Dodatki i składniki chemiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Dodatki do żywności „E”
Substancje dodawane do żywności
Zanieczyszczenie środowiska, a zdrowie człowieka
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Czy wiesz co jesz?.
Kolegium Miejskie – Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gdyni
Aspekty toksykologiczne
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Używki.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pierwiastki występujące w człowieku
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Współczesne dopalacze
Nastolatki i ich problemy
Zdrowe odżywianie.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
SKUTKI PALENIA TYTONIU KLASA VI A ZAJĄCE NIEPALĄCE
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
Szkodliwe substancje zawarte w dymie papierosowym: Nikotyna – substancja uzależniająca, negatywnie wpływająca na serce, układ krwionośny, pokarmowy i.
- PALISZ? - NIE, DZIĘKUJĘ!.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Zapraszam na prezentację
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe :
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Czy wiem, ile chemii jem?.
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Karolina Niedźwiedź kl.304
Chemia na co dzień.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZATRUCIA.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Jakie są skutki palenia tytoniu ?
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Napoje energetyczne.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Czy sól jest zdrowa?.
,,Śmieciowe jedzenie” to produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów oraz sztucznych ulepszaczy i barwników.
Kilka słów o szkodliwości zupek chińskich
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Choroby układu pokarmowego
Substancje dodatkowe w żywności
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wykonała: Martyna Wasilewska
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
ALKOHOLIZM
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Barwniki Spożywcze.
Skutki palenia tytoniu
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

Dodatki i składniki chemiczne Autorzy: Nikola Tomczyk Marcelina Firlej Miłosz Baczewski Pod kierunkiem Sławomira Mazgajczyka

Wstęp Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku.  Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie.  Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet  85 różnych E. Więcej informacji na stronie Najwyższej Izby Kontroli. https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

Grupa uczniów klasy 7b postanowiła przyjrzeć się kilku dostępnym na co dzień produktom spożywczym i przeanalizować ich skład. Wiele zawartych w tych produktach substancji dodatkowych okazała się obojętna dla zdrowia ale niektóre są przykładami substancji mogących mieć bardzo zły wpływ na nasze zdrowie. Pragnęlibyśmy aby efektem naszej pracy było zapoznanie się Państwa z niektórymi produktami i zawartymi w nich substancjami dodatkowymi oraz baczna uwaga w doborze produktów spożywanych przez Wasze rodziny. Miłosz Baczewski, Marcelina Firlej, Nikola Tomczyk, Sławomir Mazgajczyk

 Delicje Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Kwas cytrynowy (E330) Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Cytrynian sodu (E331) Karoteny (E160a) Węglany amonu (E503) Glicerol (E422) Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę  Więcej o kwasie cytrynowym: https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,czy-kwas-cytrynowy-jest-bezpieczny-dla-zdrowia,10414655,artykul.html

 Pryncypałki Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Węglany sodu (E500) Węglany amonu (E503) Lecytyny (E322) Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować krwawienie żołądkowo jelitowe, biegunkę, wymioty  Więcej o węglanach sodu: https://www.wp.pl/?s=kuchnia.wp.pl%2Fsgwpsgfirst-6054905512981121a

 Prince Polo Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Węglany amonu (E503) Węglany sodu (E500) Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Lecyny (E322) Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować krwawienie żołądkowo jelitowe, biegunkę, wymioty  Więcej o węglanach sodu: https://www.wp.pl/?s=kuchnia.wp.pl%2Fsgwpsgfirst-6054905512981121a

 Biszkopty Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Węglan amonu (E 503) Węglan sodu (E 500) Karoteny (E160a) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować krwawienie żołądkowo jelitowe, biegunkę, wymioty  Więcej o węglanach sodu: https://www.wp.pl/?s=kuchnia.wp.pl%2Fsgwpsgfirst-6054905512981121a

Więcej o butylohydroksyanizol: http://www.food-info.net/pl/e/e320.htm Gumy orbit Duże dawki mogą powodować pokrzywkę; senność; katar sienny; ból głowy; świszczący oddech; zmęczenie; astma Wosk carnauba rzadko wywołuje reakcje alergiczne; kontaktowe zapalenie skóry; podrażnienia żołądka Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Ksylitol (E967) Wosk carnauba (E903) Butylohydroksyanizol (E320) Glicerol (E422) Dwutlenek tytanu (E171) Mannitol (E421) Kwas jabłkowy (E296) Sorbitol (E420) Guma arabska (E414) Kwas cytrynowy (E330) Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; kontakt za skórą może powodować podrażnienia Nadmiar może spowodować skurcze jelit, biegunkę, dolegliwości żołądkowo-jelitowe Nadpobudliwość mdłości; wymioty; biegunka; pokrzywka; niezalecany dzieciom i diabetykom Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Więcej o butylohydroksyanizol: http://www.food-info.net/pl/e/e320.htm Więcej o mannitol: https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=527

