnym Śląsku Paweł Czyszczoń Dyrektor Wydziału Rozwoju Obszarów Wiejskich Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Oferta Urzędu Marszałkowskiego dla przedsiębiorców z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Aktywne konsultacje FORUM AKTYWIZACJI OBSZARÓW WIEJSKICH.
Gmina Człopa – powierzchnia ogółem – 348,37 km 2 (24,6% powierzchni powiatu) Ludność ogółem mieszkańców; Gmina Mirosławiec zajmuje powierzchnię
Prezentacja projektu Enterprise Europe Network Wrocław, 14 maja 2009r.
Projekt Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Biuro.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
WYKORZYSTAJ POTENCJAŁ UCZELNI – ZAŁÓŻ FIRMĘ OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA NAUKOWA Przedsiębiorczość akademicka. Stan i możliwości rozwoju w woj. opolskim. Opole,
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Plan Działania na 2009 rok - stan realizacji Sekretariat Regionalny.
Zasady funkcjonowania Warszawa Program marketingowy.
Projekt finansowany z budżetu województwa Dolnośląskiego
Polska Izba Gospodarcza Importerów, Eksporterów i Kooperacji KOORDYNATOR: Maria Szwarc.
INSTYTUT BUDOWNICTWA WODNEGO POLSKIEJ AKADEMII NAUK BUDOWA SIECI TRANSFERU WIEDZY NT. KIERUNKÓW I MOŻLIWOŚCI ROZWOJU BADAŃ W LABORATORIUM FALOWYM ORAZ.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Wnioskowanie o płatność w ramach działania 413 Wdrażanie.
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU. PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania.
Plan działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata
1 Założenia projektu systemowego Ministerstwa Gospodarki realizowanego w ramach Poddziałania Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Wsparcie.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
Organizowane przez LGD „Qwsi”.  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” powstało w 2008 r. (rejestracja w KRS w lutym 2009 r.) w celu realizacji 4 osi priorytetowej.
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
1 FUNDUSZE POŻYCZKOWE W POLSCE wg stanu na RAPORT Nr 5/2005____________________________________________________________________ V ZJAZD PSFP.
Gdańsk, Podsumowanie z prac Regionalnej Sieci Tematycznej dla Województwa Pomorskiego w II półroczu 2014 roku w odniesieniu do wdrażania projektów.
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
DROGOWSKAZY KARIERY STUDIA PRACA KARIERA PRZYSZŁOŚĆ.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
REALIZACJA PLANU DZIAŁANIA KSOW WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE stan na r.
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
Zmiany w Planie działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Radziejowice, 17 czerwca 2015 r. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Krzysztof Margol. Cele projektu: -zbudowanie modelowego systemu uzyskiwania przychodów przez wiejskie organizacje pozarządowe; - zwiększenie potencjału.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko – Pomorskiego na lata Wsparcie dla przedsiębiorstw: Działanie 5.5. Promocja i rozwój markowych.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
Wrocław, wrzesień Sprawozdanie z wykonania budżetu za I półrocze 2010 roku Departament Europejskiego Funduszu Społecznego i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
PRZEGLĄD PRASY 13 marca 2013 roku Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach Biuro Prasowe tel. (41) ; fax. (41) rzecznik.
Konferencja prasowa Podsekretarza Stanu Ryszarda Zarudzkiego Warszawa, 31 sierpnia 2016 r.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. . Informacja na temat możliwości włączenia się do.
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Operacje zgłoszone do realizacji w ramach dwuletniego Planu operacyjnego KSOW na lata Warszawa, 24 maja 2018 r. Materiał opracowany przez.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
dr inż. Bożena Karwat-Woźniak Zakład Polityki Społecznej i Regionalnej
Zapis prezentacji:

AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.

Powstanie Sieci Europejskiej: 1995 – Skania (Szwecja) i Bornholm (Dania) zapoczątkowały ideę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, 1998 – zawiązała się Sieć – pierwsze regiony członkowskie, 2008 – 20 regionów członkowskich z 8 krajów z terenu Europy w tym 1 z Polski – Warmia, Mazury i Powiśle oraz 5 regionów kandydujących : Opolskie, Wielkopolskie, Pomorskie, Zachodniopomorskie, Mazowieckie 2009- Województwo Opolskie otrzymało członkostwo

2014: ESRDK tworzą 32 regiony europejskie, a 1 kandyduje. ESRDK tworzy 1 258 członków biznesowych

Budowa Europejskiej Sieci: Koordynatorzy Europejscy Regiony Członkowskie Członkowie biznesowi zrzeszeni w sieciach regionalnych Promocja i rozwój sieci, administrowanie wspólnym logo oraz wspólną stroną internetową Budowa organizacji regionalnej, nadawanie logo w regionie, administrowanie stroną regionu Używanie logo, udział w akcjach promocyjnych, aktywne zdobywanie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego

