Na tropach glukozy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Układ krwionośny (Układ krążenia).
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Indeks glikemiczny.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
CUKRY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Zdrowe odżywianie.
1.
Jak oddychamy?.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Zdrowo się odżywiam, Dobrze wypoczywam !.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowy styl życia.
One są wśród nas dziecko z cukrzycą.
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
X Zdrowy Styl Życia.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
 Kiedy człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem,  Zdrowie to energia, równowaga, jasność umysłu, odporność na choroby,  Zdrowie to długie życie.
Zdrowe Żywienie Człowieka
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
ALKOHOLIZM
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Choroba prostaty a dieta
Najważniejszy posiłek dnia
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Na tropach glukozy

1.Budowa cząsteczki glukozy. 2.Wzór cząsteczki glukozy. 3.Właściwości glukozy. 4.Funkcja glukozy. 5.Źródła pokarmowe glukozy. 6.Miejsce występowania. 7.Choroby związane z nadmiarem lub niedomiarem glukozy. 8.Gdzie dociera glukoza. 9.Powiązanie glukozy z odżywianiem. 10.Reakcje glukozy na wysiłek fizyczny. 11.Rola glukozy w oddychaniu wewnątrz komórkowym. 12.Udział glukozy w reakcjach chemicznych organizmu. 13.Udział glukozy w funkcjach narządów. 14.Badanie poziomu glukozy .

Glukoza Glukoza, zwana inaczej cukrem gronowym jest podstawowym węglowodanem znajdującym się we krwi. Zaliczana jest do cukrów prostych. Glukoza dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma słodki smak. Wykazuje ona właściwości redukujące, które znalazły zastosowanie w oznaczaniu tego cukru w badaniach klinicznych

Budowa cząsteczki glukozy Cząsteczka glukozy o wzorze sumarycznym C6H12O6 zbudowana jest z 6 atomów węgla, 6 atomów tlenu i 12 atomów wodoru.

Biologiczne utlenianie glukozy C6H12o6 + 6o2 −−→ 6CO2 + 6H2 O + E Fotosynteza 6CO2 + 6H2O −−→ C6H12O6 + 6O2

właściwości fizyczne: Właściwości glukozy właściwości fizyczne: -stan skupienia stały -biała -krystaliczna -słodka -bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie

Chemiczne : -palna -reaguje z wodorotlenkiem miedzi dając związek kompleksowy -osiada właściwości redukujące -rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy

Funkcje -Dostarcza skrobię lub disacharydy. -zastosowana jest w przemyśle spożywczym i włókienniczym. -jest cukrem redukującym -stosowana w medycynie: m.in. jako środek wzmacniający serce, w schorzeniach wątroby, do konserwowania krwi podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów

Źródła pokarmowe Glukozę możemy znaleźć w wielu produktach między innymi w : Owoce: Jabłka, Jeżyny ,Czarna porzeczka ,Żurawina , Grejpfruty ,Kiwi, Truskawki   produktach przetworzonych :Cukier stołowy  ,Ciasta , Makarony, Ryż brązowy , Ziemniaki ,Pieczywo razowe , Zboża pełnoziarniste 

Miejsca występowania glukozy w organizmie ludzkim -krew -jelita -wątroba -mózg -mięsnie

Glukoza jest cukrem prostym, który odgrywa największą rolę w organizmie człowieka. Wszystkie spożyte przez nas węglowodany, przed wchłonięciem w jelicie cienkim, są rozkładane na jednocukry, wraz z krwią z jelit w krążeniu wrotnym wędrują do wątroby ( magazynowany pod postacią glikogenu ), z fruktozy wytwarzana jest glukoza i to ona jest jedynym krążącym w naszej krwi cukrem.

Choroby Hipoglikemia Choroba ta sprawia, że mózg nie otrzymuje wystarczającej ilości glukozy, aby funkcjonować, co może doprowadzić do poważnych komplikacji. Przyczyny - niedożywienie lub głodzenie - względne lub bezwzględne przedawkowanie insuliny lub doustnych leków przeciwcukrzycowych - interakcje wyżej wymienionych leków z innymi lekami - znaczny wysiłek - spożycie alkoholu (u osób zdrowych również, zwłaszcza po spożyciu na czczo)

W 3–5 godzin po posiłku następuje zużycie węglowodanów zawartych w pokarmie i stężenie glukozy we krwi zaczyna się obniżać. Gdy nie nastąpi dopływ pokarmu, glukozy we krwi zacznie brakować. Wtedy zatrzymywana jest też produkcja insuliny. Komórki alfa w trzustce rozpoznając obniżony poziom glikemii, zaczną wydzielać do krwi hormon glukagon, który alarmuje wątrobę, aby rozpoczęła uwalnianie glukozy z zapasu glikogenu. Ulega on rozkładowi tak, aby zapewnić stały poziom zawartości cukru we krwi. Glukoza powstała w ten sposób zasila w pierwszej kolejności mózg. Zapasy glikogenu mogą być zużywane pomiędzy posiłkami, w ciągu nocy, gdy się jest na czczo. Tylko glukoza, która nie zostanie zaabsorbowana przez wątrobę, może przedostać się do krwiobiegu obwodowego, zaopatrując resztę organizmu.

