Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Norbert Konieczkowicz
„Dotacje na innowacje”
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Poprawa opieki nad osobami starszymi przez lekarzy
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Działanie prewencyjne CVD WARSZTATY
Czy wapń może wspomagać terapię odchudzającą ?
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Program profilaktyki i promocji zdrowia dla miasta Krosna na 2010 r.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
Otyłość u dzieci.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
TRZYMAJ FORMĘ.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
„Dlaczego warto być aktywnym fizycznie?”
Opracowała Agnieszka Balcerak
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?
Zdrowy styl życia.
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowy styl życia.
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Dr n. med. Piotr Cisowski.  rozp. MZ z dnia zmieniające rozp. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Psychospołeczne i kardiologiczne rezultaty jogi u pacjentów z ICD. Michał Chudzik, Katarzyna Mikinka
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
Dekalog zdrowego żywienia
Makrolidy a zwiększone ryzyko zaburzeń rytmu serca i NZS. Michał Chudzik
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Praca serca i niekorzystne rezultaty u pacjentów z migotaniem przedsionków. Badania AFFIRM i AF-CHF Michał Chudzik
Kobiety i mężczyźni z niewydolnością serca odnoszą podobne korzyści z ICD Michał Chudzik
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Czy często korzystam z konsultacji hipertensjologa w leczeniu pacjentów z OBS ? Robert Pływaczewski.
Żeby zdrowym być….
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Wpływ stymulacji prawej komory na funkcję lewej komory u pacjentów z blokiem AV wysokiego stopnia. Wyniki badania Protect-Pace. Michał Chudzik
Znaczenie profilaktyki zdrowotnej w utrzymaniu sprawności do długowieczności Małgorzata Kaczmarczyk Kielce, 15 czerwca 2016 roku.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
Wzrastający wiek nie wpływa na czas zastosowania adekwatnej terapii w prewencji pierwotnej ICD/CRT-D: analiza ryzyk konkurencyjnych.
Multi Point Pacing może zapewnić pozytywny wynik CRT u 87% pacjentów – - wyniki badań klinicznych Heart Rhythm Society’s 37th Annual Scientific Sessions.
Trzymaj formę z 1D.
Największe osobiste korzyści z uczestnictwa w projekcie – opinie dyrektorów lub wicedyrektorów szkół projektowych Opracowanie: Mariola Jarmołowicz.
Dieta śródziemnomorska bez elementu niskotłuszczowego zmniejsza zdarzenia sercowo-naczyniowe Michał Chudzik
Ablacja powinna być preferowaną metodą leczenia przy lekoodpornym
Wzrost występowania niewydolności serca
Aktywność fizyczna może zapobiegać
Dołączenie terapii ICD do CRT związane jest z poprawą długoterminowych wyników u pacjentów z ICM, ale nie z NICM. Michał Chudzik
DLA LUDZI, KTÓRZY NIE MOGĄ SOBIE POZWOLIĆ NA SŁABE SERCE
Program polityki zdrowotnej dotyczący prewencji cukrzycy typu 2
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca. Stymulacja układu sercowo-naczyniowego poprzez dietę. Michał Chudzik https://cardiacrhythmnews.com/following-dietary-recommendations-leads-to-modest-heart-health-improvements/

Wpływ diety na układ sercowo-naczyniowy Przestrzeganie aktualnie obowiązujących wytycznych żywieniowych może prowadzić do małej poprawy w funkcjonowaniu serca u pacjentów z nadwagą. The Journal of the American College of Cardiology Wzorce żywieniowe rekomendowane przez US Dietary Guidelines Advisory:  spożycia warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych +  spożycia żywności funkcjonalnej obniżającej cholesterol (owies, jęczmień, orzechy oraz białko roślinne zawarte m.in. w soi) Zdrowa dieta amerykańska Dieta śródziemnomorska Dieta wegetariańska

91 randomizowanych dorosłych (Toronto, Canada)  z BMI > 25 kg/m2 Metodyka badania 91 randomizowanych dorosłych (Toronto, Canada)  z BMI > 25 kg/m2 Grupa Ogólne wytyczne żywieniowe Zalecenia żywieniowe* Kosze żywieniowe** Kontrolna Health Canada’s Food Guie - 1 + 2 3 * Dodatkowe żywieniowe zalecenia ( warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i żywności funkcjonalnej; mięsa i słodyczy) otrzymywane przez 1. miesiąc tygodniowo a następnie miesięcznie przez kolejne 5 miesięcy); zalecenia przekazywane badanym podczas 20-30minutowej rozmowy telefonicznej ** Kosze z odpowiednio dobraną żywnością otrzymywane tygodniowo odzwierciedlające zalecenia żywieniowe

masy ciała,  obwodu talii,  ciśnienia tętniczego Przebieg i rezultaty badania Po 6 miesiącach zaobserwowano: niewielki  spożycia warzyw/owoców/ pełnoziarnistych produktów/żywności obniżającej cholesterol Jedynie w grupie 3. wzrost ten utrzymywał się konsekwentnie w trakcie obserwacji. Po 18 miesiącach: Utrzymał się mały wzrost  spożycia zdrowej żywności, jednakże już nie na takim poziomie jak w trakcie pierwszych 6 miesięcy. Po 6 miesiącach diety zaobserwowano: masy ciała,  obwodu talii,  ciśnienia tętniczego Redukcja parametrów składu ciała utrzymywało się także w 18-miesięcznym okresie obserwacyjnym, podczas którego ciśnienie tętnicze krwi uległo dalszemu znacznemu obniżeniu. Także stężenie HDL korzystnie wzrosło w okresie od 6-tego do 18-tego miesiąca.

Rezultaty badania Badanie wykazało korzystny wpływ zdrowej diety na redukcję czynników ryzyka przewlekłych chorób. Jednakże, zwrócono także uwagę na trudności we wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród ogółu populacji Powodzenie poradnictwa żywieniowego może wynikać z widocznych natychmiastowych korzyści wynikających z ich stosowania. Należy także podkreślić długoterminowe korzyści zdrowotne wynikające z utrzymania zdrowej diety.

Podsumowanie Przestrzeganie zaleceń żywieniowych opartych na zwiększonym spożyciu warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i obniżających cholesterol skutkuje korzystnymi zmianami składu ciała oraz poprawą ciśnienia tętniczego oraz stężenia cholesterolu frakcji HDL, co wiążę się z polepszeniem pracy serca. Jak zachęcić do przestrzegania zdrowych wzorców żywieniowych? W każdym kraju indywidualnie, środowisko naukowe powinno stworzyć własne strategie i wytyczne żywieniowe uwzględniając przy tym lokalny rynek i wymogi prawne. Jednakże, jak wynika z w/w badania, udostępnienie egzemplarzy zdrowych wytycznych żywieniowych prowadzi do małych zmian we właściwym kierunku.