Dominika Chrobak
Obieranie ziemniakówObieranie ziemniaków Gotowanie ziemniakówGotowanie ziemniaków Wyrabianie ciasta na moskoleWyrabianie ciasta na moskole Formowanie moskoliFormowanie moskoli Pieczenie moskoliPieczenie moskoli Zajadanie się moskolamiZajadanie się moskolami
Podstawową czynnością jest obieranie ziemniaków. To nie jest duży wysiłek. Wystarczy obrać ziemniaki tak samojak do obiadu, lecz zdecydowanie więcej. Po obraniu płucze się je dokładnie w wodzie. Podstawową czynnością jest obieranie ziemniaków. To nie jest duży wysiłek. Wystarczy obrać ziemniaki tak samo jak do obiadu, lecz zdecydowanie więcej. Po obraniu płucze się je dokładnie w wodzie.
Obrane ziemniaki należy posolić i nalać świeżej wody. Następnie się je gotuje np. na gazie lub na piecu. Po ugotowaniu i odcedzeniu, tłucze się je i odstawia w suche i chłodne miejsce.
Podczas wykonywania tej pracy trzeba mąkę połączyć z ziemniakami. Ciasto na moskole wyrabia się tak samo jak na kluski śląskie.
Ostudzone ciasto trzeba położyć na deskę i pokroić na małe części, albo odrywać po trochu rękami. Następnie formuje się małe placki.
Przed pieczeniem moskoli trzeba zapalić w zwykłym piecu. Pieczemy moskole na ciepłych blachach. Moskole kładziemy na obrzeżach blach, aby się nie spaliły. Pieczemy je odwracając kilka razy.
Moskole najlepiej smakują ciepłe. Można posmarować je masłem albo bryndzą, wtedy są lepsze.
Dziękuję państwu za wspólną pracę i wspólne zjadanie moskoli. DZIĘKUJĘ i DO WIDZENIA!!!