Najważniejszy posiłek dnia śniadanie
Godziny spożywania posiłków
I śniadanie - najważniejszy posiłek dnia Po nocy stężenie glukozy we krwi jest niskie i bez posiłku może się jeszcze obniżyć. Upośledza to funkcję komórek, szczególnie mózgu, dla których glukoza jest jedynym źródłem energii. Wpływa to niekorzystnie na procesy poznawcze, zwłaszcza szybkość przypominania. Opuszczenie śniadania powoduje, że w następnych posiłkach trudno pokryć zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze, co może prowadzić do ich niedoborów W języku angielskim breakfast oznacza dosłownie „przerwać głód” – break the fast.
Co na śniadanie? Pierwsze śniadanie powinno dostarczać 25–30% energii (ok. 500–800 kcal) i składać się co najmniej z 4 grup produktów (produkty zbożowe, warzywa i owoce, przetwory mleczne, mięso) Śniadanie niezrównoważone, np. tylko produkty bogate w węglowodany (herbata z cukrem i bułka z dżemem), powoduje, że po jego spożyciu stężenie glukozy we krwi gwałtownie wzrasta ponad normę (mamy poczucie sytości), ale już po godzinie obniża się poniżej normalnego poziomu i odczuwamy zmęczenie
II śniadanie powinno dostarczać od 5-10% energii (150 – 250 kcal) przygotowane w domu i spożywane w szkole jeśli dziecko otrzymuje pieniądze na zakup II śniadania to posiłek ten pozostaje bez kontroli rodziców. Z naszych obserwacji wynika, że jest to często jedzenie „śmieciowe”.
Skutki niejedzenia I i II śniadania Brak koncentracji Rozdrażnienie Ból głowy, brzucha, nudności Poczucie zimna Senność Niechęć do ćwiczeń Złe wyniki w nauce