KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Kuchnia francuska.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
N a k r y c i e s t o ł u.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Sposób jedzenia ostryg
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
W restauracji.
Meals in Great Britain.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Kulinarne smaki Francji
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego. Na wybrzeżu dominują potrawy raczej lekkie, wolno psujące się. Mniej popularna niż w Polsce jest wieprzowina (choć jej udział wciąż jest wysoki). Sporo je się baraniny i ryb, zwłaszcza na wybrzeżu.

POTRAWY OBIADOWE Restauracje, zwłaszcza na wybrzeżu, serwują potrawy w dość specyficznym stylu, który nie każdemu będzie odpowiadać. Najczęściej serwowane potrawy mięsne to mjesano meso na zaru (mięso z grilla), cevapcici, raznjici (coś na kształt szaszłyka), pljeskavica (mielony z 3 rodzajów mięsa). Duży jest wybór ryb, np. oslic (morszczuk). Z owoców morza najpopularniejsze są ligjne, czyli kalmary. Koszt obiadu dla dwóch osób w przeciętnej restauracji to ok. 70-100 zł. Nad morzem kuchnie pracują najczęściej od godziny 18. kiedyś napiwki były doliczane „ oficjalnie” do rachunku, obecnie ich wysokość jest dowolna.

JEDZENIE DOSTĘPNE W SKLEPACH W sklepach ceny jedzenia są wyższe niż w Polsce, także owoców południowych. Z zaopatrzeniem nie ma żadnych kłopotów, jedynym chyba artykułem, z którego kupieniem mogą być kłopoty, jest czarna herbata. Nie można też spotkać wszystkich wędlin, jakie znamy w Polsce (nie ma „zwyczajnej”). Wynika to z tradycji i klimatu. Specjalnością jest PRSUT, czyli specjalnie wędzone, suche mięso (dostępne także w Polsce w niektórych sklepach). W większych sklepach wybór jest większy, jest także pieczywo ciemne. Niektóre piekarnie są prowadzone przez Albańczyków. Wtedy asortyment jest nie co inny; więcej jest pieczywa ciemnego.

NAPOJE Także pod tym względem występują wyraźne różnice pomiędzy wybrzeżem a resztą Chorwacji. Na wybrzeżu w ogóle nie pije się herbaty. Bardzo popularnym napojem jest wino. Pije się je głównie do posiłków. Istnieją rozlewnie, gdzie przyzwoite wino można kupić już za ok. 5zł/litr. Popularne jest piwo, a także napoje chłodzące. Z mocniejszych trunków zdecydowanie najbardziej znana jest rakija, czyli wódka, najczęściej domowej roboty. Alkohole są przeważnie tańsze niż w Polsce.

PRZEPISY Lignje na żaru (grilowane kalmary) Sposób przyrządzania; Kalmary (na jedną porcję potrzebujemy 5-6 szt. średnich kalarów lub jeden duży) dokładnie czyścimy, oddzielamy odnóża (macki) od tułowia, osuszamy. Na bardzo mocno rozpaloną płytę grilla układamy najpierw odnóża, które potrzebują dłuższego grillowania, a po chwili dokładamy resztę. Pieczemy kilka minut aż kalmary nabiorą złocisto-brązowego koloru. Podajemy polane dresingiem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny oraz posiekanej pietruszki i czosnku. Jako dodatek sprawdzają się frytki lub blitva. Składniki: -kalmary -oliwa z oliwek -pęczek pietruszki -sok z cytryny -kilka ząbków czosnku -sól -pieprz SMACZNEGO!

COŚ DLA DZIECI… Wykonanie ziemniaki ugotować ,marchew pokrojona w drobna kostkę również ,ale w oddzielnym garnuszku.Odcedzić ziemniaki i marchew..marchew dodać do ziemniaków razem wymieszać na jednolita masę ...najlepiej tłuczkiem do ubijania ziemniaków....piure będzie miało śliczny pomarańczowy kolor Składniki 1kg ziemniaków, sól do smaku 1/2 kg marchwi lub np1 opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietankowym lub z mozarella (można kupić gotowy)

MULE (MAŁŻE) Cebule i czosnek kroimy w małe kosteczki. Na średnio rozgrzany olej wsypujemy posiekaną cebule. Jak już prawie będzie zeszklona dosypujemy czosnek (czosnek szybciej jest gotowy wiec najpierw sama cebula). Jak już wszystko się ładnie, lekko przyrumieniło wlewamy 2 szklanki białego wina, dosypujemy 1 łyżeczkę bulki tartej oraz posiekana natkę pietruszki. Po wymieszaniu niech się tak pogotuje jakieś 5-6 minut. Po tym czasie wsypujemy muszle i mieszamy tak aby jak najlepiej przykryć je w winie. Gotujemy całość jeszcze około 3-5 minut (aby się w miarę wszystkie muszle otworzyły) ... gotowe. Podawanie: Podjemy to na półmisku wraz z "sosem winnym" w którym były gotowane. Nie polecam jeść tych co się nie otworzyły gdyż raz trudno je otworzyć dwa nie smakują za dobrze. Składniki: 1kg muszli (czarne, zamknięte) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula natka pietruszki - pęczek 500ml białego wina 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek - 3-4 łyżki

SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA OBEJRZENIE NASZEJ PRACY! PRACĘ WYKONAŁY UCZENNICE KLASY 1d: KAROLINA KOWALCZYK I MAGDA FIGURA Na podstawie stron: www.gotowanie.wkl.pl www.pinezka.pl