Edukacja (poza)szkolna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
E UROPEJSKIE R AMY K WALIFIKACJI W O BSZARZE T URYSTYKI G RUPA 2 T URYSTYKA Toruń 12 grudnia 2011r.
Advertisements

Program Socrates Comenius COMENIUS - komponent programu SOCRATES - stanowi wyzwanie dla 350 tysięcy szkół w Europie i 69 milionów uczniów. Wspiera inicjatywy.
„TWÓJ ZAWÓD – TWOJA PRZYSZŁOŚĆ”
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
Projekt edukacyjny – królowa metod aktywnych
Projekt Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój dla uczniów klas I-VI w 3 szkołach podstawowych z terenów wiejskich Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój. Udział w projekcie.
(Z)agro(sz)turystyka w okolicach Wołowa: pieszo, rowerem, autokarem Projekt zawodoznawczy realizowany przez uczniów klasy 2ht w Zespole Szkół Zawodowych.
„Jeśli będziesz mi mówił – zapomnę
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
Technik Obsługi Turystycznej
Koordynator działań: Emilia Mendak
Wybory do samorządu uczniowskiego 2013/2014
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej ul
Struktura egzaminu zawodowego
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY SPOTKANIE Z RODZICAMI POD HASŁEM: POKAŻ NA CO CIĘ STAĆ Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Batalionów Chłopskich w Bożkowie Bożków.
Ankieta diagnozująca zapotrzebowanie uczniów na informacje edukacyjno-zawodowe oraz na pomoc w planowaniu kształcenia i kariery zawodowej (próbka badawcza.
Zespó ł Szkó ł Rolniczych w Z ł otowie Zaprasza!!.
Kształcenie zawodowe - problemy opracowania przedmiotowego dokumentów
WYKORZYSTANIE KOMPUTERA NA ZAJĘCIACH POZALEKCYJNYCH
lecz dla życia się uczymy”
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY „WARSZTATY KULINARNO- ARANŻACYJNE”
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
STRUKTURA ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W CZAPLINKU
Technik Obsługi Turystycznej
Liceum paramilitarne wycieczki programowe do :
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Raporty semestralne dotyczące efektywności wdrażanych programów nauczania.
Zespół Szkół Gastronomicznych
V Turniej Zawodów m. st. Warszawy 1 i 2 kwietnia w Zespole Szkół Nr 21 odbył się V Turniej Zawodów m. st. Warszawy pod hasłem „Świadomy wybór zawodu -
www. zsp1kluczbork.wodip.opole.pl
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
Szkolnictwo zawodowe w opinii uczniów w świetle wybranych wyników badań Iwona Gruczyńska, Waldemar Dubla.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Konferencja podsumowująca projekt „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” 12 czerwca 2015 r.
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
PREZENTACJA: OFERTA EDUKACYJNA SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH prowadzonych przez Powiat Bytowski na rok szkolny 2016/2017.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
PATRONAT PREZYDENT MIASTA CZĘSTOCHOWY DYREKTOR DELEGATURY KURATORIUM OŚWIATY W CZĘSTOCHOWIE CentrumInformacjiZawodowej Centrum Kształcenia Praktycznego.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
ZSP nr 1 ZSP nr 1 w Łodzi Łódź ul. Drewnowska 171 tel
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Technik Obsługi Turystycznej 4 lata nauki.
KLASA O PROFILU JĘZYKOWYM
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
Szkolny Eko Festyn, dzień zawodowca
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój
Multimedialna nauka hotelarstwa
Powiatowe Targi Edukacyjne w Oświęcimiu
Oferta edukacyjna dla dorosłych
MÓJ WYMARZONY ZAWÓD- WETERYNARZ JOANNA TOMKÓW. LEKARZ WETERYNARII  Lekarz weterynarii przedstawiciel jednej z trzech nauk lekarskich; w Polsce osoba,
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zagraniczny Staż Zawodowy uczniów ZS Nr 1 im. M
Oferta edukacyjna w roku szkolnym 2019/2020
Zapis prezentacji:

Edukacja (poza)szkolna Projekt Technikum Menedżerskiego w Bydgoszczy na akcję edukacyjną „Projekt z klasą”

1. Opis projektu Projekt edukacyjny ma charakter poradnika skierowanego do wszystkich mieszkańców Bydgoszczy. Uczniowie Technikum Menedżerskiego w zawodzie technik weterynarz, technik turystyki i hotelarstwa i technik usług gastronomicznych podzielą się swoją wiedzą, zdobytą podczas edukacji szkolnej z każdym, kto przybędzie w dniu realizacji projektu na teren szkoły. Udzielą najważniejszych wskazówek i porad, dotyczących dziedzin życia bliskich każdemu człowiekowi.

