Przewód pokarmowy przeżuwacza

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Advertisements

Enzymy trawienne.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Opracował: Adam Filarski.  Jest ona jedynym w Polsce licencjonowany producentem Efektywnych Mikroorganizmów (EM TM ). Nasza firma jest pod bezpośrednim.
WYKORZYSTANIE ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I MOTYLKOWYCH W ŻYWIENIU ZWIERZĄT
2.30. Co się dzieje z kęsem pokarmu? Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Excel 2007 dla średniozaawansowanych zajęcia z dnia
(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Jak sobie z nim radzić ?.
Wodorotlenki.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Budowa chemiczna organizmów
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Bron biologiczna - nazywana inaczej bronią ``B``. Broń masowego rażenia, w skład której wchodzą różne drobnoustroje chorobotwórcze (wirusy, bakterie,
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
jak przebiega trawienie i wchłanianie pokarmu?
Wody mineralne i lecznicze
Kanapki w naszej szkole
1. Przeczytaj uważnie poniższy tekst opisujący regulację pracy układu pokarmowego i przedstaw te informacje w postaci schematu. Niski poziom glukozy we.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Przygotował Kacper Skonieczny
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
1.49. Jak funkcjonuje biocenoza?
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Szybkość-zdolność do wykonywania ruchów w najkrótszych odcinkach czasu
Implementacja rekurencji w języku Haskell
Budowa człowieka.
Zapis prezentacji:

Przewód pokarmowy przeżuwacza

Przewód pokarmowy krowy -pojemność całkowita (l) względna (%) żwacz 170 55 czepiec 10 3 księgi 10 3 trawieniec 20 6 jelito cienkie 66 21 jelito ślepe 10 3 okrężnica 28 9 _______________________________________ razem 314 100

Funkcje poszczególnych części przewodu Część przednia: - pobieranie - uwodnienie pokarmu - rozdrobnienie pokarmu - wstępnie trawienie - magazynowanie Część środkowa: - zasadnicze trawienie - wchłanianie Część tylna: - działanie bakteryjne - wchłanianie wody - formowanie kału - usuwanie nie strawionych resztek

Dlaczego przeżuwanie jest tak ważne? Przeżucie. Rozdrobnienie paszy podczas przeżuwania zwiększa powierzchnię dostępną dla enzymów bakteryjnych i trawiennych oraz powoduje lepszy rozkład składników paszy. Naślinianie. Podczas przeżuwania zachodzi intensywne naślinianie paszy. Krowa, zależnie od rodzaju podanej paszy, wytwarza dziennie od 40 do 150 litrów śliny. Pasze objętościowe pobudzają, a pasze treściwe ograniczają przeżuwanie.

Produkcja śliny

Funkcje śliny Buforująca. PH śliny wynosi około 8,2, dzięki czemu nie dochodzi do obniżenia pH treści żwacza przy skarmianiu pasz zakwaszających, jak np. zbóż, melasy, ziemniaków czy wysłodków buraczanych. Tłumiąca pienienie się treści żwacza. Ślina hamuje proces pienienia się treści żwacza, czym zapobiega powstawaniu wzdęć.

Funkcje śliny wydzielina ślinianek (1-2 l/dobę u człowieka) skład: - woda (99%) - minerały (Na+, K+, Ca2+, Cl-, HCO3-) - białka (m.in. albuminy, -amylaza, lizozym) - mucyny (substancje śluzowe) funkcje: - nawodnienie pokarmu - zlepienie w kęs - wstępne trawienie - działanie bakteriostatyczne

Krążenie paszy.

Przewód pokarmowy – żołądek wielokomorowy Krowa jest przeżuwaczem, a jej żołądek składa się z czterech komór: żwacza czepca ksiąg trawieńca

Budowa ukladu pokarmowego przeżuwaczy

Przedżołądki: żwacz, czepiec nie wytwarzają enzymów trawiennych wyewoluowały z przełyku żwacz - zawiera mikroorganizmy - magazynuje pokarm -miesza pokarm procesy w żwaczu: - rozkład białek - synteza aminokwasów i białek - rozkład celulozy i skrobi - fermentacja - synteza LKT

Żwacz i czepiec Żwacz krowy przypomina wielką kadź fermentacyjną, w której bytuje ponad 200 rodzajów bakterii i 20 typów pierwotniaków ułatwiających krowie wykorzystywanie składników pokarmowych paszy. Żywienie krowy jest zatem również żywieniem mikroorganizmów bytujących w żwaczu.

Żwacz i czepiec Przełknięty kęs jest odkładany w tylnej części żwacza, tworząc górne piętro niestrawionej treści o zawartości 15% suchej masy. Bakterie przylegają do niej i rozpoczynają rozkładanie niektórych składników. Podczas przeżuwania porcje treści pokarmowej z przedniej części żwacza zostają zwrócone do jamy gębowej, gdzie następuje kolejne naślinienie, rozdrobnienie i zwiększenie powierzchni dla działania mikroorganizmów.

Żwacz i czepiec Cząsteczki paszy stają się coraz mniejsze, bakterie pracują, przeżuwanie powtarza się i treść pokarmowa stopniowo osiada na dnie żwacza i ma już wtedy około 5% suchej masy.

