Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska kształtowana była na podstawie wpływów z wielu regionów. Wyróżnia się wpływy arabskie, angielskie, francuskie i meksykańskie. Nie stanowi jednolitego sposobu przygotowywania potraw, bowiem każdy region szczyci się swoim popisowym daniem. Na różnice duży wpływ ma bliskość Morza Śródziemnego, naturalne ukształtowania terenów, tradycja czy też historia związana z regionem.
Jest to kuchnia barwna, aromatyczna, stosująca mnóstwo warzyw i owoców oraz ryb, owoców morza. Bazuje na naturze i tym, co nam ofiaruje. Bogactwo swego smaku zawdzięcza zastosowaniu ziół, które podkręcają smak każdej potrawy. Klimat śródziemnomorski korzystnie wpływa na uprawę wielu warzyw i owoców, które poprzez obecność hiszpańskiego słońca zyskują niesamowity i niepowtarzalny smak
Hiszpania słynie z bogatej tradycji wyrobów charakterystycznych, suszonych szynek i przygotowywania różnego gatunku mięs. Ponadto wyśmienite hiszpańskie wino idealnie łączy się z różnego rodzaju, często niskokalorycznymi serami, z których wybrać możemy najbardziej odpowiadające nam smaki.
Tradycje hiszpańskiej kuchnii Czas spożywania posiłków dla Hiszpanów jest bardzo ważny. Zwykle późne kolacje jadają razem, gdyż wcześniej jest na tyle ciepło, że większość osób wypoczywa w trakcie siesty. Moment wspólnego zasiadania do stołu, to nie tylko kwestia spożycia wspólnego posiłku, ale także rozmowy, radości i prawdziwego ucztowania.
Zwykle rano można zaobserwować wypełnione ogródki barowe osobami niespiesznie podążającymi do pracy. Hiszpanie często nie zjadają w domu śniadania, lecz siadają w pobliskich barach i w promieniach porannego słońca popijają pobudzającą kawę i zjadają niewielkie śniadanie. Po paru godzinach od śniadania, zwykle jada się lunch, a wieczorem obfitą kolację.
Charakterystyczne potrawy dla kuchni hiszpańskiej.
Paella
Paella to charakterystyczne dla hiszpanii danie, oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Paella wywodzi się z Walencji gdzie nazywana jest paella valenciana.
Gazpacho
Gazpacho to chłodnik sporządzany z pomidorów i papryki Gazpacho to chłodnik sporządzany z pomidorów i papryki. Potrawa wywodzi się z Andaluzji.
Tortilla de patatas
Tortilla de patatas (Tortilla española) hiszpańska odmiana omletu, podsmażony na oleju placek z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.
Tapas Niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp.
Patatas bravas
To zapiekane ziemniaki pokryte smacznym sosem To zapiekane ziemniaki pokryte smacznym sosem. Sos „salsa brava“ jest pikantny, natomiast „alioli“ to połączenie oliwy z oliwek i czosnku.
Jamón serrano
Najlepiej jeśli jest to szynka iberyjska Najlepiej jeśli jest to szynka iberyjska. To jeden z ulubionych hiszpańskich produktów wśród klientów barów. Szynce serwowanej w formie tapas zazwyczaj towarzyszą paluszki chlebowe (typowe w Hiszpanii małe porcje chrupiącego chleba).
Queso
W Hiszpanii jest dużo różnych rodzajów sera W Hiszpanii jest dużo różnych rodzajów sera. Podczas podróży po Hiszpanii warto znaleźć czas, by spróbować serów wytwarzanych lokalnie. Najbardziej znane sery to ser Manchego (typowy dla regionu Castilla-La Mancha), ser Idiazábal (z Kraju Basków), ser Roncal (z Navarry), ser Mahón (z Balearów) oraz ser Majorero (z Wysp Kanaryjskich).
Olivas
Najpopularniejszy sposób ich spożywania to w zalewie Najpopularniejszy sposób ich spożywania to w zalewie. Mogą też być dodatkowo nadziewane sardelkami lub papryką. Wszelkiego rodzaju zalewy i sosy są też stosowane w przypadku niektórych tapas.
Calmares
Na przykład panierowane w oliwie z oliwek i serwowane na gorąco Na przykład panierowane w oliwie z oliwek i serwowane na gorąco. Są popularne w całej Hiszpanii, zwłaszcza w kształcie panierowanych krążków.
Croquetas
Chociaż najbardziej tradycyjne krokiety to te z szynką, jednakże coraz większą popularanością cieszą się też krokiety z nadzieniem grzybowymi, kalmarami, krewetkami, dorszem lub z różnymi serami o mocnym smaku, takimi jak ser pleśniowy Cabrales.
Połprodukty Chorizo Tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi.
Fuet Wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem, jest pokryta szlachetną pleśnią i jest charakterystyczna dla Katalonii.
Napoje Obok wina, z którego słynie Hiszpania oraz piwa, często spożywanego w upalne dni, nierzadko na stole pojawia się dzban hiszpańskiej sangrii, która powstaje na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców i lodu.
Churros Paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady z sosem czekoladowym, zwykle posypuje się je cukrem pudrem.
Dziękuje za uwagę!