Cukrzyca Cukrzyca jest chorobą metaboliczną. Jej przyczyną jest niedobór insuliny w organizmie. Podstawową formą leczenia cukrzycy typu II jest dieta. Dieta powinna być skomponowana tak, aby nie podnosiła znacząco poziomu glukozy we krwi. Aby temu zapobiec zaleca się spożywanie posiłków bogatych w węglowodany złożone. Zalicza się do nich przede wszystkich produkty zbożowe z grubego przemiału. Poza tym cukrzykom zaleca się spożywanie dużych ilości warzyw. Należy ograniczyć spożywanie owoców do dwóch porcji w ciągu dnia, ponieważ owoce zawierają cukier prosty, fruktozę, który w organizmie człowieka jest przekształcany w glukozę. Dieta może wymagać spożywania nawet sześciu posiłków w ciągu dnia. Musi być dostosowana do stosowanej insulinoterapii. Osoba chora na cukrzycę powinna przebywać pod stałym nadzorem diabetologa i dietetyka.    Urządzenie do pomiaru cukru :

Najczęściej spotykane objawy cukrzycy -,,wilczy głód” -Wzmożone chudnięcie lub przybieranie na wadze -Częste oddawanie moczu -Omdlenia -Osłabienie -Wolniejsze gojenie się ran -Bóle głowy -Kołatanie serca

Narządy wrażliwe na brak glukozy Tymi, które są najwrażliwsze na spadek poziomu cukru, są komórki nerwowe. Najbardziej zagrożonym narządem jest więc mózg.

Powiązanie glukozy z odżywianiem Glukoza ma wiele powiązań z odżywianiem gdyż możemy ją znaleźć w prawie każdym produkcie spożywczym nie zawsze występuje ona w swojej swoistej postaci może występować też w postaci wielocukru który w naszym organizmie rozłoży się na glukozę oraz inne cukry proste. To jak się odżywiamy może mieć wpływ na pracę naszego mózgu, wzroku, wyglądu, kondycji, siły czy samopoczucia gdyż to wszystko jest związane z poziomem cukru w naszym organizmie i nie będziemy funkcjonować prawidłowo jeżeli jej poziom będzie zachwiany czyli za niski lub za wysoki.

Reakcje glukozy na wysiłek fizyczny Wysiłek fizyczny jest jednym z trzech podstawowych elementów leczenia cukrzycy (pozostałe to Insulina oraz prawidłowe żywienie), musi jednakże być podejmowany z rozwagą. Pacjent z cukrzycą, który skutecznie kontroluje swoje glikemie za pomocą diety i insuliny, może odnieść dodatkowe korzyści z prowadzenia aktywnego trybu życia, ponieważ wysiłek fizyczny ma dobroczynny wpływ m.in. na funkcje układu krążenia, sercowo-naczyniowego oraz płuc. Osoby aktywne fizycznie, przykładowo uprawiające sport rekreacyjnie lub wyczynowo, odkrywają w sobie nowe pokłady energii i potrafią lepiej kontrolować swoją wagę. 

Oddychanie wewnątrzkomórkowe Glukoza ma ogromne znaczenie w oddychaniu wewnątrzkomórkowym. Podczas reakcji utleniania naturalnie występującej w naszym organizmie glukoza reaguje z tlenem dając wodę, dwutlenek węgla i energię . Wnioskując bez glukozy oddychanie wewnątrz komórkowe było by nie możliwe, a my bez przetworzonej z niej energi nie mogli byśmy wykonywać podstawowych czynności .

Udział glukozy w reakcjach chemicznych organizmu Glukoza ulega spaleniu całkowitemu. C₆H₁₂O₆ + 6 O₂ --> 6 CO₂ + 6 H₂O + ENERGIA

Udział glukozy w narządach i ich funkcjach Spożywane węglowodany, dzięki enzymom trawiennym rozkładane są w przewodzie pokarmowym na cukry proste, w tym glukozę. Wchłanianie jej do krwi następuje dopiero w jelicie cienkim; nie jest wchłaniana z błony śluzowej jamy ustnej ani też z żołądka. W obecności tlenu glukoza ulega rozkładowi na dwutlenek węgla, wodę i energię. Dwutlenek węgla wymieniany jest w procesie oddychania w płucach na tlen, energia pozwala komórkom na prawidłowe funkcjonowanie. Kluczem, który otwiera drzwi glukozie, umożliwiając jej przedostanie się przez błonę komórkową do wnętrza komórki, jest insulina – hormon produkowany przez trzustkę.

Podsumowanie Glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów . Jest niezbędna do utrzymywania ciepłoty ciała, pracy organów wewnętrznych i mięśni, podczas pracy fizycznej. W mięśniach i krwi znajduje się glukoza, glukagon w jelitach i mózgu, glikogen w wątrobie.