Przyprawy ciasteczek korzennych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Warmia i Mazury.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” ŹRÓDŁA SŁODYCZY.
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Kuchnia Turecka.
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Kuchnia śródziemnomorska
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Nasza szkoła zna dobre zioła
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia Wietnamska.
MIÓD.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Piernikowe zapachy.
Zatrzymać lato w kuchni
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KAWA HERBATA KAKAO.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
Kulinaria.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
Przyprawy.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
Prezentację przygotowała Marcelina Czech
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
HALIT  Pot. Sól kamienna (kuchenna)  Chlorek sodu NaCl Otrzymywanie chlorku sodu NaOH + HCl NaCl + H ₂ O  Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Przyprawy ciasteczek korzennych Opracowanie prezentacji: Beata Jedlińska- Giersig

Cynamon To popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy. I słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon#mediaviewer/File:Canelle_Cinnamomum_verum_Luc_Viatour.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015

Kardamon Roślina przyprawowa- nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony. Kardamon nazywany jest królową przypraw. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kardamon_malabarski Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz- Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kardamon_malabarski#mediaviewer/File:Elettaria_cardamomum_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-057.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015

Goździki Goździki – nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący. Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur,  marynat i wyrobów cukierniczych. Tekst- Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Goździki Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdziki#mediaviewer/File:ClovesDried.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015

Gałka muszkatołowa Jest ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, a także do pierników, deserów. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Muszkatołowiec_korzenny Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz- Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Muszkato%C5%82owiec_korzenny#mediaviewer/File:Myristica_fragrans_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-097.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015

Imbir    Imbir jest przyprawą znaną w wielu krajach świata. Używa się jej głównie w kuchniach azjatyckich. Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, zaś w smaku jest palący i lekko gorzki. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir_lekarski Data poboru pliku: 11.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir_lekarski#mediaviewer/File:Gingembre.jpg Data poboru pliku: 11.02.2015

Kolendra Kolendra siewna jest gatunkiem mającym zastosowanie kulinarne. Świeże liście kolendry są nieodzownym składnikiem wielu kuchni. Ze względu na działanie wysokiej temperatury, która obniża walory smakowe kolendry, świeże liście dodaje się pod koniec gotowania. Kolendrę stosuje się również często jako przybranie do potraw. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolendra Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolendra#mediaviewer/File:Coriandrum_sativum_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-193.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015

Pieprz czarny Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. Zawartość olejków eterycznych nadaje charakterystyczny, palący smak. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny Data poboru pliku: 10.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny#mediaviewer/File:Piper_nigrum_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-107.jpg Data poboru pliku: 10.02.2015

Anyż  Anyż jest głównie stosowany jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest do ryb, drobiu, zup i dań  warzywnych. Tekst-Źródło: http://www.przyprawowy.pl/anyz.html Data poboru pliku: 11.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Biedrzeniec_any%C5%BC#mediaviewer/File:Aniseed_p1160018.jpg Data poboru pliku: 11.02.2015

Ziele angielskie Najczęściej używane jest do przyprawiania wędlin, marynat, konserw zup, a także ogórków konserwowych i różnego rodzaju sałatek warzywnych i kompotów owocowych. Tekst-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziele_angielskie Data poboru pliku: 11.02.2015 Obraz-Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziele_angielskie#mediaviewer/File:AllspiceSeeds.jpg Data poboru pliku: 11.02.2015

Dziękuję za uwagę