Przyprawy ciasteczek korzennych Opracowanie prezentacji: Beata Jedlińska- Giersig
Cynamon To popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy. I słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon#mediaviewer/File:Canelle_Cinnamomum_verum_Luc_Viatour.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015
Kardamon Roślina przyprawowa- nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony. Kardamon nazywany jest królową przypraw. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kardamon_malabarski Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz- Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kardamon_malabarski#mediaviewer/File:Elettaria_cardamomum_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-057.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015
Goździki Goździki – nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący. Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i wyrobów cukierniczych. Tekst- Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Goździki Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdziki#mediaviewer/File:ClovesDried.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015
Gałka muszkatołowa Jest ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, a także do pierników, deserów. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Muszkatołowiec_korzenny Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz- Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Muszkato%C5%82owiec_korzenny#mediaviewer/File:Myristica_fragrans_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-097.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015
Imbir Imbir jest przyprawą znaną w wielu krajach świata. Używa się jej głównie w kuchniach azjatyckich. Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, zaś w smaku jest palący i lekko gorzki. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir_lekarski Data poboru pliku: 11.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir_lekarski#mediaviewer/File:Gingembre.jpg Data poboru pliku: 11.02.2015
Kolendra Kolendra siewna jest gatunkiem mającym zastosowanie kulinarne. Świeże liście kolendry są nieodzownym składnikiem wielu kuchni. Ze względu na działanie wysokiej temperatury, która obniża walory smakowe kolendry, świeże liście dodaje się pod koniec gotowania. Kolendrę stosuje się również często jako przybranie do potraw. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolendra Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolendra#mediaviewer/File:Coriandrum_sativum_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-193.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015
Pieprz czarny Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. Zawartość olejków eterycznych nadaje charakterystyczny, palący smak. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny#mediaviewer/File:Piper_nigrum_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-107.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015
Anyż Anyż jest głównie stosowany jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest do ryb, drobiu, zup i dań warzywnych. Tekst-Źródło: http://www.przyprawowy.pl/anyz.html Data poboru pliku: 11.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Biedrzeniec_any%C5%BC#mediaviewer/File:Aniseed_p1160018.jpg Data poboru pliku: 11.02.2015
Ziele angielskie Najczęściej używane jest do przyprawiania wędlin, marynat, konserw zup, a także ogórków konserwowych i różnego rodzaju sałatek warzywnych i kompotów owocowych. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziele_angielskie Data poboru pliku: 11.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziele_angielskie#mediaviewer/File:AllspiceSeeds.jpg Data poboru pliku: 11.02.2015
Dziękuję za uwagę