Kuchnia hiszpańska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jedzenie w Hiszpanii.
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Co jedzą nasi rówieśnicy w Stanach Zjednoczonych?
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Kuchnia francuska.
Menu.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
ŚWIAT SERÓW.
Kuchnia Turecka.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Francja.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia Szwajcarii.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Plusy i minusy polskiej kuchni
Ryby i owoce morza.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
English breakfast.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Nasz mini-przewodnik kulinarny
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Hiszpania !.
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Czego unikać by zdrowo się odżywiać?
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
Pierwsza w Polsce restauracja z owadami - Co To To Je
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Kuchnia polska.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
LODÓWKI.
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
KAWA HERBATA KAKAO.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Jedzenie.
Święta w Hiszpanii.
Legenda litwińskich potraw
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnia hiszpańska DOMINIKA MRÓZ 3C.
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie.
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska kształtowana była na podstawie wpływów z wielu regionów. Wyróżnia się wpływy arabskie, angielskie, francuskie i meksykańskie. Nie stanowi jednolitego sposobu przygotowywania potraw, bowiem każdy region szczyci się swoim popisowym daniem. Na różnice duży wpływ ma bliskość Morza Śródziemnego, naturalne ukształtowania terenów, tradycja czy też historia związana z regionem.

Jest to kuchnia barwna, aromatyczna, stosująca mnóstwo warzyw i owoców oraz ryb, owoców morza. Bazuje na naturze i tym, co nam ofiaruje. Bogactwo swego smaku zawdzięcza zastosowaniu ziół, które podkręcają smak każdej potrawy. Klimat śródziemnomorski korzystnie wpływa na uprawę wielu warzyw i owoców, które poprzez obecność hiszpańskiego słońca zyskują niesamowity i niepowtarzalny smak

Hiszpania słynie z bogatej tradycji wyrobów charakterystycznych, suszonych szynek i przygotowywania różnego gatunku mięs. Ponadto wyśmienite hiszpańskie wino idealnie łączy się z różnego rodzaju, często niskokalorycznymi serami, z których wybrać możemy najbardziej odpowiadające nam smaki.

Tradycje hiszpańskiej kuchnii Czas spożywania posiłków dla Hiszpanów jest bardzo ważny. Zwykle późne kolacje jadają razem, gdyż wcześniej jest na tyle ciepło, że większość osób wypoczywa w trakcie siesty. Moment wspólnego zasiadania do stołu, to nie tylko kwestia spożycia wspólnego posiłku, ale także rozmowy, radości i prawdziwego ucztowania.

Zwykle rano można zaobserwować wypełnione ogródki barowe osobami niespiesznie podążającymi do pracy. Hiszpanie często nie zjadają w domu śniadania, lecz siadają w pobliskich barach i w promieniach porannego słońca popijają pobudzającą kawę i zjadają niewielkie śniadanie. Po paru godzinach od śniadania, zwykle jada się lunch, a wieczorem obfitą kolację.

Charakterystyczne potrawy dla kuchni hiszpańskiej.

Paella

Paella to charakterystyczne dla hiszpanii danie, oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Paella wywodzi się z Walencji gdzie nazywana jest paella valenciana.

Gazpacho

Gazpacho to chłodnik sporządzany z pomidorów i papryki Gazpacho to chłodnik sporządzany z pomidorów i papryki. Potrawa wywodzi się z Andaluzji.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas (Tortilla española) hiszpańska odmiana omletu, podsmażony  na oleju placek z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.

Tapas Niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp.

Patatas bravas

To zapiekane ziemniaki pokryte smacznym sosem To zapiekane ziemniaki pokryte smacznym sosem. Sos „salsa brava“ jest pikantny, natomiast „alioli“ to połączenie oliwy z oliwek i czosnku.

Jamón serrano

Najlepiej jeśli jest to szynka iberyjska Najlepiej jeśli jest to szynka iberyjska. To jeden z ulubionych hiszpańskich produktów wśród klientów barów. Szynce serwowanej w formie tapas zazwyczaj towarzyszą paluszki chlebowe (typowe w Hiszpanii małe porcje chrupiącego chleba).

Queso

W Hiszpanii jest dużo różnych rodzajów sera W Hiszpanii jest dużo różnych rodzajów sera. Podczas podróży po Hiszpanii warto znaleźć czas, by spróbować serów wytwarzanych lokalnie. Najbardziej znane sery to ser Manchego (typowy dla regionu Castilla-La Mancha), ser Idiazábal (z Kraju Basków), ser Roncal (z Navarry), ser Mahón (z Balearów) oraz ser Majorero (z Wysp Kanaryjskich).

Olivas

Najpopularniejszy sposób ich spożywania to w zalewie Najpopularniejszy sposób ich spożywania to w zalewie. Mogą też być dodatkowo nadziewane sardelkami lub papryką. Wszelkiego rodzaju zalewy i sosy są też stosowane w przypadku niektórych tapas.

Calmares

Na przykład panierowane w oliwie z oliwek i serwowane na gorąco Na przykład panierowane w oliwie z oliwek i serwowane na gorąco. Są popularne w całej Hiszpanii, zwłaszcza w kształcie panierowanych krążków.

Croquetas

Chociaż najbardziej tradycyjne krokiety to te z szynką, jednakże coraz większą popularanością cieszą się też krokiety z nadzieniem grzybowymi, kalmarami, krewetkami, dorszem lub z różnymi serami o mocnym smaku, takimi jak ser pleśniowy Cabrales.

Połprodukty Chorizo Tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi.

Fuet  Wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem, jest pokryta szlachetną pleśnią i jest charakterystyczna dla Katalonii.

Napoje Obok wina, z którego słynie Hiszpania oraz piwa, często spożywanego w upalne dni, nierzadko na stole pojawia się dzban hiszpańskiej sangrii, która powstaje na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców i lodu.

Churros  Paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady z sosem czekoladowym, zwykle posypuje się je cukrem pudrem.

Dziękuje za uwagę!