ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Znakowania Wartością Odżywczą GDA
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Zakupy.
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
Odżywiaj się zdrowo 1.
AUTOR: MATEUSZ WĘGRZYN DOKUMENTACJA PRZEBIEGU PROZDROWOTNEGO TURNIEJU GIMNAZJALISTÓW.
Zanim zjem pomyślę....
Złe nawyki żywieniowe Sandra Ligaszewska 2a.
Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę”
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
„ Sejm dzieci i młodzieży ”
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
Źródło informacji o produkcie
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Opracowała Agnieszka Balcerak
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE JEDZONKO ZAPRASZAMY. Piramida zdrowia Owoce.
Zasady zdrowego odżywiania
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Co wolisz jeść? Które z poniższych produktów są wg Ciebie niezdrowe? Można było udzielać kilku odpowiedzi.
Regularne i zdrowe odżywianie 
TRZYMAJ FORMĘ!.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
W DNIU ZDROWEGO ŚNIADANIA Publiczna Szkoła Podstawowa w Szwarszowicach prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Oświaty w Szwarszowicach Szwarszowice.
Zasady prawidłowego żywienia
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Zapis prezentacji:

ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ

PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻWIANIA Piramida zdrowego żywienia (zwana też piramida zdrowia, piramidą racjonalnego żywienia bądź prawidłowego żywienia), powstała po to aby określić jakie produkty należy jeść często a jakie rzadziej. Piramida to swego rodzaju zasady zdrowego żywienia. Powinna on zmienić nasze nawyki żywieniowe i przypominać aby być aktywnym każdego dnia i wybierać zdrowe produkty. Piramida składa się z kilku poziomów, którym odpowiadają konkretne rodzaje produktów

Czytaj etykiety Wszystkie produkty żywnościowe objęte są obowiązkiem znakowania. Przed zakupem należy zapoznać się z informacjami umieszczonymi na etykiecie dotyczącymi składników, terminu przydatności do spożycia, warunków przechowywania i sposobu przygotowania produktu. Należy też zwrócić uwagę na zawartość netto. Cenną informacją, która pojawia się na większości produktów spożywczych jest ich wartość odżywcza, dzięki której dowiesz się m.in. jaką wartość energetyczną ma dany produkt. Informacja ta jest podana w przeliczeniu na 100 g produktu i wyrażona jest w kJ oraz kcal (1 kcal = 4,184 kJ)

Fast foody

Mateusz Zastawny Jakub Romik Aleksander Hałat Karol Nalborczyk