Co nas czeka w przyszłości?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Skutki złego odżywiania.
Advertisements

Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
1. Wysiłek a układ krążenia
Otyłość u dzieci.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Co nas czeka w przyszłości?
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
RUCH TO ZDROWIE.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Otyłość.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Regularne i zdrowe odżywianie 
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Zdrowy styl życia.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Co nas czeka w przyszłości? (materiał dla nauczyciela)
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Zapis prezentacji:

Co nas czeka w przyszłości? Choroby dietozależne Co nas czeka w przyszłości?

„Było tłuściutkie i słodkie, pycha! Czuję się wyśmienicie!” Ale jak długo będzie trwało świetne samopoczucie i zdrowie? Gdy odżywiamy się niezdrowo, tuż pod naszym nosem zachodzą zmiany, które mogą się okazać zgubne w skutkach. Powoli w naszym organizmie „dojrzewają” różne choroby i choć często nie widzimy bezpośredniego związku z naszym sposobem odżywiania – są to właśnie choroby dietozależne… Jednak nie jesteśmy na straconej pozycji, możemy zapobiec chorobom, jeśli zmodyfikujemy nasz sposób żywienia. Wbrew pozorom nie będzie on mniej smaczny czy nudniejszy. Przeciwnie! Będzie kolorowo i ciekawie, a zarazem smacznie i zdrowo!

Plan prezentacji Co to są choroby dietozależne? Krótka charakterystyka chorób definicja; przyczyny; skutki; profilaktyka; Podsumowanie – PROFILAKTYKA!!!

Choroby dietozależne Otyłość Cukrzyca typu II Nadciśnienie tętnicze Choroby układu krążenia Osteoporoza Próchnica Nowotwory

Choroby dietozależne Najczęstsze przyczyny występowania chorób dietozależnych: dodatni bilans energetyczny diet; nadmierne spożycie cukru i soli; nadmiar białka w diecie; nadmiar tłuszczu w diecie oraz znaczny udział izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych; wolne rodniki; niedobór błonnika w diecie; niewłaściwa mikroflora jelitowa; nadmiar toksyn;

Otyłość i nadwaga - definicja Nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka; ZAWSZE jest to efekt dodatniego bilansu energetycznego; Najczęściej metodą klasyfikowania otyłości i nadwagi jest wskaźnik masy ciała (Body Mass Index – BMI); BMI = masa ciała w kg/(wzrost w m)2 [kg/m2]; Otyłość można podzielić ze względu na miejsce odkładania się tkanki tłuszczowej: Otyłość androidalna, czyli brzuszna – typ JABŁKO – typowa dla mężczyzn; Otyłość gynoidalna, czyli udowo-pośladkowa – typ GRUSZKA – typowa dla kobiet; Wskaźnik dla dorosłych Niedowaga Norma Nadwaga Otyłość średniego stopnia Otyłość znacznego stopnia Otyłość bardzo znacznego stopnia BMI (kg/m2) < 20,0 20,0 – 24,9 25,0 – 29,9 30,0 – 34,9 35,0 – 39,9 ≥ 40,0

Otyłość i nadwaga - przyczyny Czynniki genetyczne (wpływ w max. 40%); Czynniki biologiczne; Czynniki psychologiczne: zaburzenia nastroju, depresja; Czynniki środowiskowe (wpływ w 60% - MOŻNA JE MODYFIKOWAĆ!!!): Mała aktywność fizyczna (siedząca praca, nieaktywny sposób spędzania wolnego czasu); Nieograniczony dostęp do żywności; Wysoka gęstość energetyczna żywności (przeważnie duża zawartość tłuszczu, cukru i innych węglowodanów); Spożywanie dużej ilości słodkich napojów; Wzrost znaczenia żywności typu fast-food, słonych przekąsek i słodyczy w codziennej diecie, zwłaszcza młodych osób (sklepiki szkolne, automaty ze słodyczami);

