BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Przepisy REGIONALNE.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Program „Mój własny chleb!”
Sprawdzenie świeżości chleba Chleb domowego wypieku na zakwasie oraz chleb zwykły kupiony w sklepie.
Książeczka kucharska:
Praktyki odbyliśmy w jednej z włoskich piekarni Panbianchi di Banchi. Właścicielem był Glauco Bianchi. Pracowaliśmy w nocy od godz do 7.00.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
Konkurs Czas na Zdrowie
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
WIEM,CO JEM !.
Śniadanie świetliczakom daje moc na dzień i na noc!
J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI IM. TADEUSZA KOŚCIUSZKI W POŁAŃCU ŚWIETLICA.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
8 listopada 2011r. ~DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA~ SZKOŁA PODSTAWOWA NR 23 W KALISZU.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
ŚNIADANIE DAJE MOC ŚNIADANIE DAJE MOC KLASA III ZESPÓŁ SZKÓŁ
W Szkole Podstawowej im. Ziemi Kujawskiej w Wysocinie. Klasa II i III (klasa łączona ) Wychowawca – Monika Skrzynecka.
Bez białka nie ma ciałka!.
ŚNIADANIE DAJE MOC ŚNIADANIE DAJE MOC KLASA III ZESPÓŁ SZKÓŁ
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
WIZYTA PRZEDSZKOLAKÓW W Ś WIETLICY SZKOLNEJ „pszczó Ł ki” PRZY PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ W PO Ł A Ń CU 19 MARCA 2015r NASZE ŚWIETLICOWE „PSZCZÓŁKI”
Podróże po świecie Smaki Europy.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Ś niadanie po góralsku daje moc ! Szkoła Podstawowa nr4 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego Zakopane.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Projekt naukowo – badawczy PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 15 W JAŚLE
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
PROJEKT EDUKACJA GLOBALNA Szkoła Podstawowa nr 5
Koszyczek wielkanocny
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”

„TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014” W dniach 16.10-23.10.2014 r. świetlica szkolna „PSZCZÓŁKI” przystąpiła do ogólnopolskiej kampanii społecznej pod hasłem „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole 2014r”.ogłoszonej przez fundację „Zdrowe Życie” Cele kampanii: zwrócenie uwagi na problem chleba, podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, wpływanie na jakość chleba na rynku, zainteresowanie uczestników kampanii tym co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.

PRZED WARSZTATAMI Nasze działania rozpoczęliśmy od: gazetki informującej o walorach zdrowotnych chleba na zakwasie wypiekanego pieczonego z mąki żytniej i żytniej razowej z ziarnami historia chleba, sposób przygotowania zakwasu, droga „Od ziarenka do bochenka” w oparciu o film o takim tytule wystawki produktów, przedmiotów niezbędnych do wypiekania chleba – wszystkie produkty zostały opisane audycja przez szkolny radiowęzeł w celu promowania akcji w szkole

PIECZYWO RÓŻNE ZNAMY I SKOJARZENIA DO NIEGO WYMYŚLAMY

TERAZ JUŻ WIEMY JAKICH NARZĘDZI I PRODUKTÓW DO PIECZENIA CHLEBA UŻYJEMY

NA WARSZTATY NADSZEDŁ CZAS, W WIELKĄ „PRZYGODĘ CHLEBOWĄ” PANI ZABIERA NAS

SKŁADNIKI JUŻ POŁĄCZONE, ZARAZ CIASTO NA PYSZNY ZDROWY CHLEB NA ZAKWASIE BĘDZIE GOTOWE

CIASTO DO ROŚNIĘCIA GOTOWE, A MY SPRAWDZAMY JAK JEST WYROBIONE

O PRZYGOTOWANIU CIASTA CHLEBOWEGO NA ZAKWASIE JUŻ WIELE WIEMY, A TERAZ ZIARNA DODAWANE PRÓBUJEMY

PIERWSZE ROŚNIĘCIE CIASTA CHLEBOWEGO ZA NAMI, TERAZ NASTĘPNY ETAP: DO KEKSÓWEK PRZEKŁADAMY, ORAZ NA NASTĘPNE PIECZENIE TROCHĘ ZAKWASU ODKŁADAMY

CHLEB NA ZAKWASIE JUŻ UPIECZONY I DO PRÓBOWANIA GOTOWY CHLEB NA ZAKWASIE JUŻ UPIECZONY I DO PRÓBOWANIA GOTOWY. KAŻDY GRZECZNIE SIĘ CZĘSTUJE, WĄCHA I SMAKUJE

