Kontrola urzędowa jakości zdrowotnej żywności – system RASFF

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Prawo europejskie i polskie dotyczące identyfikowalności produktów rybnych Justyna Płaczkiewicz Biuro Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Fundusze:Strukturalne i Spójności w Polsce
Część I Stosowanie białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Kompleksowe zarządzanie bezpieczeństwem informacji
[ ] © ITSS 2011 w w w. m t i n. e s / i t s s / i n d e x.h t m l HISZPAŃSKI SYSTEM INSPEKCJI PRACY I ZABEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO Madryt, listopad 2011.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
Przepisy dla pasz leczniczych
PROJEKT WSPÓŁPRACY ARiMR I IW W ZAKRESIE PRZEPROWADZANIA KONTROLI WYMOGÓW WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI Sporządzono na podstawie Zarządzenia Nr…. MINISTRA ROLNICTWA.
Rola kontroli skarbowej w wykrywaniu nieprawidłowości Departament Certyfikacji i Poświadczeń Środków z UE w Ministerstwie Finansów.
Ministerstwo Rozwoju Regionalnego Departament Informacji i Promocji Warszawa, 28 czerwca 2007 r. Wytyczne w zakresie informacji i promocji.
Rola Instytucji Audytowej
1 ZINTEGROWANA STRATEGIA DZIAŁAŃ PROMOCYJNYCH I SZKOLENIOWYCH INSTYTUCJI ZARZĄDZAJĄCEJ PODSTAWAMI WSPARCIA WSPÓLNOTY W POLSCE NA LATA
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
INFORMACJA I PROMOCJA Kwiecień 2004 Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Ocena funkcjonowania Lokalnych Grup Działania realizujących Lokalną Strategię Rozwoju w ramach PROW 2007 – 2013 czerwiec 2012 r. Wydział Leader DROW Ministerstwo.
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Polskie przepisy dotyczące tworzenia i funkcjonowania EUWT
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Ministerstwo Rozwoju Regionalnego
Ochrona przed hałasem Jarosława Wojciechowska
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Wewnętrzny system zapewniania jakości PJWSTK - główne założenia i kierunki działań w ramach projektu „Kaizen - japońska jakość w PJWSTK” Projekt współfinansowany.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Funkcjonowanie procedury notyfikacji w ramach dyrektywy 98/34/WE Koordynacja systemu notyfikacji na szczeblu krajowym Warsztaty legislacyjne w zakresie.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Przestrzeganie przepisów bhp,
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
Regionalny Program Operacyjny
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Identyfikowalność w łańcuchu dostaw branży spożywczej jako element wspierający zrównoważony rozwój firm i ich produktów Grzegorz Sokołowski Nowe trendy.
Zasada partnerstwa w nowej perspektywie finansowej
KONTROLA ZARZĄDCZA - 1 Kontrolę zarządczą stanowi ogół
Częstochowa r., Mikołów r.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Integrowana produkcja roślin w aspekcie środków ochrony roślin i ich pozostałości BOGUSŁAW GNUSOWSKI INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
1 Trzeci Program działań Unii w dziedzinie zdrowia czerwca 2015 r. partnerstwo"
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Dziękuję za uwagę Pomoc Techniczna PROW 2014 – 2020 cz. I Grupa Robocza KSOW Radziejowice,
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Usługi brokerskie w innowacjach rolniczych „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt.
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
Rola edukacji finansowej w szkołach Agnieszka Kubryn Departament Komunikacji Społecznej Urząd Komisji Nadzoru Finansowego r. 1 Autorskie prawa.
Misja i zadania EFSA oraz Polskiego Punktu Koordynacyjnego
Dyrektywa IED – zmiany w zasadach kontroli instalacji IPPC Warszawa, 24 października 2013r.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Działanie 9.3 Rozwój przedsiębiorczości Wymagania w zakresie wskaźników.
Repozytorium Transakcji w KDPW Warszawa, 8 listopada 2012.
Materiał opracowany przez: Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich. Instytucja Zarządzająca PROW – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Europejski.
Jednostka Centralna KSOW Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Kontrola urzędowa jakości zdrowotnej żywności – system RASFF ang.: Rapid Alert System for Food and Feed of the European Union „Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności” „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Karolina Gałat - Inspektor weterynaryjny ds. higieny środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego Barzkowice 17.07.2014r.

Kontrole w zakresie bezpieczeństwa żywności Art. 17 rozp Kontrole w zakresie bezpieczeństwa żywności Art. 17 rozp. (WE) nr 178/2002 Obowiązki 1. Podmioty (…) zapewniają, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą, zgodność tej żywności lub pasz z wymogami prawa żywnościowego (…) i kontrolowanie przestrzegania tych wymogów. 2. Państwa członkowskie wprowadzają w życie prawo żywnościowe oraz monitorują i kontrolują przestrzeganie przez podmioty działające na rynku spożywczym i pasz odpowiednich wymogów prawa żywnościowego na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji. W tym celu Państwa Członkowskie zachowują system oficjalnych kontroli i innych działań stosownych do okoliczności, z uwzględnieniem informowania opinii publicznej o bezpieczeństwie i ryzyku związanym z żywnością i paszami, nadzorem nad bezpieczeństwem żywności i pasz oraz innych działaniach monitorujących, obejmujących wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Państwa Członkowskie ustanawiają również zasady dotyczące środków i kar mających zastosowanie w przypadku naruszenia prawa żywnościowego (…).

