Edukacja (poza)szkolna Projekt Technikum Menedżerskiego w Bydgoszczy na akcję edukacyjną „Projekt z klasą”
1. Opis projektu Projekt edukacyjny ma charakter poradnika skierowanego do wszystkich mieszkańców Bydgoszczy. Uczniowie Technikum Menedżerskiego w zawodzie technik weterynarz, technik turystyki i hotelarstwa i technik usług gastronomicznych podzielą się swoją wiedzą, zdobytą podczas edukacji szkolnej z każdym, kto przybędzie w dniu realizacji projektu na teren szkoły. Udzielą najważniejszych wskazówek i porad, dotyczących dziedzin życia bliskich każdemu człowiekowi.
Opis projektu cd. Realizacja projektu odbędzie się w formie „pikniku”. Na terenie szkoły powstaną stanowiska, na których uczniowie pod okiem specjalistów (nauczycieli przedmiotów zawodowych, zaproszonych fachowców) będą przeprowadzać różnego typu warsztaty.
2.Program specjalizacji technik obsługi turystycznej oraz technik hotelarstwa prezentacja krótkich filmików nakręconych w hotelach, dotyczących właściwej obsługi gości zaprezentowanie zadań pilota i przewodnika wycieczek przygotowanie lady recepcyjnej z przykładową obsługą gości, mówiących w różnych językach obcych prezentacja pracowników hotelu (boy hotelowy, pokojowa, recepcjonista, kelner, concierge) porady uczniów dotyczące właściwego zaplanowania wycieczki, zwrócenie uwagi o co pytać w biurze podróży)
2.Program specjalizacji technik obsługi turystycznej oraz technik hotelarstwa przygotowanie animacji dla najmłodszych prezentacja najciekawszych zakątków wybranych krajów wizyta przedstawiciela jednego z bydgoskich hoteli, który opowie na co zwracać uwagę przy dokonaniu rezerwacji, jakiego rodzaju hotel wybrać w zależności od okazji, wytłumaczy co oznacza poszczególna ilość gwiazdek hotelu w różnych krajach)
Uczniowie klasy turystycznej w czasie oprowadzania po Bydgoszczy
3. Projekt dla technika żywienia i usług gastronomicznych. uczniowie występujący w profesjonalnych strojach kucharzy przygotowywanie potraw na miejscu (atrakcja dla najmłodszych) prezentacja przykładowych diet (wskazanie ich zalet i wad) wizyta profesjonalnego szefa kuchni, który odpowie na wszystkie nurtujące pytania przygotowanie ciastek z wróżbami prezentacja kuchni z różnych stron świata
Uczniowie klasy gastronomicznej w czasie promocji szkoły.
4. Projekt dla technika weterynarii darmowa przychodnia weterynaryjna „Toporzanka”: a) uczniowie klasy weterynaryjnej wcielą się w role lekarzy weterynarii: „dr Dexter, dr Felga, dr Rex, dr Pietrówka” b) „lekarze” dokonają podstawowych oględzin przyprowadzonych przez mieszkańców zwierzaków c) „lekarze” udzielą rad dotyczących podstawowej pielęgnacji pupili d) na życzenie właścicieli zwierząt dokonają zabiegu obcięcia pazurów profesjonalnym sprzętem
Technik weterynarii cd. mini-wykład o pielęgnacji psa, kota, szczura i gekona (liczne ciekawostki) pokaz nietypowych gatunków zwierząt domowych prezentacja sprzętów jeździeckich nauka czytania składu karm dla zwierząt
Przyszli technicy weterynarii w czasie promocji szkoły.
5. Cele projektu: zaprezentowanie przez uczniów zdobytej w szkole wiedzy kształtowanie właściwej postawy w wybranym przez ucznia zawodzie aktywizacja uczniów, pobudzenie ich kreatywności i rozwijanie zainteresowań wykazanie dużej samodzielności uczniów stworzenie możliwości uczniom do wykazania się swoją pomysłowością kształtowanie pracy w zespole
6. Elementy unikatowe: możliwość sprawdzenia się uczniów w roli praktyków zawodu doskonalenie przez uczniów technik zdobytych w trakcie edukacji profesjonalizm projektu – wykorzystanie pomocy specjalistów projekt interdyscyplinarny sfilmowanie realizacji projektu, co stanowić będzie kolejny materiał edukacyjny
Elementy unikatowe cd. realizacja projektu na zasadzie poradnika dla każdego – projekt skierowany dla każdego mieszkańca Bydgoszczy nagłośnienie projektu poprzez portale społecznościowe (szkolny fanpage na Facebooku, utworzenie wydarzenia na Facebooku, akcja ulotkowa informująca o projekcie) wzrost świadomości mieszkańców miasta w dziedzinie pielęgnacji zwierząt, gastronomii, turystyki i hotelarstwa
7. Miejsce i czas realizacji projektu. Projekt zostanie zrealizowany wiosną 2018 roku na terenie szkoły – Technikum Menedżerskie w Bydgoszczy
8. Wykorzystanie grantu: Zakup zastawy stołowej oraz bielizny stołowej dla techników żywienia i obsługi gastronomicznej Zakup programu SART dla techników obsługi turystycznej