Budowa chemiczna kości

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EKOSYSTEM.
Advertisements

Napięcie powierzchniowe
Krew.
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Krew Funkcje i skład.
Tkanki zwierzęce.
Poznajemy składniki żywności !
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Dlaczego śnieg jest biały???
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Biologia jako nauka eksperymentalna
Biologia jako nauka eksperymentalna
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
Biologia jako nauka eksperymentalna.
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Jak pietruszka pije wodę?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
przewodnictwo elektryczne roztworów,
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Woda mineralna.
Doświadczenie z atramentem
Fenole.
Hortensja Hortensja to kwiat ogrodowy, któremu trudno dogodzić – jego nazwa oznacza “wodny krzew”. Jeśli chodzi o kolor rośliny my sami możemy mieć na.
Pytania i odpowiedzi.
Badania biochemiczne.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Witaminy Jakub Dorobisz.
Autorzy: Adrianna Przybylska
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Woda i składniki mineralne
EKSPERYMENTY I OBSERWACJE NA LEKCJACH BIOLOGII I PRZYRODY
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Natural Sciences, Natural English. Mitochondrium.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Dlaczego niektóre metale ulegają niszczeniu – korozji?
Warzywa i owoce
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1 Budowa fizyczna i chemiczna kości.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
- życiodajna Substancja
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Dlaczego nasze kości są twarde?
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Tęczowy Świat Kwiatów.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Elektrolity i nieelektrolity
Chemia w organizmie człowieka
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Budowa chemiczna kości

Dlaczego właśnie to doświadczenie? Jak wiadomo jedną z podstawowych części układu ruchu człowieka są kości. Stanowią one wewnętrzne rusztowanie ciała a zatem podporę dla całego organizmu i ochraniają organy wewnętrzne. Funkcje te spełniają dzięki swojej specyficznej strukturze. Związki organiczne nadają kościom sprężystość a związki nieorganiczne nadają im sztywność i wytrzymałość. A co by się stało gdyby kości były pozbawione jednego z tych składników? Odpowiedzią na to pytanie jest poniższe doświadczenie.

Przygotowanie doświadczenia Potrzebne materiały: Trzy kości udowe kurczaka o podobnej wielkości Ocet (kwas octowy) Woda Dwa słoiki Aparat fotograficzny Młotek Piekarnik

Przebieg doświadczenia Przygotowanie kości ( mycie, obranie). Jedną kość zamykamy na 3 dni w słoiku z octem. Drugą kość zamykamy na 3 dni w słoiku z wodą (próba kontrolna). Trzecią kość prażymy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 250oC.

Zdjęcia kości na początku doświadczenia

Obserwacje kości po włożeniu jednej do słoika z wodą a drugiej do słoika z octem

Wyniki doświadczenia Kość w occie. W słoiku zauważamy wyraźne zmętnienie, płyn wewnątrz słoika zmienił swoją konsystencję stał się bardziej gęsty. Kość straciła barwę i przybrała szary kolor. Po wyjęciu kość była na tyle giętka że można ją było zgiąć w palcach. Nie odkształcała się nawet po uderzeniu młotkiem.

Ocet po 3 dniach zmienił swoją barwę z przezroczystej na lekko brązową i stał się mętny Woda po 3 dniach zmieniła swoją barwę z przezroczystej na lekko czerwoną

Wyniki doświadczenia 2. Kość w wodzie. Zawartość słoika przybrała czerwony kolor. Płyn wewnątrz słoika nie zmienił swojej konsystencji. Kość nie utraciła swojej pierwotnej struktury i barwy o czym świadczy fakt, że nie poddawała się uderzeniom młotka. Kości nie dało się zgiąć w palcach.

Kość wyjęta z wody Kość wyjęta z octu

Wyniki doświadczenia 3. Kość prażona w piekarniku. Kość wyjęta z piekarnika była koloru ciemno brązowego, miejscami nadpalona do czarnego koloru. Nie była giętka o czym świadczy fakt, że po uderzeniu młotkiem rozkruszyła się na drobne fragmenty. Próba zgięcia kości też zakończyła się niepowodzeniem, kość pękła.

Po lekkim uderzeniu młotkiem, kość rozleciała się na kawałki

Wyjaśnienie zjawiska 1.Próbą kontrolną była kość moczona w wodzie. Woda jest roztworem nie wpływającym na zawartość składników w kościach ponieważ ma odczyn obojętny, zatem z komórek nie będą do niej przenikać żadne substancje zwłaszcza nieorganiczne (jak wiemy transport substancji organicznych jest bardziej skomplikowany i wymaga przenośników).

Wyjaśnienie zjawiska 2.Kość moczona w occie czyli w kwasie octowym jest przykładem na to, że sole mineralne mogą z martwej kości przenikać do zewnętrznego roztworu, gdzie jest mniejsze ich stężenie. Zatem większość soli mineralnych przeniknęła do roztworu i spowodowała jego zmętnienie. Brak soli mineralnych których zadaniem jest utwardzać kość spowodował, że w kości pozostały tylko związki organiczne nadające kości elastyczność. Dlatego kość była giętka i odporna na uderzenia.

Wyjaśnienie zjawiska 3. Kość wyjęta z piekarnika. Związki organiczne występujące w kości to głównie białka np. osseina – nadają one kości elastyczność. Jak wiemy, białka w temperaturze powyżej 45oC ulegają denaturacji, czyli niszczy się ich IV rzędowa struktura (jest to proces nieodwracalny), powodujący zniszczenie białka. Dlatego kość wyjęta z piekarnika miała wypalone w sobie białka i stała się krucha (pozostały w niej tylko sole mineralne). Przez to, kość utraciła elastyczność i próba zgięcia oraz uderzenia jej zakończyła się pokruszeniem i złamaniem kości.

Kość po uprażeniu kość po wyjęciu z wody kość po wyjęciu z octu

Wnioski końcowe 1. Bark substancji nieorganicznej w kości (soli mineralnych) powoduje utratę twardości kości. 2. Brak substancji organicznej w kości (osseiny) powoduje utratę elastyczności kości. 3. Woda nie wpływa na zawartość związków chemicznych w kościach. 4. Prawidłowe odżywianie się (zrównoważona dieta) zapobiega schorzeniom kości (potrzebne są w nich zarówno związki organiczne jak i nieorganiczne).

Wykonała Weronika Maciukiewicz klasa 1d Literatura: W. Sawicki „Histologia” Wydawnictwo lekarskie TZWL 2000, str. 138-153 Barbara Klimuszko „Biologia człowiek- anatomia, fizjonomia i higiena” Wydawnictwo Edukacyjne Zofii Dobkowskiej 2000, str. 25-28