Pierwsza w Polsce restauracja z owadami - Co To To Je

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Mgr inż. Agnieszka Karnas Staż: Ristorante Italiano w Warszawie Opiekun: Giancarlo Russo.
Servicearten Sposoby serwowania -
Kuchnia francuska.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Zimne Desery..
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
Bar u Jadzi.
PAJĄKI PTASZNIKI.
Sposób jedzenia sushi.
Sposób jedzenia ostryg
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Złe nawyki żywieniowe Sandra Ligaszewska 2a.
Najdroższe grzyby świata
Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej
Autorka: Aleksandra Nessel Klasa: 3D
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
KONCEPCJA PROWADZENIA RESTAURACJI
mgr rekreacji ruchowej
Sałatka Grecka..
Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej w Barczygłowie
Wiem co jem.
ABC – zdrowego odżywiania
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
Zdrowy styl życia.
Wiesz co jesz! W Cucinie można zobaczyć smaki, usłyszeć zapachy i podotykać świeżości. Poczuć tętno Kuchni – bo tu ona żyje. Ludźmi, którzy ją tworzą i.
Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu.
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Kuchnia polska.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce TO MY – KLASA Ib Szkoła Podstawowa nr 5 w Hajnówce.
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zdrowy Tryb Życia.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
Dzień Zdrowego Śniadania z klasą IB
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
LODÓWKI.
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Kostomłotach Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej.
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Grupa IX na tropie zawodowych możliwości Grupa IX na tropie zawodowych możliwości.
Świeże kanapki Pizzerinki Tosty Nasze przedsiębiorstwo oferuje świeże i smaczne produkty w dobrej cenie, dzięki czemu nasi klienci powracają do nas niemal.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Kultura i sztuka Japonii
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
PROPORCJE ZADANIA. Zadanie.1 Piekarnia zamawia w zakładach zbożowych partie 1000kg maki. Jest to mieszanka trzech gatunków mąki połączonych w stosunku.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Koncepcja usługowa lokalu gastronomicznego
Zdrowy posiłek każdego dnia
ABC – zdrowego odżywiania
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Pierwsza w Polsce restauracja z owadami - Co To To Je Wykonanie Kasia Biczysko

Szaszłyki z szarańczą, drewnojadem i larwą jedwabnika, prażone larwy mącznika na jadalnym talerzu z prasowanych otrębów czy ser camembert z larwami mącznika (jeśli klient sobie życzy - żywymi), podany na owocach duszonych w winie – takie niezwykłe "przysmaki" od kilkunastu dni można jeść w jedynej w Polsce restauracji, serwującej dania z owadów – "Co To To Je" w Warszawie. W niektórych krajach świata, szczególnie azjatyckich, jedzenie owadów nie jest niczym niezwykłym i nie potrzeba do tego specjalnych restauracji. Czy jednak dla, znanych z raczej tradycyjnego gustu kulinarnego, Polaków taka propozycja to nie zbyt duża ekstrawagancja? Ci, którzy byli na tyle odważni, by spróbować "owadzich" dań, w większości je chwalą i przyznają, że chrupiące larwy przypominają... chipsy.

W Warszawie można zjeść niezwykłe dania z owadów Nietypowy lokal "Co To To Je" na gastronomicznej mapie warszawskiego Ursynowa pojawił się 6 lutego, obsługując podczas otwarcia ponad 200 osób, które stały w długiej kolejce, by móc spróbować serwowanych przez restaurację specjałów.

W Warszawie można zjeść niezwykłe dania z owadów Restauracja jest pierwszym takim miejscem w naszym kraju, w którym podawane są dania z owadów. Lokal stworzyli Marcin Wiśniewski i Ewa Sikorska, pomysłodawczyni i dzisiaj menedżerka restauracji. Jak mówi, na pomysł otworzenia lokalu wpadła, gdy odwiedziła podobną restaurację w Budapeszcie.

W restauracji serwującej owady w stolicy Węgier czas oczekiwania na rezerwację stolika potrafi wynieść nawet miesiąc. Pani Ewa zdradza, że ona sama wtedy nie odważyła się spróbować dań z owadami, bo - jak dziś mówi - do tego trzeba po prostu dojrzeć. Na zdjęciu: szaszłyki z szarańczy, drewnojada i larwy jedwabnika

Choć jedzenie owadów w Polsce może wydawać się dziwne i kojarzy się z egzotycznymi krajami, to jest całkowicie uzasadnione z medycznego punktu widzenia. Owady nie zawierają bowiem tłuszczu, będąc jednocześnie źródłem czystego białka.

Owady zawierają też chitynę, którą, ze względu m. in Owady zawierają też chitynę, którą, ze względu m.in.: na właściwości pobudzające układ trawienia, coraz częściej polecają dietetycy.

Dla części klientów posiłek w "Co To To Je" jest pierwszym spotkaniem z owadami na talerzu, ale są i tacy, którzy już wcześniej jadali podobne potrawy podczas zagranicznych podróży. Na zdjęciu: jadalny talerz z prasowanych otrębów, na którym podawane są prażone larwy

Najtrudniej jest się przełamać i spróbować owadzich dań Najtrudniej jest się przełamać i spróbować owadzich dań. Jeśli jednak ktoś zrobi już pierwszy krok i oswoi się z niezwykłymi pokarmami na talerzu, przeważnie jest mile zaskoczony.

Przełamać się jest łatwiej, gdy to, co się je, nie jest do końca widoczne. Dlatego pierwszym do spróbowania daniem dla mniej odważnych osób może być szarańcza w cieście tempura (na zdjęciu obok), które ukrywa większość "owadziego nadzienia".

Bardziej odważni mogą spróbować np Bardziej odważni mogą spróbować np. maki sushi z wyeksponowanymi larwami czy wołowinę posypaną drewnojadami. W przyszłości restauracja ma zamiar serwować także dania z pająków ptaszników, skorpionów czy afrykańskich ślimaków olbrzymich.

"Co To To Je" oferuje jednak nie tylko przekąski i dania główne (sum z ryżem, mieszanką owadów i warzywami czy polędwica wołowa z chrupkimi owadami), ale nawet desery. Wśród nich - sernik z mączniakami czy imbirowe karmelki z kwiatem soli morskiej i larwami jedwabnika. Na zdjęciu: sernik z larwami mączniaków

"Co To To Je" (podobnie jak np "Co To To Je" (podobnie jak np. warszawskie zoo) zaopatruje się w warszawskiej Fabryce Owadów - hodującej w celach konsumpcyjnych wiele odmian owadów. Serwowane w warszawskiej restauracji potrawy są przygotowywane przez kucharzy na zamówienie, ze świeżych, żywych owadów, co jest gwarancją ich świeżości.

Wbrew pozorom, owadzia kuchnia nie należy do najprostszych Wbrew pozorom, owadzia kuchnia nie należy do najprostszych. W odróżnieniu od tradycyjnych składników, jakich używa się do gotowania, surowe owady najczęściej nie mają łatwo wyczuwalnego smaku. Są również gatunki, które żeby uzyskać określony smak wymagają odpowiedniego karmienia już na etapie hodowania.

Żeby od podstaw przygotować menu restauracji kucharze przeszli odpowiednie szkolenia. Cała załoga restauracja próbowała wszystkich dań, dzięki czemu udało się wypracować oryginalne (i smaczne) przepisy.