Dodatki i składniki chemiczne Autorzy: Nikola Tomczyk Marcelina Firlej Miłosz Baczewski Pod kierunkiem Sławomira Mazgajczyka
Wstęp Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku. Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet 85 różnych E. Więcej informacji na stronie Najwyższej Izby Kontroli. https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html
Grupa uczniów klasy 7b postanowiła przyjrzeć się kilku dostępnym na co dzień produktom spożywczym i przeanalizować ich skład. Wiele zawartych w tych produktach substancji dodatkowych okazała się obojętna dla zdrowia ale niektóre są przykładami substancji mogących mieć bardzo zły wpływ na nasze zdrowie. Pragnęlibyśmy aby efektem naszej pracy było zapoznanie się Państwa z niektórymi produktami i zawartymi w nich substancjami dodatkowymi oraz baczna uwaga w doborze produktów spożywanych przez Wasze rodziny. Miłosz Baczewski, Marcelina Firlej, Nikola Tomczyk, Sławomir Mazgajczyk
Delicje Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Kwas cytrynowy (E330) Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Cytrynian sodu (E331) Karoteny (E160a) Węglany amonu (E503) Glicerol (E422) Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Więcej o kwasie cytrynowym: https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,czy-kwas-cytrynowy-jest-bezpieczny-dla-zdrowia,10414655,artykul.html
Pryncypałki Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Węglany sodu (E500) Węglany amonu (E503) Lecytyny (E322) Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować krwawienie żołądkowo jelitowe, biegunkę, wymioty Więcej o węglanach sodu: https://www.wp.pl/?s=kuchnia.wp.pl%2Fsgwpsgfirst-6054905512981121a
Prince Polo Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Węglany amonu (E503) Węglany sodu (E500) Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Lecyny (E322) Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować krwawienie żołądkowo jelitowe, biegunkę, wymioty Więcej o węglanach sodu: https://www.wp.pl/?s=kuchnia.wp.pl%2Fsgwpsgfirst-6054905512981121a
Biszkopty Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Węglan amonu (E 503) Węglan sodu (E 500) Karoteny (E160a) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Duże dawki węglanu sodu mogą spowodować krwawienie żołądkowo jelitowe, biegunkę, wymioty Więcej o węglanach sodu: https://www.wp.pl/?s=kuchnia.wp.pl%2Fsgwpsgfirst-6054905512981121a
Więcej o butylohydroksyanizol: http://www.food-info.net/pl/e/e320.htm Gumy orbit Duże dawki mogą powodować pokrzywkę; senność; katar sienny; ból głowy; świszczący oddech; zmęczenie; astma Wosk carnauba rzadko wywołuje reakcje alergiczne; kontaktowe zapalenie skóry; podrażnienia żołądka Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Ksylitol (E967) Wosk carnauba (E903) Butylohydroksyanizol (E320) Glicerol (E422) Dwutlenek tytanu (E171) Mannitol (E421) Kwas jabłkowy (E296) Sorbitol (E420) Guma arabska (E414) Kwas cytrynowy (E330) Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; kontakt za skórą może powodować podrażnienia Nadmiar może spowodować skurcze jelit, biegunkę, dolegliwości żołądkowo-jelitowe Nadpobudliwość mdłości; wymioty; biegunka; pokrzywka; niezalecany dzieciom i diabetykom Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Więcej o butylohydroksyanizol: http://www.food-info.net/pl/e/e320.htm Więcej o mannitol: https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=527
Joker Może powodować skłonności do irytacji i ból głowy, Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi (E141) Kwas cytrynowy (E330) Annato, biksyna, norbiksyna (E160b) Karoteny (E160a) Karagen (E407) Antocyjany (E163) Kurkumina (E100) Guma guar (E412) Może powodować skłonności do irytacji i ból głowy, pokrzywkę, niedociśnienie Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Duże dawki mogą powodować wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nowotwory Betanina (E162) Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html Więcej o annato, biksyno, norbiksynie: https://vitalia.pl/ch_add,49,0_Annato.html
Lody Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Mączka chleba świętojańskiego (E410) Karagen (E407) Polirycynoleinian poliglicerolu (E476) Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Lecyny (E322) Może wpływać na przewód pokarmowy, niezalecany dzieciom wrzodziejące zapalenie jelita grubego Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html
