Witamina D3 Kaja Kuzara
. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach(A, D, E, K), co oznacza że rozpuszcza się w oleju lub tłuszczu i może być magazynowana w organizmie. Są dwie główne formy występujące w diecie: Witamina D3 (cholekalcyferol) – występuje w niektórych pokarmach zwierzęcych, takich jak tłuste ryby i żółtka jaj. Witamina D2 (ergokalcyferol) – występuje w rzadko spotykanych grzybach.
Cholekalcyferol Organiczny związek chemiczny z grupy witamin D. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, umożliwia wchłanianie tych pierwiastków w jelitach, a także zapewnia mineralizacje kości. Występuje także w drożdżach, wątrobie, żółtku jaj oraz w przetworach rybnych i tranie.
Skutki niedoboru Niedostateczna ilość tej witaminy przyczynia się do rozwoju krzywicy u małych dzieci, a u dorosłych do osteoporozy i tzw. osteomalacji – rozmiękanie kości. Poza tym słabnie siła mięśni w związku z tym mogą się pojawić problemy z chodzeniem, a prawie zawsze występują bolesne skurcze. Ponadto niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko otyłości, chorób układu krążenia itp.
koniec