Wyk. Monika Markuntowicz IIIB Ruch wody w przyrodzie Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Podstawowe informacje o wodzie: Woda to związek chemiczny występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. Występuje głównie w oceanach, które stanowią 70% powierzchni globu. Część wody znajduję się pod powierzchnią ziemi lub w atmosferze (chmury, para wodna). Jest bezbarwna, bezwonna i występuje w trzech stanach skupienia: ciekłym, stałym i gazowym. Woda jest powszechnym rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych organizmów.
Podstawowy ruch wody w środowisku:
Zastosowanie wody : Woda znajduje szerokie zastosowanie: używana jest do spożycia, do celów gospodarczo-bytowych, w przemyśle itp., stosuje się jako nośnik ciepła (chłodnictwo i ogrzewnictwo), energię mechaniczną wód naturalnych przetwarza się w zakładach hydroenergetycznych na inne rodzaje energii, np. na energię elektryczną, energię w postaci pary wodnej wykorzystuje się do poruszania turbin parowych i parowych silników tłokowych. Jako dobry rozpuszczalnik woda stanowi środowisko wielu reakcji chemicznych, ponadto używana jest do rozdzielania substancji metodą flotacji lub sedymentacji, do przemywania osadów, do oczyszczania substancji przez krystalizację itp.
Zakłady wodociągowe : Pierwsze zakłady wodociągowe zaczęto budować pod koniec XIX wieku niedługo po dokładnym zbadaniu bakterii przez Ludwika Pasteura. Szybko odkryto tani i skuteczny sposób na bakterie w wodzie - chlor. Trujący gaz, który w odpowiednio małych dawkach miał zabić bakterie, a jednocześnie nie miał szkodzić ludziom. Żeby móc korzystać z chloru w sposób przemysłowy i kontrolowany zaczęto budować zakłady wodociągowe, których zadaniem było zaopatrywać duże aglomeracje w dezynfekowaną wodę.
Zanieczyszczenie wody :
Skąd mamy wciąż wodę pitną Skąd mamy wciąż wodę pitną? Zanieczyszczona woda ze ścieków rolniczych, komunalnych i przemysłowych trafia do tzw. wodociągów, gdzie następuje jej oczyszczanie. Dzięki temu możemy bez obaw pić wodę butelkowaną ze sklepów, czy też spożywać bezpośrednio z kranu, o ile jest odpowiednio filtrowana. Dzięki oczyszczaniu wody możemy jej wiele zaoszczędzić.
Skutki uboczne chlorowania wody: Chlorowanie wody jest najbardziej powszechną metodą jej dezynfekcji mającej unieszkodliwić bakterie i wirusy i z tego powodu nigdy nie wolno z niej zrezygnować. Ponieważ stosunkowo niedawno odkryto w wodzie pitnej nowe związki będące wynikiem jej chlorowania oraz ich wyjątkowo toksyczne działanie, producenci wody zmuszeni zostali do badania jej na obecność tych związków. Występują w nich między innymi trójhalometany, bromiany oraz bromodichlorometan, które zaliczane są do związków rakotwórczych.
Etapy oczyszczania wody: Etap 1: sedymentacja wszystkiego, co się w wodzie nie rozpuszcza i co powoduje tzw. mętność wody. Etap 2: koagulacja wody niedoczyszczonej po etapie 1, za pomocą siarczanu żelazowo-aluminiowego, który jest głównym winowajcą w powstawaniu choroby Alzheimera. Koagulacja służy również poprawie wyglądu wody. Etap 3: filtrowanie żwirowo-piaskowe, czyli oczyszczanie mechaniczne, po którym woda osiągnie nieskazitelny, kryształowy wygląd. Jednak podczas tego filtrowania chemia mimo to przedostaje się do wody w 100%. Etap 4: dezynfekcja wody, która od ponad 100 lat również odbywa się tak samo, bowiem do tego celu używa się do dnia dzisiejszego chloru, co powoduje takie choroby jak: marskość wątroby, rak wątroby i nerek, podrażnienie, suchość i pękanie skóry oraz rak pęcherza moczowego i prostnicy.
Koniec