Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Norbert Konieczkowicz
Advertisements

Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Regularne i zdrowe odżywianie 
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się przed różnego rodzaju chorobami jest zdrowe odżywianie.

Zdrowe odżywianie, to dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli witamin i minerałów regulujących procesy chemiczne i czynności organizmu.  O tym, jakie produkty i w jakich ilościach powinny znaleźć się łącznie we wszystkich posiłkach spożywanych w ciągu dnia, dokładnie informują opracowywane przez Instytut Żywności i Żywienia normy żywieniowe.

Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu..

Normy żywieniowe to ilość energii oraz niezbędnych składników odżywczych, wyrażone w przeliczeniu na jedną osobę i jeden dzień, uwzględniając specyficzne dla wyróżnionych grup różnice w zapotrzebowaniu organizmu zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, a także związane z warunkami bytowymi i trybem życia

Normy żywieniowe ustalone są na poziomie: zalecanego spożycia, czyli ilości składników odżywczych w całodziennym pożywieniu, pokrywających zapotrzebowanie każdej osoby, a ponadto zawierających większe rezerwy wystarczające na zaspokojenie potrzeb wynikających ze zwyczajów żywieniowych populacji. bezpiecznego spożycia, czyli takiej ilości składników odżywczych, które wystarczą na pokrycie zapotrzebowania na ten składnik u 97,5% osobników zaliczonych do danej grupy.

Zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie stają się coraz bardziej popularne i modne. Wśród konsumentów istnieje coraz większa świadomość konieczności zdrowego jedzenia i zdrowych produktów. Na świecie dość modne są wybory żywieniowe wskazujące na produkty pełnoziarniste lub te o wysokiej zawartości błonnika. Polaków do zakupu produktów żywnościowych przekonują przede wszystkim ich ogólne cechy. Podstawą do nabycia produktów jest określenie ich jako „zdrowych” czy „naturalnych”. 

Piramida żywienia

7 przykazań dietetycznych stanowi uzupełnienie wskazówek dotyczących czterech poznanych grup produktów spożywczych. Zastosowanie tych zasad jest kluczem do skutecznej diety, która poprawia sylwetkę oraz stan zdrowia. Jak stracić zbędne kilogramy bez zbędnych wyrzeczeń? Jakie nawyki żywieniowe pomogą zapobiegać ponownemu przybieraniu na wadze?

1. Spożywaj urozmaicone posiłki Określono około 40 różnych produktów, działających prozdrowotnie. Najlepszym sposobem na dostarczenie wystarczającej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów z każdej grupy. 2. Utrzymaj zdrową wagę Należy podkreślić, że z nadwagą i otyłością wiąże się wiele chorób i schorzeń, takich jak : nadciśnienie tętnicze , miażdżyca, cukrzyca a, choroba wieńcowa, niedokrwienna serca, zawał serca i zwyrodnienia stawów. 3. Wybieraj produkty chude, niskotłuszczowe i niskocholesterolowe Wiadomo już, że duża ilość tłuszczów w diecie zwiększa kaloryczność posiłków oraz poziom cholesterolu we krwi. Dietę należy rozpocząć od nauczenia się samodzielnego komponowania zdrowych posiłków (wybierania odpowiednich produktów podczas zakupów) oraz eliminowania z jadłospisu niektórych artykułów spożywczych.

4. Spożywaj dużą ilość warzyw, owoców i produktów zbożowych 55-60 % kcal w diecie pochodzi z węglowodanów. Owoce i produkty zbożowe powinno się spożywać w ramach porannych posiłków. Warzywa można jeść bez ograniczeń, w razie odczuwania głodu: wieczorem i pomiędzy posiłkami. 5. Używaj cukru w umiarkowanych ilościach Większość produktów i gotowych potraw zawiera dodatkowy cukier. Jego nadmiar w organizmie podwyższa poziom wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, powoduje szybkie uwalnianie insuliny i odkładanie nadmiaru energii w postaci tkanki tłuszczowej. 6. Używaj soli i sodu w umiarkowanych ilościach Sól, podobnie jak cukier, jest dodawana do produktów, przypraw i gotowych potraw. Sód jest składnikiem soli kuchennej, proszku do pieczenia i innych gotowych produktów. Wysoki poziom sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Aby kontrolować ilość spożywanej soli w diecie, należy ostrożnie używać przypraw typu jarzynka, kostek rosołowych, a także ograniczyć spożycie słonych przekąsek: paluszków, krakersów i innych.

7. Ogranicz lub wyklucz napoje alkoholowe Należy pamiętać, że alkohol jest źródłem dużej ilości pustych kalorii. Oznacza to, że spożywając go wraz z posiłkiem, organizm w pierwszej kolejności spala energię dostarczoną wraz z alkoholem, następnie odkłada energię z pożywienia w postaci tkanki tłuszczowej. Natomiast mała ilość alkoholu, np. czerwonego wina, ma działanie prozdrowotne.

Dziękuje za uwagę.  Wykonała: Iza Małecka 