Opis projektu cd. Realizacja projektu odbędzie się w formie „pikniku”. Na terenie szkoły powstaną stanowiska, na których uczniowie pod okiem specjalistów (nauczycieli przedmiotów zawodowych, zaproszonych fachowców) będą przeprowadzać różnego typu warsztaty.

2.Program specjalizacji technik obsługi turystycznej oraz technik hotelarstwa prezentacja krótkich filmików nakręconych w hotelach, dotyczących właściwej obsługi gości zaprezentowanie zadań pilota i przewodnika wycieczek przygotowanie lady recepcyjnej z przykładową obsługą gości, mówiących w różnych językach obcych prezentacja pracowników hotelu (boy hotelowy, pokojowa, recepcjonista, kelner, concierge) porady uczniów dotyczące właściwego zaplanowania wycieczki, zwrócenie uwagi o co pytać w biurze podróży)

2.Program specjalizacji technik obsługi turystycznej oraz technik hotelarstwa przygotowanie animacji dla najmłodszych prezentacja najciekawszych zakątków wybranych krajów wizyta przedstawiciela jednego z bydgoskich hoteli, który opowie na co zwracać uwagę przy dokonaniu rezerwacji, jakiego rodzaju hotel wybrać w zależności od okazji, wytłumaczy co oznacza poszczególna ilość gwiazdek hotelu w różnych krajach)

Uczniowie klasy turystycznej w czasie oprowadzania po Bydgoszczy

3. Projekt dla technika żywienia i usług gastronomicznych. uczniowie występujący w profesjonalnych strojach kucharzy przygotowywanie potraw na miejscu (atrakcja dla najmłodszych) prezentacja przykładowych diet (wskazanie ich zalet i wad) wizyta profesjonalnego szefa kuchni, który odpowie na wszystkie nurtujące pytania przygotowanie ciastek z wróżbami prezentacja kuchni z różnych stron świata

Uczniowie klasy gastronomicznej w czasie promocji szkoły.

4. Projekt dla technika weterynarii darmowa przychodnia weterynaryjna „Toporzanka”: a) uczniowie klasy weterynaryjnej wcielą się w role lekarzy weterynarii: „dr Dexter, dr Felga, dr Rex, dr Pietrówka” b) „lekarze” dokonają podstawowych oględzin przyprowadzonych przez mieszkańców zwierzaków c) „lekarze” udzielą rad dotyczących podstawowej pielęgnacji pupili d) na życzenie właścicieli zwierząt dokonają zabiegu obcięcia pazurów profesjonalnym sprzętem

Technik weterynarii cd. mini-wykład o pielęgnacji psa, kota, szczura i gekona (liczne ciekawostki) pokaz nietypowych gatunków zwierząt domowych prezentacja sprzętów jeździeckich nauka czytania składu karm dla zwierząt

Przyszli technicy weterynarii w czasie promocji szkoły.

5. Cele projektu: zaprezentowanie przez uczniów zdobytej w szkole wiedzy kształtowanie właściwej postawy w wybranym przez ucznia zawodzie aktywizacja uczniów, pobudzenie ich kreatywności i rozwijanie zainteresowań wykazanie dużej samodzielności uczniów stworzenie możliwości uczniom do wykazania się swoją pomysłowością kształtowanie pracy w zespole

6. Elementy unikatowe: możliwość sprawdzenia się uczniów w roli praktyków zawodu doskonalenie przez uczniów technik zdobytych w trakcie edukacji profesjonalizm projektu – wykorzystanie pomocy specjalistów projekt interdyscyplinarny sfilmowanie realizacji projektu, co stanowić będzie kolejny materiał edukacyjny

Elementy unikatowe cd. realizacja projektu na zasadzie poradnika dla każdego – projekt skierowany dla każdego mieszkańca Bydgoszczy nagłośnienie projektu poprzez portale społecznościowe (szkolny fanpage na Facebooku, utworzenie wydarzenia na Facebooku, akcja ulotkowa informująca o projekcie) wzrost świadomości mieszkańców miasta w dziedzinie pielęgnacji zwierząt, gastronomii, turystyki i hotelarstwa

7. Miejsce i czas realizacji projektu. Projekt zostanie zrealizowany wiosną 2018 roku na terenie szkoły – Technikum Menedżerskie w Bydgoszczy

8. Wykorzystanie grantu: Zakup zastawy stołowej oraz bielizny stołowej dla techników żywienia i obsługi gastronomicznej Zakup programu SART dla techników obsługi turystycznej