1 Sole Mineralne  P.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

Skład chemiczny organizmu człowieka i ewolucja tlenu
Podstawowe składniki odżywcze
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Pierwiastki występujące w człowieku
Pierwiastki w ciele człowieka
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Czarnym Dunajcu PROFILAKTYKA CHORÓB KRĘGOSŁUPA mgr Roman Giełczyńśki.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
SÓL – dobro czy zło?.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Katarzyna Skop i Joanna Ciciora Kl 1e
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
Układ wydalniczy Układ moczowy
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Istota innowacyjności 1. Nanocząsteczka – 10 nm 2. Nanocząsteczka – 2 nm 3. MONOJON – 0,2 nm 4. Klaster nanocząstek 1:10 Cząsteczki aplikowane w preparatach.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Wpływ składników żywności na organizm (cz.II) -Woda -Witaminy, -Sole mineralne -Wybrane składniki mineralne -Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Wzory i równania reakcji chemicznych.
Zdrowe Żywienie Człowieka
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
MPGK SP. Z O. O. W STARGARDZIE SZCZECIŃSKIM
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Witaminowe opowieści.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Woda – jedno słowo, tyle znaczeń.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
Zapis prezentacji:

1 Sole Mineralne  P

2 Czym są sole mineralne? Nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pojęcie to często odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu itp.). 

Podział soli 3 W skład soli mineralnych wchodzą pierwiastki chemiczne, które można podzielić na dwie grupy: Makroelementy – występują w większych ilościach w organizmie. Spełniają funkcję budulcową dla tkanek zębów, kości, skóry, włosów Mikroelementy– występują w mniejszych ilościach w organizmie, są jednak niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Regulują wiele procesów zachodzących w komórkach.

Makroelementy Wapń (Ca) Chlor (Cl) Magnez (Mg) Fosfor (P) Potas (K) 4 Makroelementy  Wapń (Ca)  Chlor (Cl)  Magnez (Mg)  Fosfor (P)  Potas (K) Sód (Na)

Mikroelementy Żelazo (Fe) Cynk (Zn) Miedź (Cu) Mangan (Mn) 5 Żelazo (Fe) Cynk (Zn) Miedź (Cu) Mangan (Mn) Molibden (Mo) Jod (I) Fluor (F) Chrom (Cr) Selen (Se)

Dlaczego są takie ważne? 6 Dlaczego są takie ważne?  Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulacyjną. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka..

7 Zapotrzebowanie

Funkcje soli mineralnych 8 Funkcje soli mineralnych  • Są składnikiem budulcowym i wzmacniającym (węglan i fosforan wapnia budują kości zwierząt, krzemionka buduje ściany komórkowe skrzypów i niektórych glonów) • Pełnią funkcje biochemiczne (jony metali lub niemetali budują enzymy, hormony, witaminy i inne związki biorące udział w różnych przemianach i reakcjach zachodzących w organizmie) • Pełnią funkcje osmotyczne i buforujące (utrzymanie ciśnienia i stężenia jonów wodorowych w płynach komórkowych i pozakomórkowych) • Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów

SKUTKI NIEDOBORU SOLI MINERALNYCH 9 SKUTKI NIEDOBORU SOLI  MINERALNYCH  Czyli jakie mogą być skutki diety źle dobranej lub nie zawierającej odpowiednich mikro i makroelementów:  Magnez: osłabienie mięśni, dolegliwości kostne, depresje, zaburzenie pracy serca  Wapń: krzywica oraz zmniejszenie masy kostnej u dzieci i młodzieży, osteoporoza u osób starszych, skurczenie mięśni  Chrom: nietolerancja glukozy, utrata masy ciała, niepokój, nastroje depresyjne   Mangan: opóźnienie w rozwoju fizycznym, powstanie wad układu kostnego, bóle stawów, zaburzenia koordynacji ruchów  Żelazo: Zmniejszenie ilości hemoglobiny we krwi (anemia), spadek sprawności fizycznej, brak koncentracji  Cynk: Zmniejszenie wydzielania m.in., hormonów wzrostu, insuliny, spadek odporności   Jod: Nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy, spowolnienie umysłowe, otyłość 

Prezentację wykonała Ewa Grabowa z kl. III "E" 1010 Dziękuję za uwagę Prezentację wykonała  Ewa Grabowa z kl. III "E"