Joker Może powodować skłonności do irytacji i ból głowy, Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi (E141) Kwas cytrynowy (E330) Annato, biksyna, norbiksyna (E160b) Karoteny (E160a) Karagen (E407) Antocyjany (E163) Kurkumina (E100) Guma guar (E412) Może powodować skłonności do irytacji i ból głowy, pokrzywkę, niedociśnienie Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Duże dawki mogą powodować wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nowotwory Betanina (E162) Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html Więcej o annato, biksyno, norbiksynie: https://vitalia.pl/ch_add,49,0_Annato.html

 Lody Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Mączka chleba świętojańskiego (E410) Karagen (E407) Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Lecyny (E322) Może wpływać na przewód pokarmowy, niezalecany dzieciom wrzodziejące zapalenie jelita grubego  Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html

ŻELKI Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas mlekowy (E270) Może powodować astmę; pokrzywkę; wysypkę; nadpobudliwość; anafiliaksję; powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę Rzadko wywołuje reakcje alergiczne; kontaktowe zapalenie skóry; podrażnienia żołądka Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas mlekowy (E270) Wosk carnauba (E903) żółcień chinolinowa (E104) Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi (E141) Kwas cytrynowy (E330) czerwień koszenilowa (E124) Kwas karminowy (E120) Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Może powodować astmę; katar sienny; pokrzywka; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę Może powodować astmę; anafilaksję; katar sienny; pokrzywkę, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę Więcej o żółćniu chinolinowym: http://patrzcojesz.pl/index.php/e-104-zolcien-chinolinowa/ Więcej o czerwieni koszenilinowej: https://madrezywienie.pl/niebezpieczny-barwnik/ Więcej o kwasie karminowym: http://food-info.net/pl/colour/cochineal.htm

LODY Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Lecytyny (E322) Kwas cytrynowy (E330) Karagen (E407) Glicerol (E422) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Guma guar (E412) Kompleksy miedzi i z chlorofilem i jego pochodnymi (E141) Duże dawki karagenu mogą powodować na przewód pokarmowy; wrzodziejące zapalenie jelita grubego Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html

LIZAK LODOWY Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Guma ksantanowa (E415) Kwas cytrynowy (E330) Acesulfam K (E950) guma guar (E412) Sorbinian potasu (E202) Karagen (E407) Alginian sodu (E401) Estry glicerolu (E445) Guma arabska (E414) Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Reakcje alergiczne; astma; podrażnienia skór; problemy behawioralne Może wpływać na przewód pokarmowy, niezalecany dzieciom wrzodziejące zapalenie jelita grubego Nie uzyskały statusu GRAS w USA za względu na brak wystarczających danych o bezpieczeństwie Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Więcej o Acesulfam K: http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/acesulfam-co-jest-czym-grozi-stosowanie-go,97_65326.html Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html

 MIRINDA Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Astma; pokrzywka; zapalenie skóry; bóle głowy; katar sienny Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas cytrynowy (E330) Tartrazyna (E102) Guma arabska (E414) Acesulfam K (E950)  Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Więcej o Acesulfam K: http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/acesulfam-co-jest-czym-grozi-stosowanie-go,97_65326.html Więcej o tartrazynie: http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e102.php

 COCA-COLA Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas fosforwy (E338) Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) Może powodować nadpobudliwość; rozwolnienie i nasilenie ruchów robaczkowych jelit  Więcej o karmelu amoniakalno-siarcznowym: http://wieszcozjesz.blogspot.com/p/szkodliwe-konserwanty.html

OSHEE Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Mogą wywoływać objawy u osób reagujących na glutaminian sodu Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Cytrynian potasu (E332) Cytrynian sodu (E 331) Acesulfam K (E950) Estry glicerolu (E445) Kwas cyklaminowy (E952) Guma arabska (E414) Sacharyna (E517) Migreny; różne schorzenia skóry; pokrzywka; świąd; może wpływać na nerki, serce, układ krążenia, krew Nie uzyskały statusu GRAS w USA za względu na brak wystarczających danych o bezpieczeństwie Pokrzywka; świąd; niezalecane dzieciom; mdłości; biegunka; bóle głowy Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Więcej o Acesulfam K: http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/acesulfam-co -jest-czym-grozi-stosowanie-go,97_65326.html Więcej o kwasie cyklaminowym: https://tech.money.pl/medycyna/dodatki-do-zywnosci/e-952-kwas-cyklaminowy-sol-sodowa-kwasu-cyklaminowego-sol-wapniowa-kwasu-cyklaminowego-114001/ Więcej sacharynie: https://kuchnia.wp.pl/sacharyna-e954-6054907280843393a

