Znaczenie produktów zbożowych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Hit reklamowy … WebQuest dla klasy pierwszej gimnazjum
Advertisements

Taniec jako sposób na wyrażenie siebie
TEMAT: ŚWIĘTA WIELKANOCNE WebQuest skierowany jest dla uczniów klasy V Szkoły Podstawowej w Pielgrzymowicach. Stworzony został przez bibliotekarza i.
WEBQUEST COMENIUS Eco & Art POZNAJ INNYCH UCZESTNIKÓW PROGRAMU.
ENGLISH AROUND THE WORLD
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
W poszukiwaniu ewolucji…
Co słychać Panie Darwinie?
Od pierwszego krzyku do …
Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat
Temat: BUDOWA I ROLA UKŁADU ODDECHOWEGO
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pasożyty wokół nas Kozieł Mirosława.
Segregacja to rewelacja WebQuest dla uczniów gimnazjum
ANNE FRANK WebQuest dla uczniów klasy III gimnazjum
Czy należy bać się GMO?.
Rośliny - nie tylko tlen i ozdoba
Budowa atomu Katarzyna Chojnacka.
Przygotował : Robert Jaworski. Spis treści Wprowadzenie Zadanie Proces Źródła Ewaluacja Konkluzja Podręcznik dla nauczyciela.
Wojny Rzeczpospolitej w I połowie xVII wieku
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Ten WebQuest przeznaczony jest dla uczniów klas VI szkoły podstawowej
WebQuest wykonane w ramach projektu BelferOnLine
Być może, że już za chwilę staniesz przed życiową decyzją kupna lub budowy swojego własnego M. Ale gdzie?!! Wieś czy miasto, spokój czy hałas, nuda.
Webquest dla członków Klubu SAS MAPA WYBRANEGO OBSZARU BESKIDU ŚLĄSKIEGO MAPA WYBRANEGO OBSZARU BESKIDU ŚLĄSKIEGO.
WebQuest Tropem Pluszowego Misia A. Schneefuhs W. Koczubik.
WALORY TURYSTYCZNE POLSKI
Technologia informacyjna
WebQuest Zajęcia Techniczne Wielościany foremne
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
WebQuest dla klasy III szkoły podstawowej Wędrówka po Będzinie
Polskie Parki Narodowe autor: Izabela Lara
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Webquest Wojciech Korfanty
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej
Wiem co jem.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Wprowadzenie Zadania O turnieju Źródła Ocenianie Organizatorzy.
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
„Ja wiem, ty wiesz, ale czy oni wiedzą, że mamy rezerwat?!”
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Świat wierszy Jana Brzechwy
Szkoła Podstawowa w Kotulinie
Segreguję i Ziemię ratuję!
Opracowały: Paulina Pietruszka, Beata Wojciechowska
Poznajemy pracę młynarza
WebQuest Jestem ptakiem
WebQuest Król Maciuś I miał na imię Janusz
HISTORIA POLSKI W LEGENDACH
Webquest Rośliny - nie tylko tlen i ozdoba „Więcej pokarmów roślinnych dla zdrowia, lepsze naturalne produkty roślinne na co dzień”
TOPIC: BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU ODDECHOWEGO
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Grodziec jakiego nie znacie Projekt edukacyjny klas III gimnazjum w Miejskim Zespole Szkół nr 3 Będzin.
„CZY WIESZ CO JESZ ?” WebQuest dla uczniów szkoły ponadgimnazjalnej autor: Gabriela Gurgul Edukacja zdrowotna w ramach wychowania fizycznego.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
WebQuest Barbara Skoczewska. Spis treści Wprowadzenie Zadanie Proces Źródła Ewaluacja Konkluzja Podręcznik dla nauczyciela.
O S I Ą G N I Ę C I A C Z Ł O W I E K A. Faza I - PRZYGOTOWANIE ( 1 godzina) Głównymi celami projektu jest: Zrozumienie znaczenia odkryć i badań geograficznych.
« Szlachetne zdrowie-czy wiesz co jesz ? » WebQuest w ramach edukacji zdrowotnej Autor: Marta GAMBUTO.
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
Wojny Rzeczpospolitej w I połowie xVII wieku
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Znaczenie produktów zbożowych WEBQUEST WebQuest przeznaczony jest dla uczniów klas III – VI szkoły podstawowej do wykorzystania na lekcji i jako praca na zajęciach pozalekcyjnych. Umożliwia poznanie znaczenia zbóż i wykorzystania produktów zbożowych w żywieniu. Czas realizacji: 3 tygodnie Autor: Gabriela Kachel

