Domowe sposoby oceny jakości pelletu. Zakładając, że nie chcemy wykonywać kosztownych badań chemicznych zakupionego pelletu, możemy wstępnie sprawdzić jakość w domowych warunkach. 1. W trakcie przechowywania, jak również spalania powinien wydzielać się zapach świeżego drewna. 2. Przy użyciu niewielkiej siły pelet nie powinien kruszyć się w rękach. W worku nie powinno znajdować się więcej niż 2% (objętości) pyłu drzewnego. 3. Dobrej jakości pellet będzie oscylował na poziomie 0,65 kg/l. 4. Następny element to sprawdzenie składu pelletu. W tym celu wystarczy umieścić kilka wałków w szklance zwykłej wody. Właściwy rezultat to rozpadniecie się do poziomu pierwotnego, czyli trocin. Brak takiej reakcji po 30 min może oznaczać udział substancji chemicznych. Po zamieszaniu wody na dole szklanki nie powinny zalegać ciemne ziarna piasku, który obniża wartość opałową i powoduje spieki.