Głównym narzędziem marketingowym sieci jest strona: www Głównym narzędziem marketingowym sieci jest strona: www.culinary-heritage.com Każdy region prezentuje: regionalnych członków sieci przepisy regionalne działania realizowane w ramach promocji i rozwoju sieci

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego obejmuje takie dziedziny jak:

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Założenia sieci: Promocja i rozwój tradycyjnej/innowacyjnej żywności opartej na lokalnych surowcach, Rozwój współpracy w obrębie regionu oraz między regionami, Drogowskaz dla konsumentów i turystów Wspieranie lokalnego rynku

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Kryteria uczestnictwa: Producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, Producenci i przetwórcy produktów spożywczych, Restauratorzy i właściciele firm cateringowych, Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Regionalna Więź – surowce pochodzące z naszego regionu Wyhodowane/wyprodukowane w regionie, Stanowią część dziedzictwa kulinarnego regionu, Sami wyprodukują/wyhodują w swoim gospodarstwie

aby pokazać uczestnictwo w Europejskiej Sieci Regionalnego LOGO- zarejestrowane w Urzędzie ds. Harmonizacji w ramach Rynku Wewnętrznego (Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) Emaliowany szyld z logo posiada tę samą szatę graficzną w całej Europie. Emaliowany szyld jest umieszczany przy wejściu do restauracji/sklepu/firmy aby pokazać uczestnictwo w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Logo może być używane tylko w odniesieniu do produktów, które spełniają kryteria Sieci!

Produkty z ESRDK : Szwecja, Skania Dania, Zachodnia Jutlandia Łotwa, Łatgalia

Budżet 2014 Budżet Województwa Opolskiego Budżet Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 57 500 95 940

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”: 52 Producenci i przetwórcy produktów spożywczych - 37 Restauratorzy i właściciele firm cateringowych - 14 Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni - 1 www.odnowawsi.eu www.culinary-heritage.com

Seminarium w Zajeździe Karolinka 12 marca 2014r Wręczenie certyfikatów dla członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie Nowi członkowie sieci: Pasieka nad Prosną (Radłów), Moszna Zamek sp. z o.o, Śląski Bifej (Otmice)

Doroczne forum- wymiana wiedzy i doświadczeń 12-14. 05 Doroczne forum- wymiana wiedzy i doświadczeń 12-14.05.2014 województwo Kujawsko-Pomorskie

Opolska Klasyka Kulinarna 20-26 maja 2014 r. -Opolskie Konfrontacje Teatralne w Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 27 lipca 2014r Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 27 lipca 2014r. Podczas Jarmarku Folklorystycznego w Muzeum Wsi Opolskiej Warsztaty kulinarne Jarmark produktów Nagrodzone produkty

II Wręczenie certyfikatów dla nowych członków sieci 27 lipca 2014r.: Piekarnia Wodnicki, Kępa Nalewki Kresowe, Grodków Pasieka Wędrowna Szczepan Mały, Gierałcice Diecezjalny Dom Formacyjny, Nysa

Festiwal Opolskich Smaków Rynek w Opolu 29-31 sierpnia 2014r. Promocja krupnioka śląskiego Jarmark produktów tradycyjnych

Wyjazd na finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów, 28 września w Poznaniu zwiedzanie Targów „Smaki Regionów” oraz Gala wręczenia Pereł

Materiały Promocyjne i Informacyje Folder o produktach tradycyjnych oraz o członkach sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie: nakład 3 000 egz. Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie www.culinary-heritage.com, www.odnowawsi.eu

PORADNIK nakład 1 000 egz. Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie: www.culinary-heritage.com, www.odnowawsi.eu

Instytucje biorące udział w opracowywaniu poradnika: Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego dr inż. Maciej Oziembłowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu I Urząd Skarbowy w Opolu, Urząd Kontroli Skarbowej w Opolu, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Opolu, Związek Śląskich Rolników w Opolu, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Opolu, OR Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Opolu,

Do kogo skierowany jest poradnik? wszystkich rolników zainteresowanych zwiększeniem dochodów swojego gospodarstwa poprzez produkcję żywność naturalnej, tradycyjnej lub prowadzących sprzedaż bezpośrednio z gospodarstw, osób fizycznych, prawnych zajmujących się produkcją żywności w gospodarstwach rolnych, organizacji pozarządowych o statusie stowarzyszeń prowadzących działalność w zakresie produkcji żywności, gospodarstw agroturystycznych, małych rodzinnych zakładów, przedsiębiorstw produkcyjnych.

Gdzie można znaleźć poradnik? www.odnowawsi.eu Zakładki: Opolskie Specjały Produkty Regionalne i Tradycyjne Opolszczyzny

Współpraca w sieci Kulinaria Sklep Cukierek- stacjonarna i internetowa sprzedaż produktów żywnościowych członków sieci z Polski i Danii: www.opolskiespecjaly.pl

Produkty z LOGO DK OPOLSKIE :

28

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Mariola Szachowicz Z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tel. 077/ 44 82 103