Kontrole urzędowe Art. 1 rozp. (WE) nr 882/2004 4. Wykonywanie kontroli urzędowych na podstawie niniejszego rozporządzenia pozostaje bez uszczerbku dla pierwotnej odpowiedzialności prawnej podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa paszowe i żywnościowe za zapewnienie bezpieczeństwa pasz i żywności, jak ustanowiono w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002, oraz dla jakiejkolwiek odpowiedzialności cywilnej lub karnej wynikającej z naruszenia ich obowiązków.

Metody i techniki kontroli urzędowych Art. 10 rozp. (WE) nr 882/2004 monitoring, nadzór, weryfikacja, audyt, inspekcja, pobieranie próbek oraz analiza

Zasady działania systemu RASFF Regulacje prawne: Rozp. (WE) nr 178/2002 - Rozdz. IV system wczesnego ostrzegania, zarządzanie kryzysami i sytuacje zagrożenia Rozp. (WE) nr 16/2011 ustanawiające środki wykonawcze dla systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt Instrukcja GLW nr GIWbż-500-1/12 z 19 I 2012 r.

Zasady działania systemu RASFF cd. Utworzony do przekazywania informacji o wykryciu jakiegokolwiek zagrożenia dla zdrowia konsumentów Cel funkcjonowania - zapobieganie ryzyku wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności zanim zostanie zagrożone zdrowie konsumentów

Rodzaje powiadomień Powiadomienia alarmowe przesyłane są w momencie, gdy żywność lub pasze stanowiące poważne zagrożenie znajdują się na rynku i niezbędne jest podjęcie natychmiastowych działań w tym zakresie. Powiadomienia informacyjne są przesyłane w przypadku, gdy pozostali członkowie nie są zobowiązani do podjęcia natychmiastowych działań, ponieważ dany produkt nie jest dostępny na rynku lub też stopień zagrożenia jest niewielki. Odrzucenie produktu na granicy dotyczy dostaw żywności i pasz, które zostały zbadane i odrzucone na posterunku granicznym Unii Europejskiej (oraz EEA) z powodu uznania za stanowiące zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Powiadomienie News są to wszelkie powiadomienia dotyczące bezpieczeństwa żywności oraz pasz, które nie zostały przesłane w formie powiadomienia alarmowego lub informacyjnego, a są uznane przez urzędy ds. kontroli żywności i pasz za godne uwagi

Ujawnianie – poufność informacji dostępnych poprzez RASFF art Ujawnianie – poufność informacji dostępnych poprzez RASFF art. 52 rozp (WE) nr 178/2002 1. Informacje dostępne dla członków sieci, odnoszące się do ryzyka grożącego zdrowiu ludzkiemu z powodu żywności lub pasz, generalnie są dostępne do wiadomości publicznej, zgodnie z zasadą informowania zawartą w art. 10. W ogólności społeczeństwo posiada dostęp do informacji na temat identyfikacji produktu, natury ryzyka i podjętym środku. Jednakże członkowie sieci podejmują kroki, aby zagwarantować, że członkowie ich personelu nie ujawnią informacji uzyskanych do ujętych celów niniejszej sekcji, które ze swej natury są objęte tajemnicą zawodową we właściwie uzasadnionych przypadkach, z wyjątkiem informacji, które muszą być ogłoszone, jeżeli wymagają tego okoliczności, w celu ochrony zdrowia ludzkiego. 2. Ochrona tajemnicy zawodowej nie zapobiega przekazywaniu właściwym władzom informacji odnoszących się do efektywności rozpoznania rynku i wzmocnienia działań na polu żywności i pasz. Urząd ten, otrzymując informacje objęte tajemnicą zawodową, zapewnia ich ochronę zgodnie z ust. 1.

Portal RASFF dla konsumentów https://webgate. ec. europa

Przykład funkcjonowania systemu RASFF – wieprzowina zanieczyszczona dioksynami Podczas rutynowego monitoringu łańcucha żywnościowego prowadzonego przez irlandzkie władze pod koniec 2008 roku w celu zbadania poziomu zawartości zanieczyszczeń, stwierdzono w mięsie wieprzowym pochodzenia irlandzkiego bardzo wysoki poziom dioksyn (przekraczający około stukrotnie NDP przyjęty w UE). 5 grudnia 2008 roku irlandzki punkt kontaktowy za pośrednictwem Systemu RASFF poinformował KE o zaistniałym incydencie zanieczyszczenia. Komisja wysłała powiadomienie alarmowe do wszystkich pozostałych członków.

Przykład funkcjonowania systemu RASFF – wieprzowina zanieczyszczona dioksynami Źródłem zanieczyszczenia okazała się pasza uzyskiwana z recyklingu chleba, co wskazywało na możliwość pojawienia się problemu już we wrześniu 2008 roku. Irlandzkie władze postanowiły nie ryzykować i podjęły decyzję o pełnym wycofaniu całości irlandzkiej wieprzowiny wyprodukowanej po 1 września 2008 roku. W przeciągu niespełna dwóch tygodni otrzymano ponad 100 dodatkowych powiadomień, które zawierały informacje dot. kontrolowania przemieszczania się produktów, od surowego mięsa do wyrobów przetworzonych zawierających wśród wielu innych składników irlandzką wieprzowinę. W akcji wzięły udział 54 kraje, z czego 27 należało do członków sieci RASFF. Dzięki RASFF wszystkie te państwa były w stanie podjąć natychmiastowe działania oraz wykryć i wycofać z rynku wieprzowinę i wyroby ,które mogły zawierać dioksyny, zanim jeszcze zostały spożyte.

Więcej informacji nt. RASFF http://ec.europa.eu/rasff

Dziękuję za uwagę