Żywność ekologiczna.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Arkadiusz Wojciechowski
Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Fairtrade – dynamiczny rynek
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Działania: 132 Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności 133 Działania informacyjne i promocyjne Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
Wykonały: Sandra Bołądź Dominika Trusewicz
Jak wprowadzić więcej lokalnych produktów w szkole?
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
mgr inż. Grażyna Nachtman
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
ZDROWE ŻYWIENIE.
Korzyści ekonomiczne Ochrona Odnawialność
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Tradycyjne Greckie Produkty
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Rolnictwo ekologiczne
Jakość żywności w Polsce
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Targ v Auch Dwa razy w tygodniu: większy we wtorek, a mniejszy w sobotę. Rolnicy sprzedają swoje produkty Równocześnie na miejscu wytwarzają towary, które.
Sejm Dzieci i Młodzieży. Lokalne produkty dobrem dla Ciebie i Twojej rodziny Debata na temat promocji lokalnej żywności na rynku regionalnym.
Analiza ankiety dot. świadomości ekologicznej
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
ZANIECZYSZCZENIA WÓD Przygotowała Janina Pionk- Fularczyk
PROBLEMY DECYZYJNE KRÓTKOOKRESOWE WYBÓR OPTYMALNEJ STRUKTURY PRODUKCJI
Głosujesz swoimi pieniędzmi
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Wiem co jem Jak kupować mądrze?.
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Autorzy: Adrianna Przybylska
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Młodzieży zdrowie się należy!
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Targowiska kiedyś i dziś
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Tytuł projektu How much BIO do we Reed? BioFood- from its produktion and marketing up to consumption Ile BIO potrzebujemy? Biożywność- od jej produkcji.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Projekt edukacyjny,,Rośnij zdrowo” Przygotowała: Julita Zygmunt Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej drogi do zdrowia, którą.
Produkcja ekologiczna czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w Polsce i w Europie Ewa Koreleska Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy.
Czas na Zdrowie z Radiskami
Synteza kwasu azotowego z zastosowaniem technik
Produkcja śmieci w moim domu
PLOCHER agrotechnologia inaczej
Znaczenie marketingu w ekonomii społecznej oraz nadawanie znaku jakości produktom i usługom w obszarze ekonomii społecznej WARSZAWA / czerwiec 2015.
Rolnictwo ekologiczne
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Zapis prezentacji:

Żywność ekologiczna

Co to jest żywność ekologiczna? ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA to taka, która pochodzi z naturalnych upraw i hodowli. Jest produkowana bez używania sztucznych nawozów, pestycydów, czy środków wspomagających wzrost roślin i zwierząt. Ponadto w takim gospodarstwie prowadzona jest kontrola całego procesu produkcji, a nie tylko produktu końcowego. Żywność ekologiczna to nie jest to samo, co zdrowa żywność.

Zalety żywności ekologicznej: zawartość witamin oraz składników mineralnych - jest ich więcej niż w produktach z upraw konwencjonalnych; metody produkcji wykorzystywanie przy tworzeniu żywności ekologicznej są przyjazne środowisku; zawiera dużo mniej azotanów, metali ciężkich, fosforanów i pozostałości pestycydów; ma lepszy smak i aromat.

Wady żywności ekologicznej: cena - produkty wytwarzane metodami ekologicznymi są znacznie droższe od produktów konwencjonalnych; dostępność - żywność ekologiczną można kupić tylko w specjalistycznych sklepach, bądź bezpośrednio u producentów, stąd często istnieją problemy z jej nabyciem; wygląd - ze względu na rezygnację ze szkodliwych środków przy produkcji żywności ekologicznej, nie cieszy się już tak dorodnym i kolorowym wyglądem jak produkty konwencjonalne.

Polski rynek żywności ekologicznej Polski rynek żywności ekologicznej jest obecnie szacowany na ok. 100 mln. €. Żywność certyfikowaną kupuje już ok. 7% polskich konsumentów – głównie w specjalistycznych sklepach, na półkach zlokalizowanych w ekologicznych wyspach w supermarketach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych rośnie dynamicznie.

Oficjalne logo żywności ekologicznej W Unii Europejskiej obowiązuje logo (tzw. euroliść), którym oznacza się żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej i po którym można ją rozpoznać w sklepach.

Dziękujemy za uwagę Prezentacje wykonały uczennice klasy III gimnazjum: Agata Bańska, Magdalena Sylwia Bednarczyk, Daria Tomczyk.