Żwacz i czepiec Raz na minutę następuje skurcz żwacza, podczas którego treść żwacza „odbija się” do jamy gębowej lub przechodzi do drugiej komory żołądka – czepca. Kierunek przejścia zależy od wielkości cząsteczek paszy.

Żwacz i czepiec Żwacz i czepiec nie są od siebie ściśle oddzielone, ale spełniają różne zadania. Można powiedzieć, że czepiec zajmuje się logistyką, decyduje, czy treść pokarmowa jest na tyle rozdrobniona, że można ją skierować do ksiąg, a jeśli nie, to kieruje ją do ponownego przeżucia.

Księgi Księgi są trzecią komorą żołądka krowy. Charakteryzują się dużą liczbą tworów podobnych do liści czy kartek książki, które tworzą dużą powierzchnię wchłaniania (4-5 m2). W księgach wchłania się od 30 do 60% pobranej wody, a także sód i potas. „Kartki” ksiąg zapobiegają ponadto przedostawaniu się większych cząsteczek paszy do dalszych odcinków przewodu pokarmowego.

Trawieniec Główną funkcją trawieńca jest trawienie białka przez enzymy znajdujące się w soku żołądkowym. Kwasowość tej części przewodu pokarmowego jest znaczna (pH 2-3).

Trawienie Odcinek Enzymy Substraty Produkty Żołądek Pepsyna Białko Polipeptydy Podpuszczka Kazeina Parakazeina Lipaza Lipidy Glicerol+kw. tłuszczowe Pepsyna - wymaga odczynu silnie kwaśnego - wstępnie trawi białka (do polipeptydów) Podpuszczka - obecna w żołądku młodych ssaków, później zanika

Jelito cienkie Treść pokarmowa przechodzi z zakwaszonego trawieńca do jelita cienkiego, w którym odczyn znacznie wzrasta dzięki obecności soku trzustkowego o pH w granicach 8.0. Główne funkcje jelita cienkiego: rozkład składników pokarmowych do postaci nadającej się do wchłaniania; wchłanianie aminokwasów i wody za pośrednictwem kosmków jelitowych.

Trawienie Odcinek Enzymy Substraty Produkty Dwunastnica Maltaza Maltoza 2 x Glukoza Enzymy jelitowe Sacharaza Sacharoza Glukoza + Fruktoza Laktaza Laktoza Glukoza + Galaktoza Aminopeptydaza Oligopeptydy Dwupeptydy Dwupeptydaza Dwupeptydy Aminokwasy Laktaza - obecna u młodych ssaków, z wiekiem jej aktywność spada

FUNKCJE WĄTROBY Metabolizm węglowodanów: przekształcanie fruktozy i galaktozy w glukozę synteza glikogenu glikogenoliza glukoneogeneza Glukoneogeneza - synteza glukozy ze związków niecukrowych (ketokwasów, kwasów tłuszczowych)

FUNKCJE WĄTROBY Metabolizm kwasów tłuszczowych: beta-oksydacja kwasów tłuszczowych synteza kwasów tłuszczowych z octanów i cukrów przekształcanie kwasów nienasyconych w nasycone synteza cholesterolu, pochodnych kwasów żółciowych i witaminy D przekształcanie cukrów i białek w tłuszcze

FUNKCJE WĄTROBY Metabolizm aminokwasów: przekształcenia aminokwasów (dezaminacja, transaminacja, synteza aminokwasów endogennych) synteza mocznika synteza ok. 85% białek osocza (z wyjątkiem immunoglobulin)

FUNKCJE WĄTROBY metabolizm nukleotydów (wytwarzanie kwasu moczowego) rozkład hormonów usuwanie zużytych krwinek krwiotworzenie w okresie prenatalnym magazynowanie witamin (A, D, B12), żelaza synteza osoczowych czynników krzepnięcia krwi udział w termoregulacji (wytwarza dużo ciepła) synteza i wydzielanie żółci detoksykacja organizmu (wiązanie, rozkład, magazynowanie i wydalanie toksyn, leków itp.: metabolizm ksenobiotyków)

Trawienie Odcinek Enzymy Substraty Produkty Dwunastnica Amylaza trzustkowa Skrobia Maltoza Enzymy trzustkowe Trypsyna Polipeptydy Oligopeptydy Chymotrypsyna Polipeptydy Oligopeptydy Karboksypeptydaza Oligopeptydy Dwupeptydy Lipaza trzustkowa Lipidy Glicerol+ kw. tłuszczowe Nukleazy Kw. nukleinowe Nukleotydy

Jelito grube rozkład celulozy, skrobi do LKT synteza witamin B 12 i K gazy odwodnienie, formowanie kału (krowa 15-30kg) wchłanianie elektrolitów i soli mineralnych

Mikroflora jelita grubego 500-1000 gatunków bakterii, m.in. bakterie kwasu mlekowego: Lactobacillus, Bifidobacterium - wytwarzają kwas mlekowy, nadtlenek wodoru i bakteriocyny, które hamują rozwój chorobotwórczych bakterii (Escherichia coli, Salmonella, Clostridium), grzybic i drożdżyc przewodu pokarmowego - wzmagają motorykę jelita - aktywują komórki odpornościowe - ograniczają wchłanianie cholesterolu

D Z I Ę K U J E