Otyłość i nadwaga - skutki Stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Im dłużej trwa tym większe jest ryzyko rozwoju innych chorób: cukrzycy typu II; chorób układu sercowo-naczyniowego (niedokrwienna choroba serca, nadciśnienie); nowotworów (jelita grubego, odbytnicy, trzonu macicy, sutka, prostaty) , chorób dróg żółciowych; marskości wątroby; zapalenia trzustki; zespołu bezdechu w czasie snu; kamicy dróg moczowych; zaburzeń płodności; Największe ryzyko powikłań chorobowych dotyczy częściej otyłości typu jabłko; Inne konsekwencje: osłabienie stawów nóg, problemy z kręgosłupem; płaskostopie, żylaki; obniżona sprawność ruchowa;

Cukrzyca typu II - definicja Inaczej cukrzyca insulinoniezależna, cukrzyca dorosłych lub nabyta; Zaburzenia przemian węglowodanów w organizmie wynikające z nabytej insulinooporności (organizm wydziela normalną ilość insuliny, lecz jest ona niewystarczająca do obniżenia poziomu cukru we krwi); Rozpoznanie – podwyższony poziom glukozy we krwi: stężenie glukozy we krwi na czczo > 126 mg/dl; stężenie glukozy przygodne > 200 mg/dl; Cukrzyca typu II ujawnia się najczęściej u ludzi w starszym wieku, obecnie jednak częstość jej występowania rośnie u dzieci i młodych osób otyłych;

Cukrzyca typu II - przyczyny Czynniki genetyczne (spokrewniona osoba chora na cukrzycę – w 20% zachorowań); Czynniki środowiskowe: Otyłość – na 100 diabetyków 80 jest otyłych, Nieodpowiednia dieta, Stres;

Cukrzyca typu II - skutki Upośledzenie wzroku, ze ślepotą włącznie; Zaburzenia pracy nerek, aż do całkowitej niewydolności; Zaburzenia neurologiczne (upośledzenie czynności różnych układów, np. sercowo-naczyniowego, pokarmowego); Zmiany skórne (grzybice, czyraki i owrzodzenia); Stopa cukrzycowa; Miażdżyca;

Nadciśnienie tętnicze - definicja Stan podwyższonego skurczowego i/lub rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi; Najczęściej ujawnia się w 3 lub 4 dekadzie życia (21-40 lat!!!); Ciśnienie skurczowe Ciśnienie rozkurczowe Klasyfikacja ciśnienia [mmHg] Ciśnienie prawidłowe < 120 < 80 Optymalne 120 – 129 80 – 84 Prawidłowe 130 – 139 i/lub 85 – 89 Wysokie prawidłowe Nadciśnienie tętnicze 140 – 159 i/lub 90 - 99 Łagodne 160 – 179 i/lub 100 – 109 Umiarkowane ≥ 180 i/lub ≥ 110 ciężkie

Nadciśnienie tętnicze - przyczyny Czynniki genetyczne – geny warunkują 30-60% zmienności ciśnienia tętniczego populacji; Czynniki psychologiczne – stres i urazy psychiczne; Czynniki środowiskowe: nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych (→cholesterolu), soli, alkoholu; niedostateczne spożycie potasu, magnezu, wapnia, błonnika pokarmowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli zbyt małe spożycie warzyw, owoców, przetworów mlecznych i pełnoziarnistych produktów zbożowych; palenie papierosów;

Nadciśnienie tętnicze - skutki Choroby układu sercowo-naczyniowego: rozwój choroby wieńcowej, wzrost ryzyka udaru mózgu i zawałów serca; Bóle i zawroty głowy; Zwiększona pobudliwość nerwowa; Chwiejność emocjonalna; Łatwe wyczerpywanie się i trudność koncentracji; Bezsenność; Ogólne osłabienie; Przyspieszone bicie serca;

Nadciśnienie tętnicze - profilaktyka Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne!!! Jak ograniczyć spożywanie soli? Nie sól gotowych potraw. Używaj mało soli podczas gotowania. Stosuj świeże i suszone zioła zamiast soli. Zastąp zwykłą sól solą sodowo-potasową – zawiera mniej sodu! Jedz produkty świeże zamiast przetworzonych (np. kiszone, dania typu instant). Czytaj etykiety – wybieraj produkty mniej słone.

