Instytut Rybactwa Śródlądowego im Stanisława Sakowicza w Olsztynie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
MENEDŻER JAKOŚCI.
KOMUNIKACJA W ZESPOLE PROJEKTOWYM
Projekt: INCOWATRANS E!3065
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
JAKOŚĆ & Metody Jej Pomiaru
Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Przepisy dla pasz leczniczych
Ministerstwo Gospodarki Działania MG na rzecz popularyzacji koncepcji nowego podejścia do zamówień publicznych Krzysztof Gulda Dyrektor Departamentu Rozwoju.
Projekt Centrum Młodego Przedsiębiorcy realizowany w ramach programu Kreator Innowacyjności - wsparcie innowacyjnej przedsiębiorczości akademickiej współfinansowany.
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa ALBA THYMENT Sp
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stan prac nad przygotowaniem PROW Kwiecień 2013 WARSZAWA 23 kwietnia 2013 r. 1.
Aktywne konsultacje FORUM AKTYWIZACJI OBSZARÓW WIEJSKICH.
ZAKRES OSI PRIORYTETOWEJ IV Programu Operacyjnego Programu Operacyjnego Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich
Perspektywa uczenia się przez całe życie 3 marca 2011.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Urządzenia dla osób niepełnosprawnych – nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne, doświadczenia związane z montażem i eksploatacją SEMINARIUM - Dźwigi, podesty,
Zasady funkcjonowania Warszawa Program marketingowy.
Projekt finansowany z budżetu województwa Dolnośląskiego
Europejski Fundusz Morski i Rybacki
GLOBALNA WIOSKA rybacka
Transport materiałów chemicznych
producentów i importerów
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
SPOTKANIE WARSZTATOWE
Doradca do spraw odnawialnych źródeł energii (OZE) Robert Szlęzak PREZENTACJA WPROWADZAJĄCA.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
BUDOWNICTWO PRZYSZŁOŚCI BUDOWNICTWO ZRÓWNOWAŻONE
Przedsięwzięcie SIPTI Kokpit Janusz Dorożyński wiceprezes PTI 14 czerwca 2014.
DEKRA Certification Sp. z o.o.
Slajd okładki – używać jako slajdu otwierającego spotkanie
Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii dla Jakości Życia EnFoodLife Projekt z zakresu strategicznej infrastruktury badawczej na Polskiej.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
PKJPA Program Kontroli Jakości Pracy Ankieterów Funkcjonowanie i znaczenie standardów realizacji na rynku badawczym
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Wpływ procederu wyłudzania podatku VAT na działalność dystrybutorów w Polsce. Warszawa, r.
Szkoła Promująca Zdrowie jest to siedlisko, w którym członkowie społeczności szkolnej - pracownicy i uczniowie: - podejmują starania, aby poprawić swoje.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
2015 Koncepcja weryfikacji wymagań dotyczących jakości usług świadczonych za pośrednictwem Rejestru Usług Rozwojowych.
Misja i zadania EFSA oraz Polskiego Punktu Koordynacyjnego
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
Nowe założenia i zmiany w systemie HACCP
2015 Warunki wpisu podmiotu świadczącego usługi rozwojowe do Rejestru Usług Rozwojowych.
Kampania reklamowa firmy Mondo Promo Sp. z o.o.. Założona w 2001r. Aktywnie działająca firma w przemyśle tekstylnym Innowacyjne tkaniny oraz wyspecjalizowana.
Logistyk.
Prace nad Polską Ramą Kwalifikacji oraz integracją krajowego systemu kwalifikacji Horacy Dębowski Instytut Badań Edukacyjnych Krajowy Zespół Ekspertów.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
CADEXPERT ATC Autodesk Dzień Otwartych Drzwi Autodesk 19 października 2011r.
Metoda weryfikacji zakresu wdrożenia standardu ISO w przedsiębiorstwach Prowadzący: Krzysztof Janicki, Auditor Wiodący PRS Certyfikacja Termin i.
Symulatory w kolejnictwie
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
IX Ogólnopolski Festiwal Ekoenergetyki w Opolu
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Koncepcja funkcjonowania klastrów energii
Potencjał pstrągów na polskim rynku
Nowe kampanie promocyjne pstrąga
Certyfikacja członków Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych
Analiza Rynku Producentów Ryb Łososiowatych za 2017 rok
Plan Produkcji i Obrotu
Zespół Międzysektorowy
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Instytut Rybactwa Śródlądowego im Stanisława Sakowicza w Olsztynie Certyfikacja pasz Agata Kowalska Instytut Rybactwa Śródlądowego im Stanisława Sakowicza w Olsztynie

Produkcja pasz i dostępność surowców

Produkcja obecna i prognozowana pasz dla ryb łososiowatych (mT)

Produkcja pasz a udział tranu i mączki rybnej na przykładzie firmy EWOS

Rola systemów certyfikcji w produkcji pasz dla zwierząt Zapewnienie bezpieczeństwa pasz (brak szkodliwych dla zwierząt i ludzi dodatków, zanieczyszczeń, czystość bakteriologiczna) Zapewnienie zrównoważonego korzystania ze środowiska (znane pochodzenie surowców) Zapewnienie wartości odżywczych dla zwierząt (spełnieni wymagań pokarmowych zwierząt) Zapewnienie higieny pracy

Rola SPRŁ w świetle zaakceptowanego Planu Produkcji i Obrotu (2018-2020) Uczestnictwo w międzynarodowych inicjatywach podejmujących działania w zakresie identyfikacji paszowych produktów pochodzenia rybnego, w tym systemach certyfikacji. Opracowanie certyfikatów w zakresie zrównoważenia pasz oraz wpływu poszczególnych rodzajów pasz na zrównoważenie produkcji członków Organizacji. Opracowanie systemów certyfikacji pasz dostępnych na rynku poprzez określenie kryteriów uznania poszczególnych pasz jako sprzyjających zrównoważonej produkcji przedsiębiorstw akwakultury.

Sposób realizacji Szerokie konsultacje z producentami pasz obecnymi na polskim rynku Prace zespołu ekspertów skierowane w stronę analizy wymogów formalnych wybranych systemów certyfikacji Znak graficzny oraz zasady jego użytkowania Tworzenie przejrzystych norm i zaleceń a także schematów przeprowadzania certyfikacji Przygotowanie przewodnika dla aplikujących do systemu certyfikacji Prowadzenie audytów lub też ustalenie ich ekwiwalentu w nowo powstałym systemie certyfikacji

Zespół ds. certyfikacji pasz Dr hab. Agata Kowalska IRS w Olsztynie Dr inż. Joanna Grudniewska IRS w Olsztynie Mgr inż. Mirosław Półgęsek ZUT w Szczecinie Przedstawiciel Zarządu SPRŁ

Dziękuję za uwagę