BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”
„TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014” W dniach 16.10-23.10.2014 r. świetlica szkolna „PSZCZÓŁKI” przystąpiła do ogólnopolskiej kampanii społecznej pod hasłem „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole 2014r”.ogłoszonej przez fundację „Zdrowe Życie” Cele kampanii: zwrócenie uwagi na problem chleba, podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, wpływanie na jakość chleba na rynku, zainteresowanie uczestników kampanii tym co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.
PRZED WARSZTATAMI Nasze działania rozpoczęliśmy od: gazetki informującej o walorach zdrowotnych chleba na zakwasie wypiekanego pieczonego z mąki żytniej i żytniej razowej z ziarnami historia chleba, sposób przygotowania zakwasu, droga „Od ziarenka do bochenka” w oparciu o film o takim tytule wystawki produktów, przedmiotów niezbędnych do wypiekania chleba – wszystkie produkty zostały opisane audycja przez szkolny radiowęzeł w celu promowania akcji w szkole
PIECZYWO RÓŻNE ZNAMY I SKOJARZENIA DO NIEGO WYMYŚLAMY
TERAZ JUŻ WIEMY JAKICH NARZĘDZI I PRODUKTÓW DO PIECZENIA CHLEBA UŻYJEMY
NA WARSZTATY NADSZEDŁ CZAS, W WIELKĄ „PRZYGODĘ CHLEBOWĄ” PANI ZABIERA NAS
SKŁADNIKI JUŻ POŁĄCZONE, ZARAZ CIASTO NA PYSZNY ZDROWY CHLEB NA ZAKWASIE BĘDZIE GOTOWE
CIASTO DO ROŚNIĘCIA GOTOWE, A MY SPRAWDZAMY JAK JEST WYROBIONE
O PRZYGOTOWANIU CIASTA CHLEBOWEGO NA ZAKWASIE JUŻ WIELE WIEMY, A TERAZ ZIARNA DODAWANE PRÓBUJEMY
PIERWSZE ROŚNIĘCIE CIASTA CHLEBOWEGO ZA NAMI, TERAZ NASTĘPNY ETAP: DO KEKSÓWEK PRZEKŁADAMY, ORAZ NA NASTĘPNE PIECZENIE TROCHĘ ZAKWASU ODKŁADAMY
CHLEB NA ZAKWASIE JUŻ UPIECZONY I DO PRÓBOWANIA GOTOWY CHLEB NA ZAKWASIE JUŻ UPIECZONY I DO PRÓBOWANIA GOTOWY. KAŻDY GRZECZNIE SIĘ CZĘSTUJE, WĄCHA I SMAKUJE
ŚWIEŻY CHLEB NA ZAKWASIE WYŚMIENICIE SMAKUJE, GDY SIĘ GO MASŁEM W ŚWIETLICY PRZEZ NAS ZROBIONYM POSMARUJE
ZAPACH ŚWIEŻEGO CHLEBA W SZKOLE SIĘ ROZPRASZA I STARSZYCH UCZNIÓW NA POCZĘSTUNEK DO ŚWIETLICY ZAPRASZA
GDY PYSZNY CHLEB JEDLIŚMY TO ZDROWYM NAPOJEM RAZOWYM GO POPILIŚMY
W „TYGODNIU DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”: DOBRZE SIĘ BAWLIŚMY, WIELE NAUCZYLIŚMY, DODATKOWE DZIAŁANIA OPRÓCZ PIECZENIA CHLEBA REALIZOWALIŚMY
SZKOLNĄ IZBĘ REGIONALNĄ ZWIEDZILIŚMY I DAWNE NARZĘDZIA Z NASZEGO REGIONU DO WYPIEKU CHLEBA POZNALIŚMY, ORAZ ZDROWYM CHLEBEM SIĘ CZĘSTOWALIŚMY
PIECZYWO NIE TYLKO PO POLSKU ZNAMY, ALE RÓWNIEŻ CIEKAWIE W JĘZYKU ANGIELSKIM JE NAZYWAMY: BIG – DUŻY SMALL – MAŁY HAPPY – SZCZĘŚLIWY SAD – SMUTNY DELICIOUS - PYSZNY