ŚWIEŻY CHLEB NA ZAKWASIE WYŚMIENICIE SMAKUJE, GDY SIĘ GO MASŁEM W ŚWIETLICY PRZEZ NAS ZROBIONYM POSMARUJE

ZAPACH ŚWIEŻEGO CHLEBA W SZKOLE SIĘ ROZPRASZA I STARSZYCH UCZNIÓW NA POCZĘSTUNEK DO ŚWIETLICY ZAPRASZA

GDY PYSZNY CHLEB JEDLIŚMY TO ZDROWYM NAPOJEM RAZOWYM GO POPILIŚMY

W „TYGODNIU DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”: DOBRZE SIĘ BAWLIŚMY, WIELE NAUCZYLIŚMY, DODATKOWE DZIAŁANIA OPRÓCZ PIECZENIA CHLEBA REALIZOWALIŚMY

SZKOLNĄ IZBĘ REGIONALNĄ ZWIEDZILIŚMY I DAWNE NARZĘDZIA Z NASZEGO REGIONU DO WYPIEKU CHLEBA POZNALIŚMY, ORAZ ZDROWYM CHLEBEM SIĘ CZĘSTOWALIŚMY

PIECZYWO NIE TYLKO PO POLSKU ZNAMY, ALE RÓWNIEŻ CIEKAWIE W JĘZYKU ANGIELSKIM JE NAZYWAMY: BIG – DUŻY SMALL – MAŁY HAPPY – SZCZĘŚLIWY SAD – SMUTNY DELICIOUS - PYSZNY

PIEKARNIĘ „POD TELEGRAFEM” ODWIEDZILIŚMY PIEKARNIĘ „POD TELEGRAFEM” ODWIEDZILIŚMY. MIŁA PANI NAS POWITAŁA I CIEKAWIE O RÓŻNYCH RODZAJACH CHLEBA OPOWIEDZIAŁA, ORAZ RAZOWYM CHLEBEM POCZĘSTOWAŁA

W CZASIE TEGO TYGODNIA WIELE SIĘ NAUCZYLIŚMY CO POPRZEZ UKŁADANIE PUZZLI „OD ZIARENKA DO BOCHENKA” UDOWODNILIŚMY

NASZE CHLEBY WEDŁUG PONIŻSZEGO PRZEPISU PIEKLIŚMY CHLEB ŻYTNIO – PSZENNY (jasny zakwas) Składniki: 25 dag mąki pszennej typ 650, 1/2 kg mąki żytniej (typ 720)łyżka soli zakwas 750 ml ciepłej wody (zakwas rozpuściliśmy w części wody i dodaliśmy do połączonych mąk, następnie pozostałą ilością wody opłukaliśmy słoik z zakwasem i dodaliśmy do mąki). Wykonanie: Mąki i sól mieszaliśmy łyżką, a następnie dodaliśmy zakwas. Początkowo wyrabialiśmy na wolnych obrotach mikserem („świderkowymi” końcówkami) przez ok. 2-3 minuty (chodzi o to, aby „związać” zakwas z mąkami, następnie też ok. 2-3 minuty szybsze obroty (chodzi o to, żeby mąka „związała” się z zakwasem). Odstawiliśmy do wyrośnięcia przykrywając folią spożywczą. Następnie odjęliśmy trochę (ze dwie łyżki stołowe) wyrośniętego ciasta do słoika na kolejne pieczenie (tak trzeba robić za każdym razem pieczenia). Gdy ciasto wyrośnie w słoiku to schować do lodówki. C.d. wykonania: przełożyliśmy ciasto z gara na wysmarowaną margaryną blaszkę (keksówkę). Odstawiliśmy do wyrośnięcia. Przykryliśmy folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni temperatury. Pieczemy 1godzinę i 15 minut (to należy sprawdzić na swoim piekarniku). Po tym czasie chleb wyjmujemy z blaszki i wkładamy go do wyłączonego piekarnika na ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Najlepiej położyć na kratkę, żeby chleb dobrze odparował. CHLEB RAZOWO-PSZENNY Z ZIARNAMI I INNYMI DODATKAMI (ciemny zakwas) Składniki: mąka żytnia razowa - 0,5 kg, mąka pszenna - 25 dag, zakwas i woda - jak wyżej, 1 łyżka soli, ziarna według uznania – można dodać słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam, otręby pszenne, żytnie, płatki owsiane, płatki jęczmiennie . Można tu dodawać co się lubi. Wykonanie: należy postępować tak jak wyżej. Też jak wyrośnie, trochę ciasta odłożyć do słoika na następne pieczenie. Jak wyrośnie w słoiku to wstawić do lodówki. SMACZNEGO

CHLEB NA ZAKWASIE CODZIENNIE ZJADAMY I DO KOLEJNEJ KAMPANII Z ZAINTERESOWANIEM CZEKAMY

OSOBY ODPOWIEDZIALNE: MARIA MYŚLAK - NAUCZYCIEL ŚWIETLICY GRAŻYNA KAMIŃSKA - NAUCZYCIEL ŚWIETLICY RENATA SZCZEŚNIAK – NAUCZYCIEL ŚWIETLICY MARZENA RYBAK - NAUCZYCIEL BIBLIOTEKI PREZENTACJĘ OPRACOWAŁA: MARIA MYŚLAK