PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Trzeci Świat ??? Cały Świat !!! Sebastian Tomaszewicz Klasa I b LO
Advertisements

1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się.
Servicearten Sposoby serwowania -
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Witamy i zapraszamy do naszej prezentacji
Matematyka w zawodach moich rodziców
Jak oszczędzać energię?
Sposób jedzenia ostryg
Ustawa z dnia 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw. Kluczowe w Ustawie z dnia 11 marca 2004 r.
Korzyści ekonomiczne Ochrona Odnawialność
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Zbuczyn
Złe nawyki żywieniowe Sandra Ligaszewska 2a.
Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej
KONCEPCJA PROWADZENIA RESTAURACJI
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Akcja Sprzątania Świata Zespół Szkół nr2 im.A.Świętochowskiego
Mamy talent do niemarnowania
Wiem co jem.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
ABC – zdrowego odżywiania
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
8 Listopada – Dzień Zdrowego Śniadania. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. ►Ś►Ś►Ś►Śniadanie powinno dostarczać dzieciom przede wszystkim.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
W ZDROWYM CIELE, ZDROWY DUCH
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Śniadanie daje moc !!.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Lekcja Temat: Ś niadanie daje moc! Zapraszamy na Dzie ń Zdrowego Ś niadania do klasy IVA w Szkole Podstawowej nr 67 z Oddziałami Integracyjnymi.
1. 2 Piramida żywnościowa z przeciętnym wyżywieniem 3.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Podróże po świecie Smaki Europy.
Title, time and place of presentation Obniżenie temp. w domu o 1°C ogranicza emisję CO 2 nawet o 300 kg rocznie 70% emisji gazów cieplarnianych z każdego.
RATUJ ZIEMIĘ, SEGREGUJ ŚMIECI !!!
Z AKUPY I ICH WPŁYW NA NAS EKOROZWÓJ PRODUKTY LOKALNE 26 marca 2013r.
8 Listopada 2013 Odział Przedszkolny w Szkole Podstawowej nr 2 w Słubicach.
DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Śniadanie daje moc autor: Janina Piórkowska. 1. Higiena przed posiłkiem Zawsze myjemy ręce i owoce przed posiłkiem.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
Żyj zdrowo, będzie kolorowo!
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Głód Na Świecie Paulina Łyzińska 2LB.
Dietetyka praktyczna w profilaktyce chorób układu krążenia dr n. med. Bogdan Szponar Zakład Dietetyki Klinicznej Uniwersytet Medyczny w Lublinie.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Moduł 5 Temat 2 Poziom 2 Rozwiązywan ie problemów.
Puchatek obudził się nagle z uczuciem dziwnego przygnębienia
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
Ekologia.
Jedzmy odpowiedzialnie
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
Dni otwarte Nazwa szkoły Data.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
ABC – zdrowego odżywiania
z Oddziałami Integracyjnymi
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Niedożywienie.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE ,,Mniej marnujesz – Ziemię ratujesz!”

Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia to aż 1/3 produkowanej żywności. Europa  Niemal 100 milion ton żywności jest marnowane obecnie w Europie. W tej liczbie nie są ujęte straty odnoszące się do rolnictwa i rybołówstwa, zatem możemy oczekiwać, że skala jest jeszcze większa.   Polska W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (Eurostat) w tym: produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton inne źródła czyli sektor dystrybucji to 0,35 mln ton żywności. 

Jakie są przyczyny marnowania żywności Jakie są przyczyny marnowania żywności?  przegapienie terminu przydatności do spożycia 46% niewłaściwe przechowywanie  żywności 33% zakup złego jakościowo produktu 22% zbyt duże porcje posiłków 21% zbyt duże zakupy 21% brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań 6% brak listy zakupów 5% inne 3%

POWIEDZ MAMIE I TACIE! Pieczywo przechowuj W TEMPERATURZE 22º C. Gotuj pod przykryciem. Gotuj w naczyniach pasujących do wielkości palnika. Planuj posiłki. Przygotowuj dania z tego, co nie zostało zjedzone. Sporządź listę zakupów. Przygotowuj mniejsze porcje posiłków. Pilnuj terminu przydatności. Dziel się jedzeniem.

Planujcie zjadanie resztek w określony dzień tygodnia. W domu Planujcie zjadanie resztek w określony dzień tygodnia. Zamrażajcie nadmiarowe jedzenie. Z przejrzałych owoców zróbcie koktajl

W restauracji To, czego nie zjecie, zabierzcie do domu – można poprosić kelnera o zapakowanie jedzenia na wynos. Poproście kelnera, żeby nie podawał dodatków, takich jak chleb i masło, jeśli nie zamierzacie ich jeść. Źródło: Odkrywca -magazyn dwujęzyczny: Pożywne śmieci