Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
B. Analiza jakościowa posiłków
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Kuchnia francuska.
Menu.
Herbata.
Kuchnia Turecka.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zdrowe odżywianie.
Francja.
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Meals in Great Britain.
Wielka Brytania kuchnia i muzyka
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
English breakfast.
Złote zasady odżywiania.
Anglia i tradycja „Five o’clock”
Kuchnia śródziemnomorska
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Wiem co jem.
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Ogólnie o kuchni Brytyjskiej
Projekt PONAD PODZIAŁAMI ( BEyond diSTances )
ŚNIADANIE DAJE MOC MAŁA SZKOŁA DUŻO MOŻE
Poradnik dla mężczyzn ceniących sobie wolność * * Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ten poradnik może uratować wam życie...
Kuchnia angielska – co warto spróbować ?
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
WIELKA BRYTANIA.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
American Food.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
LODÓWKI.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
KAWA HERBATA KAKAO.
Wielka Brytania Londyn.
ANGLIA OD KUCHNI English cuisine
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Nawyki Żywieniowe Brytyjczyków. Dzienne Menu Brytyjczyka  Śniadanie  Lunch  Obiad  Five o’clock  Kolacja.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
SZKOCJA. Z kim graniczy Szkocja od południa? a)z Anglią b)z Francją c)z Walią.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA.
Jedzenie.
Święta w Hiszpanii.
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
 Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii

Ogólnie o kuchni brytyjskiej Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych. Niektórzy zarzucają jej wręcz brak smaku. I faktycznie jeśli idzie o ilość stosowanych przypraw – nie ma się czym pochwalić. Prawdopodobnie to właśnie ów fakt sprawił, że w Wielkiej Brytanii niezwykle popularne stały się potrawy kuchni o zdecydowanych smakach, np. indyjskiej, chińskiej.

ŚNIADANIE PO ANGIELSKU

Breakfast

Dodatkowo podaje się: tosty z masłem i dżemem płatki zbożowe z mlekiem owsiankę kawę lub herbatę soki owocowe sosy typu ketchup i brown sauce.

Śniadanie angielskie – tradycyjny posiłek (śniadanie) serwowany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Kiedyś codzienny w większości angielskich domów, obecnie podawany głównie w hotelach, pensjonatach. Śniadanie angielskie - fasola, boczek i jajko

OBIADY

Ploughman’s Lunch (lunch oracza) podawany jest głównie w pubach Ploughman’s Lunch (lunch oracza) podawany jest głównie w pubach. Składa się z chleba, żółtego sera (często cheddar) i pikli z przybranymi, świeżymi warzywami. Zamiast sera serwuje się czasem szynkę lub pasztet.

Obiad w Wielkiej Brytanii odbywa się dosyć późno, bo ok. godziny 18-19 Obiad w Wielkiej Brytanii odbywa się dosyć późno, bo ok. godziny 18-19. Współczesna kuchnia brytyjska jest różnorodna i nowatorska. Jako pierwsza wprowadziła dania na wynos, kanapki oraz Cornish Pasty (mięso i warzywa zapiekane w cieście). Niemniej warto również spróbować tradycyjnych dań, które przyrządzane są z wołowiny, mięsa jagnięcego i dziczyzny.

Zazwyczaj na obiad podaje się rybę (fish) z frytkami (chips)

Kiełbaska z Cumberlandu ro regionalna specjalność Kiełbaska z Cumberlandu ro regionalna specjalność. Podawana z ziemniakami nosi nazwę Bangers and Mash.

Na zakończenie obiadu lub kolacji często podaje się ser Na zakończenie obiadu lub kolacji często podaje się ser. Dojrzały cheddar to jeden z najpopularniejszych gatunków regionalnych.

DESERY

TEA TIME

Określenia takie jak „five o’clock”, „afternoon tea” czy „tea time” są powszechnie znane, jeśli nie na całym świecie, to przynajmniej w całej Europie. Anglik jest tak bardzo kojarzony z herbatą wypijaną codziennie o 17.00, że nawet w literaturze czy filmach właśnie ten element kultury jest akcentowany szczególnie. Dziś, chociaż tradycja jest jeszcze kultywowana przez starsze pokolenie a herbata nadal panuje niepodzielnie na wyspach, to obyczaje nieco się rozluźniły.

Anna Maria Russell, Duchess of Bedford Za początki herbacianej kariery w Europie uważa się XVII wiek, kiedy to napój pojawił się za sprawą Holendrów na europejskich stołach. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya, ale tradycję codziennego popołudniowego jej picia przypisuje się siedemnastej księżnej Bedfordu, Annie. Księżna miała tę niedoskonałość, że robiła się głodna około 16.00, a nie potrafiąc wytrzymać do kolacji podawanej z reguły późno, około 20.00, zlecała przynoszenie poczęstunku w postaci ciasta i herbaty.

Popołudniowe herbatki o piątej wychodzą już z mody, chociaż dla wielu rodzin jeszcze ten zwyczaj ma znaczenie, gdyż jest jedynym czasem wspólnym, kiedy wszyscy mogą się spotkać i porozmawiać.

Zakończenie Poza granicami Anglii kuchnia angielska często cieszy się reputacją pozbawionej wyrazistego smaku lub kojarzona jest z potrawami słabej jakości, lecz niektóre artykuły spożywcze i tradycje są ciągle pamiętane na całym świecie (np. Herbata).

ŹRÓDŁA kuchnia.wp.pl naobcasach.pl sciaga.pl mojewypieki.com wikipedia.pl wielka_brytania.lovetotravel.pl polemi.co.uk6 www.niam.pl dpm-soldier.pl naturalnie.com.pl

Prezentację przygotowali: Mateusz Kwiatkowski kl. IIa – oprawa graficzna, wstęp i zakończenie Aleksandra Lubińska kl. IIa- śniadania Patrycja Nosorowska kl. IIc- obiady i desery Emilia Raciborska kl. IIc – o herbacie

Dziękujemy za uwagę