Choroby układu krążenia - definicja Schorzenia dotyczące narządów i tkanek wchodzących w skład układu krążenia, a w szczególności serca, tętnic i żył. Często nazywane chorobami układu sercowo-naczyniowego; Podstawą rozwoju większości chorób układu krążenia są zmiany miażdżycowe, czyli zgrubienia ścian tętnic powodujące zmniejszenie światła naczyń i w konsekwencji prowadzących do ich niedrożności; Miażdżyca rozwija się powoli, prawdopodobnie zaczyna się już w dzieciństwie czy młodości;

Choroby układu krążenia - przyczyny Czynniki środowiskowe: Mała aktywność fizyczna; Nieodpowiednia dieta: nadmierne spożycie energii, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, soli, alkoholu zbyt niskie spożycie błonnika pokarmowego, witam antyoksydacyjnych; Wysokie ciśnienie tętnicze; Zwiększona aktywność pro-zakrzepowa krwi; Otyłość androidalna;

Choroby układu krążenia - skutki Najczęstszymi powikłaniami miażdżycy są zawały mięśnia sercowego i udary mózgu; W 2008 roku główną przyczyną zgonów w Polsce były choroby układu krążenia (44%) (GUS, 2009);

Choroby układu krążenia - profilaktyka Utrzymanie/obniżenie poziomu cholesterolu w osoczu krwi do stężenia maksymalnie 200 mg/dl; Odpowiednia dieta: niskocholesterolowa o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, bogata w antyoksydanty, ograniczone spożycie białka zwierzęcego (mięso, jaja); Odpowiednia aktywność fizyczna i utrzymanie prawidłowej masy ciała;

Próchnica - definicja Jest to uszkodzenie szkliwa zębów spowodowane przez kwasy wytwarzane przez bakterie bytujące w nazębnej płytce bakteryjnej; Istotą choroby jest odwapnienie i rozpad organicznych struktur zęba;

Próchnica - przyczyny Istnieją cztery czynniki powstawania próchnicy, które muszą wystąpić jednocześnie: obecność bakterii w postaci płytki nazębnej, obecność węglowodanów (cukrów) w jamie ustnej, podatność zębów na próchnicę, odpowiedni czas (aby nastąpiła demineralizacja i nie rozpoczęła się ponowna mineralizacja); Każdy czynnik jest konieczny, ale niewystarczający do powstania próchnicy;

Próchnica - skutki Utrata zębów; Zapalenie dziąseł; Ropnie; Zakażenie krwi i różnych narządów np. serca; Próchnica zębów stałych (wynik próchnicy zębów mlecznych);

Próchnica - profilaktyka Stosuj odpowiednią higienę jamy ustnej (mycie zębów po każdym posiłku, przynajmniej 2 razy dziennie, stosowanie nici dentystycznych i płynów do płukania jamy ustnej); Używaj bezcukrowych gum do żucia (np. z ksylitolem) jeśli nie możesz umyć zębów; Ograniczaj słodkie napoje i słodycze; Ograniczaj liczbę posiłków w ciągu dnia do pięciu; Kontroluj zęby u stomatologa;

Osteoporoza - definicja Metaboliczna choroba układu szkieletowego, charakteryzująca się obniżeniem masy i gęstości kości oraz zaburzeniami budowy tkanki kostnej co w konsekwencji zwiększa kruchość kości i ich podatność na złamania; Układ kostny człowieka kształtuje się do 20-25 roku życia, w tym czasie kości osiągają największą gęstość, która później spada wraz z wiekiem, dlatego ważne jest dostarczanie wapnia i witaminy D do organizmu dziecka;

