My i nasze zakłady Berlin 2016/2017
Dzień dobry, nazywamy się Marcin Stec, Zuzanna Tłusty, jesteśmy uczniami klasy 3 o profilu technik ekonomista oraz technik handlowiec. Chcielibyśmy opowiedzieć o najważniejszym celu naszego pobytu w Berlinie czyli o praktykach. Firmy przyjęły nas bardzo serdecznie. Odbywaliśmy staże w zależności od kierunku : w restauracjach, hotelach, sklepach, wydawnictwie, niektórzy z nas w samym sercu Berlina na reprezentacyjnej alei Unter den Linden czy na eleganckiej Friedrichstrasse.
Pizzeria Marco Polo Uno
W restauracjachnakrywaliśmy stoły, obsługiwaliśmy gości, realizowaliśmy zamówienia .W kuchni natomiast sporządzaliśmy różnego rodzaju dania, napoje i desery. Często również wykańczaliśmy i dekorowaliśmy potrawy. Oprócz typowej niemieckiej kuchni poznaliśmy również specjały z różnych stron świata. Nierzadko trzeba było się wykazać podzielną uwagą i pracować w szybkim tempie.
Restauracja Marco Polo Tre
Restauracja Neumann’s
Hotel Acama
W hotelachuczniowie przygotowywali śniadania, dbali o bufet oraz czystość zaplecza kuchennego. Zajmowali się jednak głównie houskeepingiem :kontrolowali stan i wyposażenie pokoi oraz magazynów. Mieli również okazję podejrzeć pracę recepcji oraz zapoznać się z pracą kierowników poszczególnych działów.W hotelu również odbywała również staż uczennica kierunku technik obsługi turystycznej – poznała pracę hoteluod tzw. kuchni .
Hotel Friedenau
Hotel Eurostar
Firma poligraficzna dbusiness.de
Fototechnicy mieli okazję zapoznać się z pracą firmy poligraficznej oraz wydawnictwa. Poznali programy graficzne służące do projektowania książek broszur i ulotek, przygotowywali do wydruku prezentacje graficzne i multimedialne,wykonywali i wdrażali internetowe projekty multimedialne. I oczywiście robili mnóstwo zdjęć podczas pracy i czasu wolnego .
KLAUS ENGELHARDT &Partner
Ekonomiści pracowali w firmie projektowej oraz w instytucji non profit poznawali zasady działania tego typu przedsiębiorstwa, zasady zatrudniania , sposoby sporządzania kosztorysów, przyjmowania i dokumentowania dostaw towarów czy rozliczania się z klientami
Visioneers e.V.
Simon Verlag
Sklep u Zosi
Handlowcyoraz ekonomiści odbywali staże w zaprzyjaźnionym polskim sklepie „ U Zosi”, gdzie przyjmowali towar, układali go w magazynie i na półkach, obsługiwali klientów - w dużej mierze również Niemców - doradzali w wyborze produktów, co nie sprawiało kłopotów, były to dobrze znane im towary od polskich producentów. W tym samym miejscu ekonomiści poznali między innymi zasady funkcjonowania firmy, organizowania prac w zakresie przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży, procedury składania zamówień przestrzegania zasad ustalania cen towarów;
Sklep T.O.T.S. Original Tourist Store
Nasi turyścitez odbywali praktyki w sklepie z pamiątkami, na pięknej alei Unter den Linden, zaraz obok Bramy Brandenburskiej.Było to bardzo ciekawe miejce odwiedzane przez wielu turystów – dzięki czemu można było ćwiczyć umiejętność posługiwania się językiem niemieckim oraz angielskim.Do obowiązków należało oprócz w głownej mierze doradzania klientom w wyborze, również układanie towarów oraz ich wycena. Zapoznały się licznymi informatorami i udzielałyinformacji turystycznej odwiedzającym sklep klientom.