Zdrowe odżywianie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Norbert Konieczkowicz
Advertisements

Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
mgr rekreacji ruchowej
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Zdrowe odżywianie

Czym jest zdrowe odżywianie? Jest to sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zasady zdrowego odżywiania 1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. 2. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. 3. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. 4. Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym i niskim ładunkiem glikemicznym. 5. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. 6. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. 7. Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu. 8. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. 9. Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. 10. Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek). 11. Zachowaj umiar w spożywaniu masła jak i margaryny. 12. Spożywaj minimum 1 litr wody dziennie. 13. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty. 14. Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. 15. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru i aspartamu. 16. Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego. 17. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu.

Jak przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania? Zasad prawidłowego odżywiania powinniśmy przestrzegać nawet jeśli jesteśmy zdrowi i nie mamy problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jedną z najprostszych i najpopularniejszych wizualizacji tych zaleceń jest piramida żywieniowa. Najnowsze wersje piramid żywieniowych (opracowane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe czy polski Instytut Żywności i Żywienia) zwracają uwagę nie tylko na to, co należy jeść, ale również na aktywność fizyczną, która powinna stanowić nieodłączny element stylu życia.

Najczęstsze błędy żywieniowe – czego trzeba unikać? Najczęstsze błędy w żywieniu człowieka mają dwojaką naturę - wiążą się zarówno z niedoborami pokarmowymi, jak i z nadmiernym spożyciem żywności oraz nieodpowiednim stylem życia. Niedobory żywieniowe najczęściej dotyczą zbyt małej ilości w pożywieniu energii, białka, witamin i soli mineralnych, błonnika pokarmowego, tłuszczów roślinnych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Natomiast zagrożenia związane z przejadaniem się dotyczą dodatniego bilansu energetycznego , nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych, nadmiernego spożycia węglowodanów oraz soli kuchennej. Jednak nawet przy nadmiernym żywieniu może wystąpić niedobór określonych składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (np. spożywanie cukru, słodyczy, białego pieczywa, ciastek)

Nawyki! Do błędów żywieniowych należy zaliczyć również złe nawyki i zwyczaje żywieniowe, które po upływie dłuższego okresu doprowadzają do pogorszenia stanu zdrowia, mniejszej sprawności fizycznej i psychicznej człowieka. Do najbardziej typowych niekorzystnych zwyczajów żywieniowych należą: niewłaściwy rozkład posiłków spożywanych w ciągu dnia nieregularne spożywanie posiłków i długie przerwy między posiłkami małe urozmaicenie posiłków

Można wymienić co najmniej 10 najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków: Dieta źle zbilansowana pod względem jakościowym (nieodpowiednia jakość wybieranych produktów i częstość ich spożycia) i ilościowym (nieodpowiednia do wieku, płci, aktywności fizycznej i wykonywanej pracy wartość kaloryczna pożywienia oraz niewłaściwe ilości składników odżywczych dostarczanych w pożywieniu oraz nieodpowiednie ich proporcje) Niejedzenie śniadania Nieregularne spożywanie posiłków Spożywanie głównego posiłku wieczorem Podjadanie między posiłkami Codzienne jedzenie słodyczy i/lub tłustych, słonych przekąsek Spożywanie zbyt małej ilości warzyw i płynów Niekontrolowanie jakości spożywanych posiłków (np. nieczytanie etykiet na produktach żywnościowych, nieurozmaicenie posiłków i diety) Uspokajanie się jedzeniem, jedzenie w chwili stresu Robienie zakupów wtedy, kiedy jest się głodnym

Prezentacje przygotowała: Monika Gawron klasa 1 d Dziękuję za uwagę!  Prezentacje przygotowała: Monika Gawron klasa 1 d