Osteoporoza – przyczyny Czynniki genetyczne i demograficzne: płeć żeńska, rasa biała, predyspozycje rodzinne, budowa ciała – wątła budowa i mała masa ciała (poniżej 50kg); Czynniki biologiczne: deficyt hormonów płciowych, zaburzenia miesiączkowania, nierodzenie choroby: nadczynność tarczycy, cukrzyca, przewlekłe choroby układu pokarmowego, przewlekłe choroby kości i szpiku; Czynniki środowiskowe: mała aktywność fizyczna, unieruchomienie, palenie papierosów, CZYNNIKI ŻYWIENIOWE – ODPOWIEDZIALNE W 50% ZA ROZWÓJ CHOROBY;

Osteoporoza - skutki Złamania występują najczęściej w trzech miejscach: biodrze (kość udowa), kręgosłupie i nadgarstku; Wdowi garb – deformacja klatki piersiowej; Bóle kręgosłupa – nawet w spoczynku; Stopniowe zmniejszanie wzrostu; Spadek wydolności oddechowej poprzez zmniejszenie objętości klatki piersiowej; Zaburzenia trawienia, zaparcia poprzez zmniejszenie objętości jamy brzusznej;

Osteoporoza - profilaktyka Zwiększenie spożycia wapnia, zwłaszcza z produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu (kefiry, maślanki, jogurty, sery twarogowe, mleko) oraz pozostałych źródeł (ryby, nasiona, orzechy, warzywa ciemnozielone liściaste); Ograniczenie spożycia fosforu poprzez zmniejszenie spożycia mięsa, wędlin, gotowych potraw przemysłowych, napojów typu cola; Nie dopuszczenie do niedoborów magnezu, potasu, cynku, witaminy A, D, B6 oraz C; Ograniczenie spożycia alkoholu; Ograniczenie spożycia tłuszczów i olejów;

Nowotwory - definicja Nowotwór to nieprawidłowa tkanka, która rozrasta się w nadmiarze i w sposób nieskoordynowany z pozostałymi tkankami, a nadmierny rozrost tkanki występuje dalej pomimo wyeliminowania czynnika, który ją wywołał; Podstawowy podział nowotworów pozwala wydzielić nowotwory łagodne i złośliwe;

Nowotwory - przyczyny Czynniki genetyczne – tylko 5 – 10% chorób nowotworowych jest dziedziczonych bezpośrednio; Czynniki środowiskowe – najważniejsza przyczyna rozwoju choroby nowotworowej: narażenie na specyficzne czynniki, które prowadzą do uszkodzenia genów: palenie tytoniu, narażenie na szkodliwe promieniowanie, infekcje, narażenie na substancje rakotwórcze np. pestycydy; mała aktywność fizyczna; źle zbilansowana dieta (nadmierne spożycie energii, tłuszczów, czerwonego mięsa, małe spożycie błonnika pokarmowego, niedobór witamin i antyoksydantów); niewłaściwe przygotowanie potraw (smażenie, wędzenie); picie alkoholu; stres;

Nowotwory – profilaktyka Ograniczenie palenia papierosów i picia alkoholu; Zbilansowana i urozmaicona dieta (bogata w antyoksydanty, błonnik pokarmowy); Zwiększenie aktywności fizycznej;

Dietoprofilaktyka chorób dietozależnych Zrównoważony bilans energetyczny (równowaga pomiędzy ilością dostarczanej energii a wydatkami energetycznymi organizmu); Odpowiednia aktywność fizyczna (min. 60 minut dziennie, np. spacer szybkim krokiem); Urozmaicenie diety: wzrost znaczenia warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych; ograniczenie spożycia słodyczy, produktów typu fast-food, słonych przekąsek; Większa ilość mniejszych posiłków w ciągu dnia (5 posiłków); Zachować umiar; Odpowiednie przygotowanie posiłków (mniej smażonych, więcej gotowanych, grillowanych, pieczonych, duszonych);

Lepiej ZAPOBIEGAĆ niż LECZYĆ!!!