Spis treści Wprowadzenie Zadania Proces Źródła Ewaluacja Podsumowanie

Wprowadzenie Rośliny uprawne to rośliny o znaczeniu gospodarczym. Są one uprawiane przez człowieka w celach spożywczych lub jako rośliny użytkowe. Rośliny te zostały udomowione przez człowieka ze stanowisk naturalnych. Pierwsze ślady uprawy roślin pochodzą od ludów pierwotnych, a początek kultury rolniczej nastąpił po wcześniejszym okresie zbieractwa. Zboża lub rośliny zbożowe to rośliny uprawne z rodziny traw. Ich owoce wytwarzają nasiona o wysokiej zawartości skrobi. Są one wykorzystywane do celów konsumpcyjnych , pastewnych i przemysłowych (młynarstwo, farmaceutyka). Do zbóż zaliczamy: pszenicę, jęczmień, owies, żyto, kukurydzę, proso, grykę, ryż, sorgo i orkisz. W Polsce uprawia się głównie: żyto, pszenicę, jęczmień, kukurydzę i owies.

Zadania Waszym zadaniem będzie zebranie materiałów dotyczących znaczenia zbóż i sposobów wykorzystania produktów zbożowych w żywieniu. W czasie pracy możecie korzystać z propozycji stron internetowych zamieszczonych w slajdzie ŹRÓDŁA oraz z innych materiałów. Grupa I - opracuje tematykę związaną z wykorzystaniem żyta i ryżu Grupa II - opracuje tematykę związaną z wykorzystaniem jęczmienia i gryki Grupa III - opracuje tematykę związaną z wykorzystaniem owsa i prosa Grupa IV - opracuje tematykę związaną z wykorzystaniem pszenicy i sorga Grupa V - opracuje tematykę związaną z wykorzystaniem kukurydzy i orkiszu Efektem Waszej pracy będzie przygotowanie prezentacji multimedialnej lub w formie artykułu w Wordzie.

Proces Będziecie pracować w 5 grupach zadaniowych. Każda grupa otrzyma swój numer i jej skład do końca pracy pozostaje niezmienny. W każdej grupie wybierzcie: lidera, który będzie konsultował się z nauczycielem i nadzorował Waszą pracę. Po upływie terminu przedstawi wyniki Waszej pracy osoby, których zadaniem będzie zbieranie informacji osoby, które przygotują prezentację lub artykuł Zadania podzielcie sprawiedliwie. Termin wykonania 3 tygodnie.

Przydatne linki do wykorzystania w pracy: Źródła Przydatne linki do wykorzystania w pracy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbo%C5%BCa http://www.bryk.pl/wypracowania/pozosta%C5%82e/ekologia/10861-zbo%C5%BCa_oraz_jego_przetwory.html http://portalwiedzy.onet.pl/87749,,,,produkty_zbozowe,haslo.html http://www.era-zdrowia.pl/zdrowa-kuchnia/zboza-i-produkty-zbozowe/zboza-i-produkty-zbozowe-oraz-ich-wlasciwosci.html http://www.nutrivitality.pl/zboza-i-produkty-zbozowe/maka.html http://info.zdrowie.gazeta.pl/temat/zdrowie/zbo%C5%BCa

Ewaluacja Oceniając Waszą pracę będę brała pod uwagę następujące kryteria : - Zbieranie informacji – od 1 do 3 punktów [wykorzystanie 1 źródła, 2 – 3 źródeł, więcej niż 3 źródeł] - Umiejętność doboru informacji – od 1 do 3 punktów [niezgodna z tematem, ograniczona zgodność, pełna zgodność] - Poprawność przygotowanych materiałów – od 1 do 3 punktów [ pobieżnie, poprawnie, wyczerpująco] - Przedstawienie tematu– od 1 do 3punktów [krótko i schematycznie, starannie i ciekawie, dłuższa z dodatkowymi efektami] - Współpracę w grupie– od 1 do 3 punktów [słaba, dobra, doskonała] Propozycję tej oceny przedstawia lider. Skala oceniania: punkty ocena 15 celująca 13 – 14 bardzo dobra 10 – 12 dobra 7 – 9 dostateczna 4 – 6 mierna 0 – 3 niedostateczna

Podsumowanie KONIEC To już koniec Waszej pracy. Mam nadzieję, że po jej wykonaniu Wasza wiedza na temat znaczenia zbóż w żywieniu wzrosła i dowiedzieliście się dużo na temat różnych produktów pochodzących ze zbóż. Zboża są wykorzystywane w żywieniu od tysięcy lat i dzięki rozwojowi rolnictwa także obecnie stanowią znaczny składnik naszej diety. Mam też nadzieję, że przygotowanie i wykonanie tej pracy sprawiło Wam przyjemność.