Dominika Chrobak. Obieranie ziemniakówObieranie ziemniaków Gotowanie ziemniakówGotowanie ziemniaków Wyrabianie ciasta na moskoleWyrabianie ciasta na moskole.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Przepisy REGIONALNE.
Advertisements

UCHO W KUCHNI.
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
N a k r y c i e s t o ł u.
Groch z kapustą i grzybami
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Zagadka nr 2.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
W restauracji.
Nie taka MATMA straszna ;-)
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
SPRAWOZDANIE Z PRAKTYKI ZAWODOWEJ ODBYTEJ NA LITWIE
Śniadanie daje moc Publiczna Szkoła Podstawowa im. Rotmistrza Witolda Pileckiego Jodłówka Rzezawa Jodłówka, dn r.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
GIMNAZJUM nr 1 W BIERUNIU
Książeczka kucharska:
Zdrowy styl życia Zdrowie jest bardzo ważne, gdy jesteśmy zdrowi czujemy się dobrze. Jak być zdrowym?
Best Practices in Italia Prezentacja Dominiki Lesnik i Magdaleny Sachan: Produkty regionalne i tradycyjne w cukierni.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
WIEM,CO JEM !.
A kiedy dwa ułamki są sobie równe?
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Szkoła Podstawowa im. Stefana Żeromskiego w Działyniu, klasa I Wychowawca: Małgorzata Majewska.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Śniadanie daje moc klasa II, 2012/2013 Szkoła Podstawowa im
Podróże po świecie Smaki Europy.
Ś niadanie po góralsku daje moc ! Szkoła Podstawowa nr4 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego Zakopane.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Warzywa i owoce
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
ŚWIETA BOŻEGO NARODZENIA W SZWECJI „JUL” PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO „Mali konstruktorzy.
NIE TAKA MATMA STRASZNA ZAGADKA 2. Treść zagadki Czesio postanowił ugotować ryż. Na opakowaniu przeczytał, że czas gotowania wynosi dokładnie 16 minut.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Legenda litwińskich potraw
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Potrawy w Polsce 1.
Koszyczek wielkanocny
Jak dbać o pupile i ptaki zimą?
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Dominika Chrobak

Obieranie ziemniakówObieranie ziemniaków Gotowanie ziemniakówGotowanie ziemniaków Wyrabianie ciasta na moskoleWyrabianie ciasta na moskole Formowanie moskoliFormowanie moskoli Pieczenie moskoliPieczenie moskoli Zajadanie się moskolamiZajadanie się moskolami

Podstawową czynnością jest obieranie ziemniaków. To nie jest duży wysiłek. Wystarczy obrać ziemniaki tak samojak do obiadu, lecz zdecydowanie więcej. Po obraniu płucze się je dokładnie w wodzie. Podstawową czynnością jest obieranie ziemniaków. To nie jest duży wysiłek. Wystarczy obrać ziemniaki tak samo jak do obiadu, lecz zdecydowanie więcej. Po obraniu płucze się je dokładnie w wodzie.

Obrane ziemniaki należy posolić i nalać świeżej wody. Następnie się je gotuje np. na gazie lub na piecu. Po ugotowaniu i odcedzeniu, tłucze się je i odstawia w suche i chłodne miejsce.

Podczas wykonywania tej pracy trzeba mąkę połączyć z ziemniakami. Ciasto na moskole wyrabia się tak samo jak na kluski śląskie.

Ostudzone ciasto trzeba położyć na deskę i pokroić na małe części, albo odrywać po trochu rękami. Następnie formuje się małe placki.

Przed pieczeniem moskoli trzeba zapalić w zwykłym piecu. Pieczemy moskole na ciepłych blachach. Moskole kładziemy na obrzeżach blach, aby się nie spaliły. Pieczemy je odwracając kilka razy.

Moskole najlepiej smakują ciepłe. Można posmarować je masłem albo bryndzą, wtedy są lepsze.

Dziękuję państwu za wspólną pracę i wspólne zjadanie moskoli. DZIĘKUJĘ i DO WIDZENIA!!!