DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE Działania obowiązkowe, realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS
Realizacja warsztatów Koordynator DT – Urszula Kiersztyn Edukator-Dietetyk – Magdalena Gajczy Edukator-Dietetyk – Lena Replin
Rodzaje DT przeprowadzonych przez Bank Żywności w Siedlcach Warsztaty dietetyczno żywieniowe – 60 spotkań Warsztaty kulinarne – 68 spotkań
Tematyka warsztatów dietetyczno żywieniowych w Podprogramie 2016 Zdrowie odżywianie dzieci w wieku szkolnym – 15 spotkań Nawyki żywieniowe a aktywność dzieci i młodzieży szkolnej – 12 spotkań Żywienie człowieka dorosłego CZYTAM ETYKIETY – WIEM – 22 spotkania Dieta Seniora – 11 spotkań
Tematyka warsztatów kulinarnych w Podprogramie 2016 Cykl „KULINARNIE MOCNI” – 19 spotkań Zdrowie żywienie dzieci– 20 spotkań Zdrowe smakołyki– 4 spotkania Żywienie człowieka dorosłego– 18 spotkania Żywienie seniora – 7 spotkań
Warsztaty zostały zorganizowane dla 31 organizacji biorących udział w programie POPŻ 2014-2020 Podprogram 2016. W warsztatach uczestniczyło 2012 os., w tym: W warsztatach dietetyczno-żywieniowych - 957 os. W warsztatach kulinarnych - 1055 os.
W zależności od zapotrzebowania oraz ilości członków w organizacji warsztaty odbywały się 1-4 razy w trakcie Podprogramu 2016. Spotkania prowadzone były cyklicznie równolegle z dystrybucją żywności.