dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KONKURENCJA DOSKONAŁA
Advertisements

Ceny cz.II 1. Formuła kosztowa
Równowaga przedsiębiorstwa w różnych strukturach rynkowych
gdzie: P-cena jednostkowa sprzedaży K-koszt całkowity produkcji
Rynki konkurencji niedoskonałej
Ekonomika ochrony zdrowia (III)
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Koszty produkcji.
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Koszty produkcji.
doc. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Rynek wolnej konkurencji
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
doc. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Sprawność systemu rynkowego
1 Tablica przepływów miedzygałęziowych x ij YiYi iXiXi 123 1X1X1 x 11 x 12 x 13 Y1Y1 2X2X2 x 21 x 22 x 23 Y2Y2 3X3X3 x 31 x 32 x 33 Y3Y3 AjAj A1A1 A2A2.
Plan Czym się zajmiemy: 1.Bilans przepływów międzygałęziowych 2.Model Leontiefa.
Monopol oferenta Założenia modelu:
Decyzje cenowe (ceny wewnętrzne). Cen a Cena (łac. pretium) - nazwa świadczenia kupuja ̨ cego w umowie sprzedaz ̇ y: kwota pienie ̨ z ̇ na ustalona jako.
Ekonomika i projektowanie przedsięwzięć przedsiębiorstw – plan marketingowy oraz plan zarządzania Michał Suchanek Katedra Ekonomiki i Funkcjonowania Przedsiębiorstw.
1 Studium przypadku „Smaczek” Grzegorz Karasiewicz.
Teoria produkcji. Plan wykładu 1.Wielkości księgowe i ekonomiczne 2.Teoria równowagi przedsiębiorstwa 3.Krótki i długi okres 4.Analiza przebiegu krzywej.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego FILARY GOSPODARKI.
GEOTERMIA-CZARNKÓW SP. Z O.O. SPRAWOZDANIE ZARZĄDU Z DZIAŁALNOŚCI za 2014r.
BLAZE SŁODKIE PIĄTKI. NASZE MINIPRZEDSIĘBIORSTWO MA SWOJĄ SIEDZIBĘ W ZSE im. Stefana Starzyńskiego.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Kryteria oceny Waga (1-3) Ocena (1-5) Ocena ważona (waga x ocena) 1. Wielkość rynku 2. Przewidywany wzrost rynku (dynamika wzrostu) 3. Rentowność sektora/zyskowność.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Kryzys w przedsiębiorstwie „Najtrudniej zmienić się wtedy, kiedy nie wydaje się to jeszcze konieczne……” Jack Welch.
Zarządzanie systemami dystrybucji
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
DECYZJE CENOWE CENY ZEWNĘTRZNE. CENA Nazwa świadczenia kupującego w umowie sprzedaży: kwota pieniężna ustalona jako ekwiwalent nabywanej rzeczy. Rodzaje.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Pajęczynowy model równowagi rynkowej To jest pierwszy dynamiczny model. Wszystkie poprzednie to były modele statyczne. Model ten opisuje rynki, które.
A.M. Zarzycka.  wartość produktu wyrażona w pieniądzu  miernik wartości (z punktu widzenia konsumenta)  instrument marketingu A.M. Zarzycka.
Renata Maciaszczyk Kamila Kutarba. Teoria gier a ekonomia: problem duopolu  Dupol- stan w którym dwaj producenci kontrolują łącznie cały rynek jakiegoś.
Próg rentowności. Krzywa Popytu 15 zł10 zł 3030 Cena (c) Sprzedaż (S) zł5995 zł 6000 zł5995 zł15zł10zł Sprzedaż (S) Cena (c)
Profesor Stefan Markowski
Podstawy teorii przedsiębiorstwa
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Profesor Stefan Markowski
Podstawy teorii przedsiębiorstwa
Profesor Stefan Markowski
Podstawowe pojęcia i przedmiot ekonomii
dr Zofia Skrzypczak Katedra Ekonomii WSPiZ
Oczekiwana przez inwestora stopa dochodu
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
1 Rachunkowość zarządcza.
Sprawność systemu rynkowego
Próg rentowności w produkcji jednoasortymentowej
Sprzedaż produktu lub usługi
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
MIKROEKONOMIA – program przedmiotu
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Podstawy teorii przedsiębiorstwa
Przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej
ĆWICZENIA ZASADY USTALANIA CEN.
Próg rentowności K. Bondarowska.
Zasady funkcjonowania rynku
Witam Państwa na wykładzie z podstaw mikro-ekonomii, :)…
Mikroekonomia, cz. III Wykład 1.
Teoria produkcji.
Modele konkurencji rynkowej – konkurencja monopolistyczna
Mikroekonomia Wykład 4.
Modele konkurencji rynkowej - monopol
Zapis prezentacji:

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Wolna konkurencja dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Rynek wolnej konkurencji - charakterystyka Wielość podmiotów po stronie popytu i podaży Homogeniczność /jednorodność/ produktów Brak barier utrudniających wejście na rynek i wyjście z rynku Pełna informacja o rynku /doskonała przejrzystość rynku/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Cena równowagi rynkowej a optymalne rozmiary produkcji przedsiębiorstwa RYNEK koszty FIRMA 1 KK cena S KP A UP = UK P0 P0 B K0 D Q0 q0 ilość ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Zmiana ceny równowagi rynkowej a optymalne rozmiary produkcji przedsiębiorstwa RYNEK koszty FIRMA 1 KK cena S A’ KP P1 UP’ = UK’ P1 A UP = UK P0 K1 P0 B’ D’ K0 B D q1 Q0 q0 ilość ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Maksymalizacja zysku firmy koszty KP KK UP = UK A P0 K0 B q0 ilość UC = ilość x cena = 0q0 x 0P0 = 0q0AP0 KC = ilość x KP = 0q0 x 0K0 = 0q0BK0 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW ZYSK = UC – KC = KoBAPo

Minimalizacja strat firmy KP koszty KK B K0 UP = UK P0 A q0 ilość UC = ilość x cena = 0q0 x 0P0 = 0q0AP0 KC = ilość x KP = 0q0 x 0K0 = 0q0BK0 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW STRATA = UC – KC = P0ABK0

Minimalizacja strat firmy /2/ koszty KPc KK B K0 KPz UP = UK P0 A Z0 C q0 ilość UC = 0q0AP0 KZ = 0q0CZ0 KC = 0q0BK0 < dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW STRATA = P0ABK0 KS = Z0CBK0

Graniczne punkty rentowności cena koszty KK KPc UP =UK P0 KPz P1 A UP = UK P2 B ilość A – punkt niwelacji B – punkt zamknięcia dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Graniczne punkty rentowności Punkt niwelacji /graniczny punkt opłacalności/: cena /P/ = KP UC = KC wynik finansowy = 0 Punkt zamknięcia /graniczny punkt nieopłacalności/ : cena /P/ = KPz STRATA = KS dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Funkcja podaży przedsiębiorstwa cena koszty KK = S P0 KPz P1 A P2 B q0 q2 q1 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Funkcja podaży przedsiębiorstwa Kombinacja cen i ilości produktów, którą – przy danej cenie – przedsiębiorca wytwarza i dostarcza na rynek Fragment krzywej kosztów krańcowych powyżej punktu zamknięcia dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Optimum technologiczne i optimum ekonomiczne firmy P,k KK KPc C A D Po B KPz q q1 q2 q3 q4 A – dolna granica opłacalności produkcji B – optimum technologiczne /max zysku jednostkowego/ C – optimum ekonomiczne /max zysku globalnego/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW D – górna granica opłacalności produkcji

Optimum technologiczne i optimum ekonomiczne firmy Optimum technologiczne – wyznacza rozmiary produkcji, przy których koszt przeciętny osiąga minimum, tj. następuje maksymalizacja zysku jednostkowego Optimum ekonomiczne – wyznacza rozmiary produkcji, przy których następuje maksymalizacja zysku globalnego dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW