Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Advertisements

Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
PRĄD ELEKTRYCZNY.
EFEKT FOTOELEKTRYCZNY ZEWNĘTRZNY I WEWNĘTRZNY KRZYSZTOF DŁUGOSZ KRAKÓW,
KWASY Justyna Loryś.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
„Zabawy i gry w procesie nauczania pływania” Opracował: Rafał Szatkowski.
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
Przykłady i zastosowania soli
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Różne rodzaje ogniw Karolina Czerniawska 3a. Spis treści 1. Ogniwo 2. Ogniwo Volty 3. Działanie ogniwa Volty 4. Działanie ogniwa Volty c.d 5. Ogniwo Leclanchego.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Poczta elektroniczna – e- mail Gmail zakładanie konta. Wysyłanie wiadomości.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Naukowe Koło Marketingu MERITUM. Kontekst projektu  Nowoczesny i sprawnie funkcjonujący system IT ma istotny wpływ na poprawę konkurencyjności turystyki;
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Wpływ wybranych czynników na wzrost fotosyntezy
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
MOTYWACJA. Słowo motywacja składa się z dwóch części: Motyw i Akcja. Aby podjąć działanie (akcję), trzeba mieć do tego odpowiednie motywy. Łaciński źródłosłów.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
Pomiar przyspieszenia ziemskiego za pomocą piłeczki tenisowej.
Wodorotlenki.
Domy wczoraj i dziś Wojciech Janus Klasa 1c.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Historia Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach od roku około 2700 lat p.n.e.Chinach Chińskie.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Energia słoneczna i ogniwa paliwowe
Czy umiesz się uczyć? Relacja z konferencji Profesora Tony’ego Buzana.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Czy niemetale są użyteczne?
Własności elektryczne materii
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Budowa chemiczna organizmów
Wpływ wiązania chemicznego na właściwości substancji -Związki o wiązaniach kowalencyjnych, -Związki jonowe (kryształy jonowe), -Kryształy o wiązaniach.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Powietrze – substancja czy mieszania gazów? -Atmosfera -Składniki gazowe powietrza.
Energia słoneczna i ogniwa paliwowe Patryk Iwan ZiIP I mgr Gr III.
Głównym celem projektu jest synteza difluoro(szczawiano)boranu litu oraz wydzielenie go z mieszaniny poreakcyjnej. Sól ta ma znajdować swoje zastosowanie.
MIESZANINY SUBSTANCJI
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Metody miareczkowe oparte na reakcjach utleniania-redukcji- -nadmanganometria i jodometria dr n. farm. Justyna Stolarska Zakład Chemii Analitycznej.
Przykładowe zadania z rozwiązaniami
Paweł Brycki Doświadczenia ,,Świetlik”
Mangan i jego związki Występowanie i otrzymywanie manganu,
Liczby pierwsze.
Temat: Badanie charakteru chemicznego tlenku glinu.
Rozpuszczanie kryształów jonowych w wodzie
Przeprowadzenie doświadczenia Prawo Archimedesa – od czego zależy siła wyporu? Mgr Rafał Jankowski Maksymilian Kowalczyk, Kevin Lewicki, Miłosz Żółtewicz.
Dodawanie liczb całkowitych
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Otrzymywanie fenolu
ALEKSANDER BALCERZAK IV C
WYKŁAD
WSKAŹNIKI.
Eksperymenty w klasach 3d i 3c
Koszyk danych.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Implementacja rekurencji w języku Haskell
Zapis prezentacji:

Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie? Doświadczenie Potrzebne do doświadczenia : 4 szklanki ,woda (ciepła i zimna ),cukier kryształ, cukier puder, bagietka, łyżeczka Przebieg doświadczenia : do 3 szklanek nalewamy ciepłą wodę ,a do jednej zimną . Następnie do szklanek nr 1,2,4 dodajemy dwie łyżeczki cukru kryształu a do szklanki nr 3 dodajemy cukier puder . Potem mieszamy bagietką zawartość szklanki 2 i 3 w tym samym czasie .

Obserwacje : w szklance nr 1 cukier rozpuszcza się bardzo powoli ,w szklance nr 4 zachodzi to jeszcze wolniej . Obserwując szklanki nr 2 i 3 możemy zauważyć, ze cukier puder w szklance nr 3 rozpuścił się szybciej , niż cukier kryształ w szklance nr 2.

Wnioski : czynnikami , które wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru są temperatura rozpuszczalnika(wody), rozdrobnienie substancji (cukru) oraz mieszanie. Aby szybko rozpuścić substancję (w tym przypadku cukier) należy podgrzać rozpuszczalnik, substancje rozdrobnić i mieszać roztwór.

Badanie pH za pomocą wywaru z czerwonej kapusty Potrzebne do doświadczenia: liście czerwonej kapusty ,woda destylowana, 4 szklanki, soda, coca cola, ocet, łyżeczka, bagietka. Przebieg doświadczenia: najpierw płuczemy liście kapusty w wodzie destylowanej, następnie gotujemy je w wodzie destylowanej przez ok.10 minut. Kiedy otrzymamy wywar należy przecedzić go przez bibułę filtracyjną i ostudzić. Potem do pierwszej szklanki wlewamy coca colę do drugiej ocet, do trzeciej wodę ,do której dodajemy łyżeczkę sody i do czwartej wlewamy wodę destylowaną. Później do każdej z nich dodajemy 3 łyżeczki wywaru. Wywar z czerwonej kapusty

Obserwacje : po dodaniu wywaru barwa coca coli zmieniła się z brązowej na ciemno czerwoną , octu na czerwoną, roztworu sody na niebieską , a wody destylowanej na fioletową.

Wnioski : coca cola ma bardzo niskie pH, ocet również ma odczyn kwaśny, roztwór sody jest zasadą, a woda destylowana jest obojętna . Wywar z czerwonej kapusty może pełnić rolę naturalnego wskaźnika dzięki antocyjanom. Czerwony - kwas Niebieski- zasada Fioletowy- obojętny

Elektroliza wody Potrzebne do doświadczenia: zlewka, elektrody (najlepsze byłyby węglowe ale z ich braku zostały użyte miedziane), 2 probówki, soda, woda, bagietka , łyżeczka ,zapałki ,bateria, strzykawka, wężyk. Przebieg doświadczenia: do zlewki wlewamy wodę i dodajemy łyżeczkę sody mieszamy do rozpuszczenia. Czysta woda słabo przewodzi prąd, dlatego konieczne jest dodanie niewielkiej ilości sody. Następnie elektrody umieszczamy w wodzie i nakładamy na nie probówki. Potem odsysamy powietrze z probówek za pomocą wężyka i strzykawki . Później przyłączamy elektrody do baterii.

W następnym kroku obserwujemy wydzielanie się gazów . Obserwacje: po podłączeniu elektrod do baterii w probówkach na spiralach elektrod zaczęły powstawać pęcherzyki gazów . W probówce z katodą(ujemna elektroda) było ich więcej niż w probówce z anodą (dodatnia elektroda).

Obserwacje cd.: Po zapaleniu zapałki pod fiolką, w której była elektrodą ujemna słychać było krótki huk.

Wnioski: woda to tlenek wodoru, czyli H2O dzięki dostarczeniu dwóch elektronów przez baterię możemy rozdzielić ją na dwa gazy: wodór i tlen. Cząsteczka wody składa się z jonów :dwóch H+ i jednego O2- . Cząsteczka wody ulega rozbiciu na pojedyncze jony , które łączą się w cząsteczki pod wpływem prądu. H2O 2H2+ ½ O (2e) 2H2O 2H2 + O2 (4e) Gaz, który znajdował się w probówce z elektrodą ujemną to wodór, potwierdza to charakterystyczny dźwięk podczas spalania go w powietrzu. W drugiej probówce jest tlen.