dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Wolna konkurencja dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Rynek wolnej konkurencji - charakterystyka Wielość podmiotów po stronie popytu i podaży Homogeniczność /jednorodność/ produktów Brak barier utrudniających wejście na rynek i wyjście z rynku Pełna informacja o rynku /doskonała przejrzystość rynku/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Cena równowagi rynkowej a optymalne rozmiary produkcji przedsiębiorstwa RYNEK koszty FIRMA 1 KK cena S KP A UP = UK P0 P0 B K0 D Q0 q0 ilość ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Zmiana ceny równowagi rynkowej a optymalne rozmiary produkcji przedsiębiorstwa RYNEK koszty FIRMA 1 KK cena S A’ KP P1 UP’ = UK’ P1 A UP = UK P0 K1 P0 B’ D’ K0 B D q1 Q0 q0 ilość ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Maksymalizacja zysku firmy koszty KP KK UP = UK A P0 K0 B q0 ilość UC = ilość x cena = 0q0 x 0P0 = 0q0AP0 KC = ilość x KP = 0q0 x 0K0 = 0q0BK0 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW ZYSK = UC – KC = KoBAPo
Minimalizacja strat firmy KP koszty KK B K0 UP = UK P0 A q0 ilość UC = ilość x cena = 0q0 x 0P0 = 0q0AP0 KC = ilość x KP = 0q0 x 0K0 = 0q0BK0 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW STRATA = UC – KC = P0ABK0
Minimalizacja strat firmy /2/ koszty KPc KK B K0 KPz UP = UK P0 A Z0 C q0 ilość UC = 0q0AP0 KZ = 0q0CZ0 KC = 0q0BK0 < dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW STRATA = P0ABK0 KS = Z0CBK0
Graniczne punkty rentowności cena koszty KK KPc UP =UK P0 KPz P1 A UP = UK P2 B ilość A – punkt niwelacji B – punkt zamknięcia dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Graniczne punkty rentowności Punkt niwelacji /graniczny punkt opłacalności/: cena /P/ = KP UC = KC wynik finansowy = 0 Punkt zamknięcia /graniczny punkt nieopłacalności/ : cena /P/ = KPz STRATA = KS dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Funkcja podaży przedsiębiorstwa cena koszty KK = S P0 KPz P1 A P2 B q0 q2 q1 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Funkcja podaży przedsiębiorstwa Kombinacja cen i ilości produktów, którą – przy danej cenie – przedsiębiorca wytwarza i dostarcza na rynek Fragment krzywej kosztów krańcowych powyżej punktu zamknięcia dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Optimum technologiczne i optimum ekonomiczne firmy P,k KK KPc C A D Po B KPz q q1 q2 q3 q4 A – dolna granica opłacalności produkcji B – optimum technologiczne /max zysku jednostkowego/ C – optimum ekonomiczne /max zysku globalnego/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW D – górna granica opłacalności produkcji
Optimum technologiczne i optimum ekonomiczne firmy Optimum technologiczne – wyznacza rozmiary produkcji, przy których koszt przeciętny osiąga minimum, tj. następuje maksymalizacja zysku jednostkowego Optimum ekonomiczne – wyznacza rozmiary produkcji, przy których następuje maksymalizacja zysku globalnego dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW