Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Ogólnie o kuchni brytyjskiej Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych. Niektórzy zarzucają jej wręcz brak smaku. I faktycznie jeśli idzie o ilość stosowanych przypraw – nie ma się czym pochwalić. Prawdopodobnie to właśnie ów fakt sprawił, że w Wielkiej Brytanii niezwykle popularne stały się potrawy kuchni o zdecydowanych smakach, np. indyjskiej, chińskiej.
ŚNIADANIE PO ANGIELSKU
Breakfast
Dodatkowo podaje się: tosty z masłem i dżemem płatki zbożowe z mlekiem owsiankę kawę lub herbatę soki owocowe sosy typu ketchup i brown sauce.
Śniadanie angielskie – tradycyjny posiłek (śniadanie) serwowany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Kiedyś codzienny w większości angielskich domów, obecnie podawany głównie w hotelach, pensjonatach. Śniadanie angielskie - fasola, boczek i jajko
OBIADY
Ploughman’s Lunch (lunch oracza) podawany jest głównie w pubach Ploughman’s Lunch (lunch oracza) podawany jest głównie w pubach. Składa się z chleba, żółtego sera (często cheddar) i pikli z przybranymi, świeżymi warzywami. Zamiast sera serwuje się czasem szynkę lub pasztet.
Obiad w Wielkiej Brytanii odbywa się dosyć późno, bo ok. godziny 18-19 Obiad w Wielkiej Brytanii odbywa się dosyć późno, bo ok. godziny 18-19. Współczesna kuchnia brytyjska jest różnorodna i nowatorska. Jako pierwsza wprowadziła dania na wynos, kanapki oraz Cornish Pasty (mięso i warzywa zapiekane w cieście). Niemniej warto również spróbować tradycyjnych dań, które przyrządzane są z wołowiny, mięsa jagnięcego i dziczyzny.
Zazwyczaj na obiad podaje się rybę (fish) z frytkami (chips)
Kiełbaska z Cumberlandu ro regionalna specjalność Kiełbaska z Cumberlandu ro regionalna specjalność. Podawana z ziemniakami nosi nazwę Bangers and Mash.
Na zakończenie obiadu lub kolacji często podaje się ser Na zakończenie obiadu lub kolacji często podaje się ser. Dojrzały cheddar to jeden z najpopularniejszych gatunków regionalnych.
DESERY
TEA TIME
Określenia takie jak „five o’clock”, „afternoon tea” czy „tea time” są powszechnie znane, jeśli nie na całym świecie, to przynajmniej w całej Europie. Anglik jest tak bardzo kojarzony z herbatą wypijaną codziennie o 17.00, że nawet w literaturze czy filmach właśnie ten element kultury jest akcentowany szczególnie. Dziś, chociaż tradycja jest jeszcze kultywowana przez starsze pokolenie a herbata nadal panuje niepodzielnie na wyspach, to obyczaje nieco się rozluźniły.
Anna Maria Russell, Duchess of Bedford Za początki herbacianej kariery w Europie uważa się XVII wiek, kiedy to napój pojawił się za sprawą Holendrów na europejskich stołach. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya, ale tradycję codziennego popołudniowego jej picia przypisuje się siedemnastej księżnej Bedfordu, Annie. Księżna miała tę niedoskonałość, że robiła się głodna około 16.00, a nie potrafiąc wytrzymać do kolacji podawanej z reguły późno, około 20.00, zlecała przynoszenie poczęstunku w postaci ciasta i herbaty.
Popołudniowe herbatki o piątej wychodzą już z mody, chociaż dla wielu rodzin jeszcze ten zwyczaj ma znaczenie, gdyż jest jedynym czasem wspólnym, kiedy wszyscy mogą się spotkać i porozmawiać.
Zakończenie Poza granicami Anglii kuchnia angielska często cieszy się reputacją pozbawionej wyrazistego smaku lub kojarzona jest z potrawami słabej jakości, lecz niektóre artykuły spożywcze i tradycje są ciągle pamiętane na całym świecie (np. Herbata).
ŹRÓDŁA kuchnia.wp.pl naobcasach.pl sciaga.pl mojewypieki.com wikipedia.pl wielka_brytania.lovetotravel.pl polemi.co.uk6 www.niam.pl dpm-soldier.pl naturalnie.com.pl
Prezentację przygotowali: Mateusz Kwiatkowski kl. IIa – oprawa graficzna, wstęp i zakończenie Aleksandra Lubińska kl. IIa- śniadania Patrycja Nosorowska kl. IIc- obiady i desery Emilia Raciborska kl. IIc – o herbacie
Dziękujemy za uwagę