TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM REGULAMIN OCENY TYPU I BUDOWY BYDŁA RAS MLECZNYCH W TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM Dr inż. Marek Karwacki POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA I PRODUCENTÓW MLEKA
Opis cech liniowych z zaznaczeniem ekstremów biologicznych dla krów typu mlecznego. Opis dla konkretnego zwierzęcia polega na zaznaczeniu "kółkiem" odpowiedniej wartości na pasku w karcie oceny. W przypadku popełnienia błędu i zakreślenia kółkiem nieodpowiedniej wartości, specjalista powinien przekreślić krzyżykiem wartość błędnie oznaczoną i zakreślić kółkiem prawidłową na pasku w karcie oceny. Jeżeli podczas oceny korzystamy z palmtopa to opis zwierzęcia polega na wprowadzeniu odpowiednich wartości do komputera. Poniżej zostały przedstawione ekstrema biologiczne oraz odległość pomiędzy nimi mierzona w punktach.
Wysokość w krzyżu. Wysokość krowy od podłoża do punktu kręgosłupa na wysokości guzów biodrowych. Mierzona jest laską zoometryczną, wynik podaje się w cm.
2. Głębokość tułowia. Ocena odległości pomiędzy linią grzbietu a spodem tułowia na wysokości ostatniego żebra ( w najgłębszym miejscu). 1 Płytki 5 Pośredni 9 Głęboki 1 5 9 Płytki Pośredni Głęboki
3. Szerokość klatki piersiowej. Ocena szerokości klatki piersiowej pomiędzy stawami łokciowymi. 1 Wąska 5 Pośrednia 9 Szeroka 1 5 9 Wąska Pośrednia Szeroka
4. Ustawienie zadu. Ocena nachylenia linii łączącej wierzchołki guzów biodrowego i kulszowego w stosunku do poziomu. 1 Uniesiony 3 Poziomy 5 Pośredni 9 Spadzisty 1 5 9 Uniesiony Pośredni Spadzisty
5. Szerokość zadu. Ocena odległości pomiędzy guzami kulszowymi w środkowych ich punktach. 1 Wąski 5 Pośredni 9 Szeroki 1 5 9 Wąski Pośredni Szeroki
6. Postawa tylnych nóg-widok z boku. Ocena kąta stawu skokowego (pomiędzy podudziem a śródstopiem). 1 Pionowa 5 Pośrednia 9 Podsiebna 1 5 9 Pionowa Pośrednia Podsiebna
7. Kąt racicy. Ocena kąta zawartego pomiędzy przednią ścianą racicy nogi tylnej a podłożem. 1 Płaski - bardzo mały kąt 5 Pośredni 9 Stromy – duży kąt 1 5 9 Płaski Pośredni Stromy
8. Postawa nóg tylnych - widok z tyłu. Ocena kierunku ustawienia racic nóg tylnych parząc z tyłu. 1 Iksowata – racice ustawione ekstremalnie na zewnątrz 5 Pośrednia 9 Równoległa – racice ustawione równolegle 1 5 9 Iksowata Pośrednia Równoległa
9. Struktura kostna. Ocena grubości i szerokości kości nóg tylnych poniżej stawu skokowego patrząc z tyłu i z boku. 1 Gruba, szeroka i obła 5 Pośrednia 9 Płaska 1 5 9 Gruba i szeroka Pośrednia Płaska
10. Zawieszenie przednie wymienia. Ocena siły związania przedniej części wymienia z powłokami brzusznymi. 1 Luźne i słabe 5 Pośrednie 9 Mocne 1 5 9 Luźne Pośrednie Mocne
11. Zawieszenie tylne wymienia. Ocena odległości pomiędzy linią łączącą guzy kulszowe a tkanką gruczołową w górnej części wymienia. 1 Niskie 5 Pośrednie 9 Wysokie 1 5 9 Niskie Pośrednie Wysokie
12. Więzadło środkowe wymienia. Ocena stopnia zaznaczenia oraz głębokości więzadła, zwłaszcza w dolnej części wymienia. 1 Słabe 5 Pośrednie 9 Mocne 1 5 9 Słabe Pośrednie Mocne
13. Położenie wymienia. Ocena odległości dna wymienia od stawu skokowego. 1 Niskie – poniżej stawu skokowego 2 Na poziomie stawu skokowego 5 Pośrednie 9 Wysokie 1 5 9 Niskie Pośrednie Wysokie
14. Szerokość wymienia. Ocena szerokości wymienia oglądanego z tyłu w miejscu jego zawieszenia. 1 Wąskie 5 Pośrednie 9 Szerokie 1 5 9 Wąskie Pośrednie Szerokie
15.Ustawienie strzyków tylnych. Ocena rozmieszczenia nasady strzyków tylnych na ćwiartkach wymienia. 1 Zewnętrzne 4 Pośrednie na dnie ćwiartki 9 Wewnętrzne 1 4 9 Zewnętrzne Na dnie ćwiartki Wewnętrzne
16. Ustawienie strzyków przednich. Ocena rozmieszczenia nasady strzyków przednich na ćwiartkach wymienia. 1 Zewnętrzne 5 Pośrednie na dnie ćwiartki 9 Wewnętrzne 1 5 9 Zewnętrzne Na dnie ćwiartki Wewnętrzne
17. Długość strzyków. Ocena długości strzyków przednich. 1 Krótkie 5 Pośrednie 9 Długie 1 5 9 Krótkie Pośrednie Długie
18. Charakter mleczny. Ocena cech charakterystycznych dla bydła mlecznego opisanego we wzorcu ze szczególnym zwróceniem uwagi na kąt ustawienia, otwartość oraz wysklepienie żeber w połączeniu z płaskim, pozbawionym ordynarności kośćcem. 1 Ordynarny 5 Pośredni 9 Szlachetny 1 5 9 Ordynarny Pośredni Szlachetny
19. Kondycja. Ocena otłuszczenia partii zadu i lędźwi. 1 Słaba 5 Pośrednia 9 Mocna 1 5 9 Słaba Pośrednia Mocna
20. Lokomocja. Ocena układu nóg i racic w ruchu, długości i kierunku kroku. 1 Wadliwa 5 Pośrednia 9 Dobra 1 5 9 Wadliwa Pośrednia Dobra
21. Umięśnienie przodu (tylko rasa polska czerwona). Ocena umięśnienia pasa barkowego i grzbietu. 1 Słabe 5 Pośrednie 9 Wyraźnie zaznaczone
22. Umięśnienie zadu (tylko rasa polska czerwona). Ocena umięśnienia partii zadu i lędźwi 1 Słabe 5 Pośrednie 9 Wyraźnie zaznaczone 1 5 9 Słabe Pośrednie Mocne
Dziękuję za uwagę Marek Karwacki Zastępca Dyrektora ds. Oceny Koordynator Doradztwa m.karwacki@pfhb.pl