Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Temat 2: Podstawy programowania Algorytmy – 1 z 2 _________________________________________________________________________________________________________________.
Advertisements

Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Ekonometria WYKŁAD 10 Piotr Ciżkowicz Katedra Międzynarodowych Studiów Porównawczych.
1. 2 Przed sprawdzianem/egzaminem 3 Przygotowania do sprawdzianu/egzaminu Przygotowania Styczeń – ostatnie zmiany w danych przekazanych OKE Luty – powołanie.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Wnioski z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w województwie świętokrzyskim 2015 Marek Szymański.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Festyn zorganizowany przez Wschodni Bank Spółdzielczy w Chełmie w ramach obchodów Święta Spółdzielczości Bankowej Chełm 29 czerwca 1914 r. Plac Doktora.
Katarzyna Cynowska Ewelina Pachocka-Sobczak.  Uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej oraz III Przysposabiającej do Pracy w ramach wtorkowych zajęć w kuchni.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
T: Powtórzenie wiadomości z działu „Prąd elektryczny”
Bajkowy wąż Praca wykonana przez uczennice: kl. 2b – Aleksandrę Czyżowicz i 3 – Martynę Staszczyk Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Starym.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
W dniu 27 lutego 2008r. w siedzibie Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Ciechanowie odbyła się narada podsumowująca rok 2007, połączona z przekazaniem.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
Biznes Wielkopolska to magazyn, który ukazuje się od 2003 roku. Magazyn powstał jako element promocji firm wyróżnionych certyfikatem „Najwyższa Jakość”
● Klasa 6 d. ● w naukach przyrodniczych i społecznych zbiór działań wzbudzających w obiektach materialnych określone reakcje i zjawiska w warunkach pozwalających.
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 2 im. H.CH. ANDERSENA w Radomiu.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PORADNIK WPROWADZANIA AKCJI. OGÓLNIE: Akcja musi zostać utworzona i opublikowana co najmniej tydzień przed jej rozpoczęciem. W opisie muszą znajdować.
DOBRE RADY NA ZIMOWE WYPADY
Lekcja r. Temat: Jednostki masy używane przy ważeniu.
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów LO Czersk
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Hotel w którym mieszkamy 
Mazurek Wielkanocny.
„POROZMAWIAJMY O …………”
Dnia r. w naszej świetlicy odbyły się zajęcia pt
Schematy blokowe.
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
FIZYKA na służbie b’Rowersa ...krótki kurs.
FIZYKA na służbie b’Rowersa ...krótki kurs.
Szkoła Muzyczna I stopnia im. Grażyny Bacewicz we Wrocławiu
Fizyka da się lubić 2016 Część eksperymentalna 1.
JAK OBLICZYĆ DATĘ WIELKANOCY?
Liczby pierwsze.
Przybliżenia dziesiętne liczb rzeczywistych
Układ słoneczny Jakub Mastela Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka
Wycieczka do Głęboczycy
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wycieczka po Swarzędzu
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Projekt, który zmienił naszą społeczność…
Bezpieczeństwo dostępu do danych w systemie Windows
DOBRE RADY NA ZIMOWE WYPADY
Próg rentowności K. Bondarowska.
Stulecie Niepodległości w Barwach Biało - Czerwonych
"Karuzela, karuzela... - zabawy starej Warszawy".
Zmiany w zakresie procedury
Pisemne dzielenie liczb naturalnych
Ciasto Drożdżowe.
Gry i zabawy z dawnych lat webquest
Wigilia w grupie 0 d.
Opracowanie prezentacji: B. Magiera
Konkursy nr RPKP IZ /19 Zmiany w zakresie procedur
Zapis prezentacji:

Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze „Wielkopolska miodem i mlekiem płynąca” Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze

Dnia 20 sierpnia na Sali wiejskiej w Kawczu nikt się nie nudził Dnia 20 sierpnia na Sali wiejskiej w Kawczu nikt się nie nudził. Przedstawicielki stowarzyszenia zorganizowały Dzień zabaw dla najmłodszych i tych starszych mieszkańców wsi. Zabawy były połączone z degustacją potraw z miodu/mleka wykonanych przez nasze działaczki.

Podczas imprezy zaprezentowane zostały 3 potrawy z których wyłoniono danie konkursowe: Zupa czekoladowa z pianką Deser mleczny z owocami Zupa z korbola

Największym uznaniem wśród mieszkańców cieszył się deser z owocami, który stał się potrawą konkursową. Autorką konkursowego deseru jest Karolina Kempa.

Deser z owocami Składniki: 1l mleka  3łyżki miodu 15 żółtek 5 cukrów wanilinowych 3/4 szklanki cukru Mus malinowy: 0,5kg malin 1/2 szklanki miodu 3 łyżki cukru Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym . Mleko zagotować z miodem. Do mleka stopniowo dodawać utarte żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek należy dokładnie wymieszać i zagotować. Masę należy wystudzić. Maliny zasypać cukrem odczekać aby puściły sok, następnie całość podgrzać z miodem . Gotować 5 min.  Przestudzony mus malinowy nakładamy do pucharków, na to nakładamy masę mleczną i znów mus. Deser podawać na zimno.

Mieszkańcy świetnie się bawili przy następujących atrakcjach: Zabawy taneczne

Układanie fryzur

Malowanie twarzy

Papierowe rękodzieła

Zabawy z chustą animacyjną

Zabawy ruchowe

Gry planszowe i konstrukcyjne

Fotobudka

Inne

Na zakończenie imprezy K. L. A. R Na zakończenie imprezy K.L.A.R. zaprezentował układ taneczny stowarzyszenia