PIEKARNIĘ „POD TELEGRAFEM” ODWIEDZILIŚMY PIEKARNIĘ „POD TELEGRAFEM” ODWIEDZILIŚMY. MIŁA PANI NAS POWITAŁA I CIEKAWIE O RÓŻNYCH RODZAJACH CHLEBA OPOWIEDZIAŁA, ORAZ RAZOWYM CHLEBEM POCZĘSTOWAŁA
W CZASIE TEGO TYGODNIA WIELE SIĘ NAUCZYLIŚMY CO POPRZEZ UKŁADANIE PUZZLI „OD ZIARENKA DO BOCHENKA” UDOWODNILIŚMY
NASZE CHLEBY WEDŁUG PONIŻSZEGO PRZEPISU PIEKLIŚMY CHLEB ŻYTNIO – PSZENNY (jasny zakwas) Składniki: 25 dag mąki pszennej typ 650, 1/2 kg mąki żytniej (typ 720)łyżka soli zakwas 750 ml ciepłej wody (zakwas rozpuściliśmy w części wody i dodaliśmy do połączonych mąk, następnie pozostałą ilością wody opłukaliśmy słoik z zakwasem i dodaliśmy do mąki). Wykonanie: Mąki i sól mieszaliśmy łyżką, a następnie dodaliśmy zakwas. Początkowo wyrabialiśmy na wolnych obrotach mikserem („świderkowymi” końcówkami) przez ok. 2-3 minuty (chodzi o to, aby „związać” zakwas z mąkami, następnie też ok. 2-3 minuty szybsze obroty (chodzi o to, żeby mąka „związała” się z zakwasem). Odstawiliśmy do wyrośnięcia przykrywając folią spożywczą. Następnie odjęliśmy trochę (ze dwie łyżki stołowe) wyrośniętego ciasta do słoika na kolejne pieczenie (tak trzeba robić za każdym razem pieczenia). Gdy ciasto wyrośnie w słoiku to schować do lodówki. C.d. wykonania: przełożyliśmy ciasto z gara na wysmarowaną margaryną blaszkę (keksówkę). Odstawiliśmy do wyrośnięcia. Przykryliśmy folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni temperatury. Pieczemy 1godzinę i 15 minut (to należy sprawdzić na swoim piekarniku). Po tym czasie chleb wyjmujemy z blaszki i wkładamy go do wyłączonego piekarnika na ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Najlepiej położyć na kratkę, żeby chleb dobrze odparował. CHLEB RAZOWO-PSZENNY Z ZIARNAMI I INNYMI DODATKAMI (ciemny zakwas) Składniki: mąka żytnia razowa - 0,5 kg, mąka pszenna - 25 dag, zakwas i woda - jak wyżej, 1 łyżka soli, ziarna według uznania – można dodać słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam, otręby pszenne, żytnie, płatki owsiane, płatki jęczmiennie . Można tu dodawać co się lubi. Wykonanie: należy postępować tak jak wyżej. Też jak wyrośnie, trochę ciasta odłożyć do słoika na następne pieczenie. Jak wyrośnie w słoiku to wstawić do lodówki. SMACZNEGO
CHLEB NA ZAKWASIE CODZIENNIE ZJADAMY I DO KOLEJNEJ KAMPANII Z ZAINTERESOWANIEM CZEKAMY
OSOBY ODPOWIEDZIALNE: MARIA MYŚLAK - NAUCZYCIEL ŚWIETLICY GRAŻYNA KAMIŃSKA - NAUCZYCIEL ŚWIETLICY RENATA SZCZEŚNIAK – NAUCZYCIEL ŚWIETLICY MARZENA RYBAK - NAUCZYCIEL BIBLIOTEKI PREZENTACJĘ OPRACOWAŁA: MARIA MYŚLAK