Savoir - Vivre na talerzu PowerPoint Template Savoir - Vivre na talerzu Cezary Bielenda
Menu lekcji – czego się dowiemy Zapraszanie gości Zasady nakrywania do stołu Mowa sztućców Jedzenie niektórych potraw Kto i gdzie przy stole? Zawody związane z gastronomią
Zapraszanie gości ? zaproszenia wysyłamy co najmniej na 72 godziny przed przyjęciem, wydarzeniem R.S.V.P. (Repondez s'il vous plaît) - należy potwierdzić przybycie na podany adres lub telefon R.S.V.P. (z dopiskiem en cas d'empechement) – należy zawiadomić o niemożności przyjścia
? Co na zaproszeniu ? adresat nadawca lub organizator okazja dokładny czas (dzień, miesiąc, rok, godzina) określone dokładnie miejsce wydarzenia ewentualne warunki do spełnienia (np. rodzaj stroju) formuła grzecznościowa
Zadanie 1 Karta pracy - Pracując w dwuosobowych zespołach zredagujcie zaproszenie na uroczystość zakończenia roku szkolnego dla Waszego Wychowawcy
Zasady nakrywania do stołu ? zestaw nakrycia składa się z metalowej (ew. porcelanowej) podstawki, na której kładziemy talerz podstawowy serwety służące do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu sztućce powinny być ułożone według kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej od talerza powyżej talerza znajdują się sztućce deserowe
Zasady nakrywania do stołu ostrze noży powinno być skierowane w stronę talerza, widelce grzbietami w dół powyżej talerza, po lewej stronie znajduje się talerzyk na sałatkę i talerzyk na pieczywo i masło po prawej, na górze, również w kolejności użycia stoją kieliszki sztućce raz wzięte do rąk nie powinny z powrotem dotykać obrusa, a odkładając je, nie opiera się ich o stół ani brzeg talerza
Zasady nakrywania do stołu
? Mowa sztućców Skończyłem jedzenie, proszę sprzątnąć nakrycie Jeszcze nie skończyłem jedzenia
Mowa sztućców Skończyłem (zupę) Skończyłem jeszcze nie skończyłem
Zadanie 2 Pracując w dwuosobowych zespołach wytnijcie otrzymane sztućce i talerz i ułóżcie je sobie nawzajem w taki sposób, aby powiedzieć kelnerowi: pierwsza osoba - że jeszcze je posiłek druga osoba - że skończyła już jeść
Mowa sztućców - dodatek Smakowało mi Nie smakowało mi Proszę o kolejne danie Proszę o dokładkę
Jedzenie niektórych potraw ? jeśli nie potrafimy czegoś jeść, nie eksperymentujemy, lecz obserwujemy gospodarza
Jedzenie niektórych potraw pieczywa na przyjęciach nie gryziemy, lecz odłamujemy po kawałku
Jedzenie niektórych potraw Drób jemy sztućcami
Jedzenie niektórych potraw rybę jemy sztućcami
Jedzenie niektórych potraw Ciasta jemy widelczykiem, nie łyżeczką
Jedzenie niektórych potraw Lody jemy łyżeczką
Jedzenie niektórych potraw awokado lub kiwi, podane ze skórką jemy łyżeczką
Jedzenie niektórych potraw pestkę z kompotu lub deseru wypluwamy na łyżeczkę, nie na dłoń
Jedzenie niektórych potraw talerz na zupę przechylamy w kierunku od siebie
? Kto i gdzie przy stole? gospodarze siedzą naprzeciw siebie GOSPODARZ GOSPODYNI
Kto i gdzie przy stole? gość honorowy po prawej stronie gospodarza GOSPODYNI GOŚĆ HONOROWY
Kto i gdzie przy stole? kolejność: mężczyzna-kobieta-mężczyzna GOSPODARZ GOSPODYNI GOŚĆ HONOROWY MĘŻCZYZNA KOBIETA MĘŻCZYZNA
Kto i gdzie przy stole? małżeństwa, pary siedzą oddzielnie (np. naprzeciw siebie) MĘŻCZYZNA ŻONA MĘŻCZYZNA KOBIETA GOSPODARZ GOSPODYNI GOŚĆ HONOROWY MĄŻ KOBIETA MĘŻCZYZNA
Kto i gdzie przy stole? podsumowanie MĘŻCZYZNA ŻONA MĘŻCZYZNA KOBIETA GOSPODARZ GOSPODYNI GOŚĆ HONOROWY MĄŻ KOBIETA MĘŻCZYZNA
Zadanie 3 Karta pracy - Pracując w dwuosobowych zespołach zaproponujcie rozmieszczenie gości na przyjęciu urodzinowym taty wiedząc, że obecni będą: Mama Gość honorowy babcia Maria Ciocia Marta i wujek Zbigniew Znajomi rodziców (para) Adam i Ewa Sąsiedzi: Michał i Edyta I oczywiście Ty, czyli syn (córka) gospodarza
Zawody związane z gastronomią ? Kucharz Cukiernik Kelner Organizator usług gastronomicznych
? 72 godziny Podsumowanie lekcji Ile godzin wcześniej należy wysłać zaproszenie? 72 godziny
? R.S.V.P Podsumowanie lekcji Jakiego skrótu należy użyć jeżeli chcemy aby zaproszona osoba potwierdziła przybycie? R.S.V.P
? Po lewej lub na talerzu Podsumowanie lekcji Gdzie powinna być umieszczona serweta służąca do przykrywania kolan? Po lewej lub na talerzu
? Skończyłem jedzenie Podsumowanie lekcji Co oznacza ułożenie widelca i noża równolegle na godzinie 17 Skończyłem jedzenie
? Odłamujemy po kawałku Podsumowanie lekcji W jaki sposób jemy na przyjęciu pieczywo? Odłamujemy po kawałku
? Po prawej gospodarza Podsumowanie lekcji W którym miejscu za stołem posadzisz gościa honorowego? Po prawej gospodarza
Praca domowa Ułóż talerze, sztućce i inne elementy zastawy zgodnie z poznanymi na lekcji zasadami nakrywania do stołu. Zrób zdjęcie i prześlij na adres: cbielend@wp.pl
Aranżacje stołów
Ciekawostki - sztućce
Rodzaje sztućców
Rodzaje sztućców
PowerPoint Template Dziękuję za uwagę