Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

OKR Ę GOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE Dyrektor dr Zygmunt Adrianek.
Składniki odżywcze.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Głównym założeniem pracy w Miejskim Przedszkolu Nr 9 w Częstochowie są priorytety zawarte w Koncepcji Pracy Przedszkola wg których prowadzone są liczne.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
TAJEMNICE DRZEW Szkoła z klasą 2.0. Realizację programu rozpoczęliśmy od wyjaśnienia pojęcia TIK TIK czyli technologie informacyjno- - komunikacyjne to.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Kuchnie obcych krajów w naszym mieście- Kuchnie obcych krajów w naszym mieście- kuchnia chińska i wietnamska.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
CZAS NA ZDROWIE.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Pro-ekologiczny Konstantynów Ł ódzki „Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi”
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Organizacja, przepisy i procedury Na przykładzie Śląskiego OW NFZ Dr n. med. Z Klosa.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Kim jesteśmy i co robimy … Polska Izba Żywności Ekologicznej to grupa przedsiębiorców będąca przedstawicielem branży żywności ekologicznej. Naszą misją.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Fundacja Hospicyjna powstała na początku 2004 roku.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Trzymaj formę !!! dbaj o swoją wagę. BMI- co to jest ? związana Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Sorbenty teoria i praktyka stosowania w zabezpieczeniu na terenie zakładu bryg. mgr inż. Bogusław Dudek Główny specjalista KW PSP w Katowicach Brenna,
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Dlaczego przeszedłem na ekologiczną uprawę?
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Pharmanex® Bone Formula
Bezpiecznie na wsi to podstawa
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
Ortoreksja Czyli z czym to się je..
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
ZASADY „ZIELONEGO KONSUMENTA”
Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne (M 10)
NADLEŚNICTWO RYTEL.
Sprawność systemu rynkowego
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Zasady zdrowego odżywiania
Gospodarka i ekonomia – pochodzenie pojęć
Podstawowe składniki odżywcze..
Promnice, Zameczek Myśliwski
Odżywiaj się zdrowo 1.
Próg rentowności K. Bondarowska.
WYMAGANIA FORMALNO PRAWNE § W EKOLOGICZNEJ UPRAWIE roślin
DROGA PRZYJAZNA SPOŁECZEŃSTWU
Informacje ogólne. Informacje ogólne Ile odpadów wytwarzamy w ciągu roku?
Informacje ogólne. Informacje ogólne Ile odpadów wytwarzamy w ciągu roku?
Anoreksja – choroba czy fanaberia?
Możliwości uzyskania dofinansowania na utworzenie gospodarstwa opiekuńczego w ramach dostępnych źródeł- Lokalne Grupy Działania.
Zapis prezentacji:

Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie

A oto czego unikamy

Nadwagi – umiarkowane nagromadzenie tkanki tłuszczowej przekraczające optymalne ilości zdrowotne.

Bulimii – zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się , po których występują zachowania wywołujące wymioty.

Otyłości – zaawansowane nagromadzenie tkanki tłuszczowej przekraczające optymalne ilości zdrowotne.

Anoreksji – zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą.

Lecz istnieją GOSPODARSTWA które pozwalają nam zdrowo żyć A są to?

Gospodarstwa ekologiczne A więc zacznijmy od początku

Rolnictwo ekologiczne, ekorolnictwo – alternatywny dla rolnictwa konwencjonalnego system gospodarowania, który poprzez stosowanie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie pozwala produkować produkty rolnicze – żywność ekologiczną.

Żywność ekologiczna Ma ogromne walory zdrowotne i biologiczne Dużo witamin oraz składników mineralnych Metody produkcji są przyjazne środowisku Zawiera dużo mniej metali ciężkich, azotanów i pozostałości pestycydów.

JABŁKO MODYFIKOWANE GENETYCZNIE JABŁKO EKOLOGICZNE

Zalety uprawy żywności ekologicznej Utrzymywanie żyzności gleby przez nawozy organiczne Rezygnacja z antybiotyków Korzystanie z alternatywnych źródeł energii Rezygnacja z chemicznych środków ochrony roślin i nawozów mineralnych Dążenie do zamknięcia obiegu materii w gospodarstwie ( brak pestycydów, antybiotyków i hormonów w glebie i żywności )

Jakie są założenia rolnictwa ekologicznego?

Utrzymanie oraz podwyższanie trwałej żyznośœci gleby Wytwarzanie żywnoœści o wysokich walorach odżywczych, w dostatecznej ilośœci. Utrzymanie oraz podwyższanie trwałej żyznośœci gleby Stosowanie materiałów substancji nadających się do wielokrotnego wykorzystania lub użytecznego przetworzenia (recykling), w gospodarstwie lub poza nim. Zapewnienie zwierzętom gospodarskim warunków zgodnych z potrzebami bytowymi poszczególnych gatunków. Unikanie jakichkolwiek form skażenia i zanieczyszczenia œśrodowiska (w następstwie działalnośœci rolniczej) Zwrócenie uwagi na pozaprodukcyjne aspekty gospodarowania rolniczego: ekologiczne i społeczne

A oto MY!

Serdecznie dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji.