Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
Advertisements

Analiza progu rentowności
KSZTAŁTOWANIE STRUKTURY KAPITAŁU A DŹWIGNIA FINANSOWA
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
zarządzanie produkcją
Budowa i użytkowanie biurowca
SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Wpływ systemu rachunku kosztów na wynik finansowy
Arkusz kalkulacyjny FORMUŁY I WYKRESY
gdzie: P-cena jednostkowa sprzedaży K-koszt całkowity produkcji
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
ŻWIENIE NORMATYWNE I EKOLOGICZNE KRÓW MLECZNYCH
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Marcin Cholewa.
PRÓG RENTOWNOŚCI.
Zarządzanie projektami
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Analiza kosztów i przychodów
PODSTAWY WIEDZY EKONOMICZNEJ cz. 1– PODSTAWY EKONOMII
Przepływy międzygałęziowe
Analiza relacji „koszty-wielkość sprzedaży-wynik”
ZARZĄDZANIE PROJEKTAMI METODĄ EARNED VALUE
Kluczowe czynniki sukcesu
Plan zajęć: Czynniki kształtujące wartość firmy Podstawowe pojęcia
PROBLEMY DECYZYJNE KRÓTKOOKRESOWE WYBÓR OPTYMALNEJ STRUKTURY PRODUKCJI
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Wykład nr 1 Klasyfikacja kosztów w przedsiębiorstwie
Jak powinniśmy się odżywiać?
Analiza ekonomiczno – finansowa
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Kondycja finansowa Pomorskiego Oddziału PCK. Pomorski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Gdańsku jako jednostka prowadząca działalność pożytku.
Spotkanie Prasowe 16 maja 2007 r.. „Niesprawiedliwy podział owoców wzrostu gospodarczego” Raport przeprowadzony na zlecenie NSZZ Solidarność, opracowany.
Analiza kluczowych czynników sukcesu
Wykład nr 1 Klasyfikacja kosztów w przedsiębiorstwie
Recykling wybranych grup odpadów - projekt
UNIJNE PROGRAMY STRUKTURALNE Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie Katedra Agrotechnologii, Zarządzania Produkcją Rolniczą i Agrobiznesu Prowadzący:
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
PRÓG RENTOWNOŚCI – BEP (Break- Even- Point)
ANALIZA WRAŻLIWOŚCI.
1 REZYGNACJA Z PRODUKTU PRZYNOSZACEGO STRATĘ WEDŁUG TRADYCYJNEGO RACHUNKU KOSZTÓW.
ZASADY USTALANIA CEN.
ANALIZA ZYSKU I RENTOWNOŚCI
1 REZYGNACJA Z PRODUKTU PRZYNOSZACEGO STRATĘ WEDŁUG TRADYCYJNEGO RACHUNKU KOSZTÓW.
PRÓG RENTOWNOŚCI – BEP (Break- Even- Point)
1 REZYGNACJA Z PRODUKTU PRZYNOSZACEGO STRATĘ WEDŁUG TRADYCYJNEGO RACHUNKU KOSZTÓW.
1 PROBLEMY DECYZYJNE KROTKOOKRESOWE WYBÓR OPTYMALNEJ STRUKTURY PRODUKCJI.
OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?
Analiza CPV analiza koszty - produkcja - zysk
ANALIZA CVP KOSZT-WOLUMEN-ZYSK.
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
„Infrastruktura zakładu opieki zdrowotnej i aparatura medyczna – jak efektywnie dokonywać pożądanych zakupów” KIELCE 20 WRZEŚNIA 2012 WITOLD PONIKŁO.
Referaty do PFP Rodzaje przedsiębiorstw podział przeds. wg rodzaju działalności, wielkości, celu, formy prawnej, struktury organizacyjnej, relacji.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
Opłacalność uprawy w warunkach reformy [czynniki decydujące] Franciszek Sachs BSO Polska.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Żywienie cieląt i odchów jałówek
Profilaktyka mastitis
Koszty produkcji PFHBiPM
ZASADY POBIERANIA PRÓBEK DO ANALIZ CHEMICZNYCH
Proces trawienia u przeżuwaczy
Zapis prezentacji:

Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni bilans dawki pokarmowej w głównej mierze odpowiadają za zysk lub stratę. Dlatego monitoring wskaźników charakteryzujących koszty żywienia powinien być stałym elementem w zarządzaniu stadem.

Opis programu bilansowanie dawki pokarmowej obliczenie kosztów produkcji pasz objętościowych analizy kosztów żywienia określenie wskaźników ekonomicznych dawki pokarmowej szacowanie bazy paszowej: stado/rok

Wskaźniki ekonomiczne dawki „Koszt żywienia w kilogramie mleka” – Suma wszystkich składników dawki, (koszt dziennej diety) jest dzielona przez produkcję mleka, co daje obraz kosztów żywienia w przeliczeniu na jeden kilogram mleka. Wskaźniki z tej grupy to typowe parametry subiektywne, (powinny być odczytywane i interpretowane w połączeniu z innymi wskaźnikami). Nie zawsze niższy koszt kg mleka będzie oznaczał tańszą produkcję!

Wskaźniki ekonomiczne dawki „% udział paszy treściwej w kg sm” – wskaźnik bardzo istotny w codziennej praktyce żywieniowej. Pośrednio pokazuje koszty żywienia i wartość pasz objętościowych, a także pozwala mieć pod kontrolą pracę żwacza. Kontrola tego parametru w przypadku przeżuwaczy jest podstawowym czynnikiem decydującym z jednej strony o wydajności, a z drugiej o problemach metabolicznych.

Wskaźniki ekonomiczne dawki „Siła mleczna dawki: ilość mleka z kg sm” – parametr, który w połączeniu z wcześniejszymi daje obraz ekonomicznej efektywności żywienia. Krowa ma ograniczone zdolności pobrania suchej masy, więc im więcej mleka z jednego kg sm tym większa siła mleczna.

Wskaźniki ekonomiczne dawki „Dzienny koszt żywienia” – wykres pokazujący koszt całej diety z podziałem na koszt pasz treściwych i objętościowych. Pomimo większego udziału w dziennej diecie pasz objętościowych to pasze treściwe stanowią główny koszt żywienia. Warto więc zadbać o produkcję pasz objętościowych z wysoką zawartością składników pokarmowych tak aby uzyskać założoną produkcję mleka z jak najmniejszym udziałem pasz treściwych. Mniejszy udział pasz treściwych nie może być jednak celem samym w sobie.

Wskaźniki ekonomiczne dawki „Dzienny zysk brutto (przychód minus koszt żywienia)” – Przychód, czyli dzienna wydajność razy aktualna cena mleka minus całościowy koszt dawki. Wykres prezentujący wartości zależne od ceny mleka, bilansu dawki i jakości pasz objętościowych.