ŻELKI Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas mlekowy (E270) Może powodować astmę; pokrzywkę; wysypkę; nadpobudliwość; anafiliaksję; powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę Rzadko wywołuje reakcje alergiczne; kontaktowe zapalenie skóry; podrażnienia żołądka Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas mlekowy (E270) Wosk carnauba (E903) żółcień chinolinowa (E104) Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi (E141) Kwas cytrynowy (E330) czerwień koszenilowa (E124) Kwas karminowy (E120) Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Może powodować astmę; katar sienny; pokrzywka; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę Może powodować astmę; anafilaksję; katar sienny; pokrzywkę, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę Więcej o żółćniu chinolinowym: http://patrzcojesz.pl/index.php/e-104-zolcien-chinolinowa/ Więcej o czerwieni koszenilinowej: https://madrezywienie.pl/niebezpieczny-barwnik/ Więcej o kwasie karminowym: http://food-info.net/pl/colour/cochineal.htm
LODY Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Lecytyny (E322) Kwas cytrynowy (E330) Karagen (E407) Glicerol (E422) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Guma guar (E412) Kompleksy miedzi i z chlorofilem i jego pochodnymi (E141) Duże dawki karagenu mogą powodować na przewód pokarmowy; wrzodziejące zapalenie jelita grubego Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html
LIZAK LODOWY Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Guma ksantanowa (E415) Kwas cytrynowy (E330) Acesulfam K (E950) guma guar (E412) Sorbinian potasu (E202) Karagen (E407) Alginian sodu (E401) Estry glicerolu (E445) Guma arabska (E414) Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Reakcje alergiczne; astma; podrażnienia skór; problemy behawioralne Może wpływać na przewód pokarmowy, niezalecany dzieciom wrzodziejące zapalenie jelita grubego Nie uzyskały statusu GRAS w USA za względu na brak wystarczających danych o bezpieczeństwie Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Więcej o Acesulfam K: http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/acesulfam-co-jest-czym-grozi-stosowanie-go,97_65326.html Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html
MIRINDA Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Astma; pokrzywka; zapalenie skóry; bóle głowy; katar sienny Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas cytrynowy (E330) Tartrazyna (E102) Guma arabska (E414) Acesulfam K (E950) Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Więcej o Acesulfam K: http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/acesulfam-co-jest-czym-grozi-stosowanie-go,97_65326.html Więcej o tartrazynie: http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e102.php
COCA-COLA Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas fosforwy (E338) Karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) Może powodować nadpobudliwość; rozwolnienie i nasilenie ruchów robaczkowych jelit Więcej o karmelu amoniakalno-siarcznowym: http://wieszcozjesz.blogspot.com/p/szkodliwe-konserwanty.html
OSHEE Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Mogą wywoływać objawy u osób reagujących na glutaminian sodu Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Cytrynian potasu (E332) Cytrynian sodu (E 331) Acesulfam K (E950) Estry glicerolu (E445) Kwas cyklaminowy (E952) Guma arabska (E414) Sacharyna (E517) Migreny; różne schorzenia skóry; pokrzywka; świąd; może wpływać na nerki, serce, układ krążenia, krew Nie uzyskały statusu GRAS w USA za względu na brak wystarczających danych o bezpieczeństwie Pokrzywka; świąd; niezalecane dzieciom; mdłości; biegunka; bóle głowy Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Więcej o Acesulfam K: http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/acesulfam-co -jest-czym-grozi-stosowanie-go,97_65326.html Więcej o kwasie cyklaminowym: https://tech.money.pl/medycyna/dodatki-do-zywnosci/e-952-kwas-cyklaminowy-sol-sodowa-kwasu-cyklaminowego-sol-wapniowa-kwasu-cyklaminowego-114001/ Więcej sacharynie: https://kuchnia.wp.pl/sacharyna-e954-6054907280843393a
NAPÓJ IZOTONICZNY Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Bezpieczne Zalecana Ostrożność Niebezpieczne Kwas cytrynowy (E330) Acesulfam K (E950) Estry glicerolu (E455) Błękit brylantowy (E133) Guma arabska (E414) Sukraloza (E955) Nie uzyskały statusu GRAS w USA za względu na brak wystarczających danych o bezpieczeństwie Astma; pokrzywka; katar sienny; reakcje alergiczne Guma arabska może powodować astmę; wysypkę; pokrzywkę; katar sienny Więcej o alesulfamie K: https://apteline.pl/artykuly/acesulfam-k-zalety-i-wady/ Więcej o błękicie brylantowym: https://zdrowie831.wordpress.com/2018/02/26/blekit-brylantowy-niebieski-barwnik/
Serek topiony Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Polifosforany (E452) Kwas cytrynowy (E330) Difosforany (E450) Cytryniany sodu (E331) Kwas octowy (E260) Więcej o kwasie cytrynowym: https://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,czy-kwas-cytrynowy-jest-bezpieczny-dla-zdrowia,10414655,artykul.html
Pasztet Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Duże dawki karagenu mogą powodować na przewód pokarmowy; wrzodziejące zapalenie jelita grubego Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Guma kasantowa (E415) Karagen (E407) Askorbinian sodu (E301) Azotyn sodu (E250) Cytryniany sodu (E331) Difosforany (E450) Azotyn sodu może powodować mdłości, zawroty i bóle głowy Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html Więcej o azotanie sodu: https://tipy.interia.pl/artykul_29031,azotyn-sodu-wyjatkowo-szkodliwy-konserwant,2.html
Ser Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Chlorek wapnia (E509) Karoteny (E160a)
Parówki Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Mdłości; wymioty; zawroty i bóle głowy; migrena; może wpływać na tarczyce Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Trifosforany (E451) Azotan sodu (E251) Askorbinian sodu (E301) Glutaminian monosodowy (E621) Difosforany (E450) Skurcze oskrzeli; palpitacje serca; dolegliwości brzucha; poirytowanie; depresja; ból głowy migrena Więcej o azotanie sodu: https://tipy.interia.pl/artykul_29031,azotyn-sodu-wyjatkowo-szkodliwy-konserwant,2.html Więcej o glutaminie monosodowym: https://portal.abczdrowie.pl/glutaminian-sodu
Ser kremowy Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Askorbinian sodu (E301) Azotany sodu (E251) Polifosforany (E452) Fosforany sodu (E339) Cytryniany sodu (E331) Może powodować mdłości, zawroty i bóle głowy Więcej o azotanie sodu: https://tipy.interia.pl/artykul_29031,azotyn-sodu-wyjatkowo-szkodliwy-konserwant,2.html
Szynka Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Cytryniany sodu (E331) Karagen (E407) Galusan propylu (E310) Glutaminian monosodowy (E621) Azotyn sodu (E250) Astma; kontaktowe zapalenie skóry; podrażnienie żołądka Skurcze oskrzeli; palpitacje serca; dolegliwości brzucha; poirytowanie; depresja; ból głowy migrena Mdłości; zawroty i bóle głowy Więcej o karagenie: https://vitalia.pl/artykul6535_Karagen-e407-kontrowersyjny-dodatek.html Więcej o azotanie sodu: https://tipy.interia.pl/artykul_29031,azotyn-sodu-wyjatkowo-szkodliwy-konserwant,2.html Więcej o glutaminie monosodowym: https://portal.abczdrowie.pl/glutaminian-sodu Więcej o galusanie propylu: https://vitalia.pl/ch_add,167,0_Galusan-propylu.html
Ketchup Bezpieczne Zalecana ostrożneość Niebezpieczne Kwas cytrynowy (E330) Bezoesan sodu (E211) Nadmiar kwasu cytrynowego może nasilać opryszczkę Bezoesan sodu może powodować astmę; pokrzywkę; egzema; reakcje alergiczne; podrażnienia żołądka Więcej o bezoesanie sodu: http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/11/benzoesan-sodu-e211-podejrzany.html
Wegeta Bezpieczne Zalecana ostrożność Niebezpieczne Ryboflawina (E101) Inzoynian disodowy (E631) Glutaminian monosodowy (E621) Powinny go unikać osoby z dną moczarową lub kamieniami nerkowymi Skurcze oskrzeli; palpitacje serca; dolegliwości brzucha; poirytowanie; depresja; ból głowy migrena Więcej o glutaminie monosodowym: https://portal.abczdrowie.pl/glutaminian-sodu
Podsumowanie Wiele produktów, których używamy w życiu codziennym zawiera szkodliwe substancje, które mogą powodować choroby. Gdyby nie książka „Tabele dodatków i składników chemicznych” nie dowiedzielibyśmy się, że to co spożywamy na co dzień szkodzi naszemu zdrowiu.
Koniec Wszystkie informacje zawarte w prezentacji uzyskaliśmy z książki pt. ,,Tabele dodatków i składników chemicznych”.