 NAPÓJ IZOTONICZNY Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas cytrynowy (E330) Acesulfam K (E950) Estry glicerolu (E455) Błękit brylantowy (E133) Guma arabska (E414) Sukraloza (E955)  Nie uzyskały statusu GRAS w USA za względu na brak wystarczających danych o bezpieczeństwie Astma; pokrzywka; katar sienny; reakcje alergiczne Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Więcej o alesulfamie K: https://apteline.pl/artykuly/acesulfam-k-zalety-i-wady/ Więcej o błękicie brylantowym: https://zdrowie831.wordpress.com/2018/02/26/blekit-brylantowy-niebieski-barwnik/

 Serek topiony Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Polifosforany (E452) Kwas cytrynowy (E330) Difosforany (E450) Cytryniany sodu (E331) Kwas octowy (E260)  Więcej o kwasie cytrynowym: https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,czy-kwas-cytrynowy-jest-bezpieczny-dla-zdrowia,10414655,artykul.html

 Pasztet Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Duże dawki karagenu mogą powodować na przewód pokarmowy; wrzodziejące zapalenie jelita grubego Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Guma kasantowa (E415) Karagen (E407) Askorbinian sodu (E301) Azotyn sodu (E250) Cytryniany sodu (E331) Difosforany (E450)  Azotyn sodu może powodować mdłości, zawroty i bóle głowy Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html Więcej o azotanie sodu: https://tipy.interia.pl/artykul_29031,azotyn-sodu-wyjatkowo-szkodliwy-konserwant,2.html

  Ser Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Chlorek wapnia (E509) Karoteny (E160a)  

 Parówki Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Mdłości; wymioty; zawroty i bóle głowy; migrena; może wpływać na tarczyce Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Trifosforany (E451) Azotan sodu (E251) Askorbinian sodu (E301) Glutaminian monosodowy (E621) Difosforany (E450)  Skurcze oskrzeli; palpitacje serca; dolegliwości brzucha; poirytowanie; depresja; ból głowy migrena Więcej o azotanie sodu: https://tipy.interia.pl/artykul_29031,azotyn-sodu-wyjatkowo-szkodliwy-konserwant,2.html Więcej o glutaminie monosodowym: https://portal.abczdrowie.pl/glutaminian-sodu

 Ser kremowy Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Askorbinian sodu (E301) Azotany sodu (E251) Polifosforany (E452) Fosforany sodu (E339) Cytryniany sodu (E331) Może powodować mdłości, zawroty i bóle głowy  Więcej o azotanie sodu: https://tipy.interia.pl/artykul_29031,azotyn-sodu-wyjatkowo-szkodliwy-konserwant,2.html

 Szynka Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Cytryniany sodu (E331) Karagen (E407) Galusan propylu (E310) Glutaminian monosodowy (E621) Azotyn sodu (E250) Astma; kontaktowe zapalenie skóry; podrażnienie żołądka  Skurcze oskrzeli; palpitacje serca; dolegliwości brzucha; poirytowanie; depresja; ból głowy migrena Mdłości; zawroty i bóle głowy Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html Więcej o azotanie sodu: https://tipy.interia.pl/artykul_29031,azotyn-sodu-wyjatkowo-szkodliwy-konserwant,2.html Więcej o glutaminie monosodowym: https://portal.abczdrowie.pl/glutaminian-sodu Więcej o galusanie propylu: https://vitalia.pl/ch_add,167,0_Galusan-propylu.html

Ketchup Bezpieczne Zalecana ostrożneość Niebezpieczne Kwas cytrynowy (E330) Bezoesan sodu (E211) Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Bezoesan sodu może powodować astmę; pokrzywkę; egzema; reakcje alergiczne; podrażnienia żołądka Więcej o bezoesanie sodu: http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/11/benzoesan-sodu-e211-podejrzany.html

Wegeta Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Ryboflawina (E101) Inzoynian disodowy (E631) Glutaminian monosodowy (E621) Powinny go unikać osoby z dną moczarową lub kamieniami nerkowymi Skurcze oskrzeli; palpitacje serca; dolegliwości brzucha; poirytowanie; depresja; ból głowy migrena Więcej o glutaminie monosodowym: https://portal.abczdrowie.pl/glutaminian-sodu

Podsumowanie Wiele produktów, których używamy w życiu codziennym zawiera szkodliwe substancje, które mogą powodować choroby. Gdyby nie książka „Tabele dodatków i składników chemicznych” nie dowiedzielibyśmy się, że to co spożywamy na co dzień szkodzi naszemu zdrowiu.

Koniec Wszystkie informacje zawarte w prezentacji uzyskaliśmy z książki pt. ,,Tabele dodatków i składników chemicznych”.