Przykłady realizacji programu Edukacyjnego Trzymaj Formę

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Ramowe założenia realizacji programu pt.
Gimnazjum nr 2 w Andrychowie
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
w Salezjańskim Gimnazjum Niepublicznym
Przedszkolak Pełen Zdrowia
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę”
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
PROJEKT EDUKACYJNY realizowany w ramach Kampanii społecznej
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Wiem co jem.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
Młodzi ludzie mają prawo do pełnego dostępu do informacji publicznych. Młodzież ma wpływ na opinię publiczną np. poprzez artykuły prasowe, Internet. Politycy.
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Zimowisko w czasie ferii W ramach wolontariatu projektu PO FIO Popołudnia bez nudy Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły zorganizowało od r na.
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Gimnazjum nr 1 w Reszlu w roku szkolnym 2007/2008.
 Młodzi ludzie mają prawo do pełnego dostępu do informacji publicznych.  Młodzież ma wpływ na opinię publiczną np. poprzez artykuły prasowe, Internet.
Jedz Smacznie i zdrowo.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Szkoła Promująca Zdrowie
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Projekt: Projekt:,,Klasa trzyma formę’’,,Klasa trzyma formę’’ Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl. V a Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Fotokronika Olimpiady Dobrej Formy Szkoła Podstawowa nr 5 w Tczewie.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE. Promocja zdrowia jest procesem społecznym, w którym wszyscy powinniśmy brać udział, procesem daleko wykraczającym poza zadania.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
W DNIU ZDROWEGO ŚNIADANIA Publiczna Szkoła Podstawowa w Szwarszowicach prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Oświaty w Szwarszowicach Szwarszowice.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Sportowy Okrągły Stół – debata na temat udoskonalania zajęć sportowych w szkole 12 listopada 2015.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Program edukacyjny „Trzymaj Formę!” Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Przedstawienie Regulaminu Konkursu na projekt edukacyjny promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego pt.”Trzymaj Formę!”
Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wł. Broniewskiego w Kościanie rok szkolny 2011/2012.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
XI edycja programu Trzymaj Formę!
Szkoła Promująca Zdrowie
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Śniadanie daje moc!.
Zapis prezentacji:

Przykłady realizacji programu Edukacyjnego Trzymaj Formę Zrealizowanego w roku szkolnym 2005/2006 w ramach akcji „Szkoła z Klasą” Andrzej Gantner dyrektor generalny Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” Warszawa, 16- 17.11.2006

Do programu zgłoszono 117 scenariusze realizacji programu Do programu zgłoszono 117 scenariusze realizacji programu. Komisja oceniająca projekty zaakceptowała 96 scenariuszy. Pozostałe projekty zostały odrzucone, jako niespełniające zasad programu. Projekty realizowane były od lutego 2006 do maja 2006. Średnio projekt obejmował 25 godzin realizowanych jako zajęcia pozalekcyjne. Spośród 96 przyjętych scenariuszy, na podstawie sprawozdań z realizacji projektów nadesłanych przez szkoły Komisja programu wyłoniła 10 najlepszych scenariuszy. Szkoły będące autorami wybranej dziesiątki zostały zaproszone na uroczyste zakończenie programu, które odbyło się w siedzibie spółki AGORA w dniu 14 czerwca br. Wyróżnione programy otrzymały dofinansowanie na kontynuację realizacji zajęć oraz zestawy sprzętu sportowego. Nagrody ufundowała PFPŻ.

ZBILANSOWANA DIETA Broszury i ulotki Wywiad oraz samodzielne badania jako metoda pozyskiwania informacji Wywiady i artykuły w prasie lokalnej

ZBILANSOWANA DIETA Inscenizacje i przedstawienia „Skutki niewłaściwego odżywiania oraz prowadzenie zdrowego stylu życia". Inscenizacja składała się z trzech części: I. Inscenizacja przedstawia zachowania trzech uczennic: - sylwetkę osoby popadającej w anoreksję, sylwetkę osoby popadającej w bulimię oraz sylwetkę osoby cierpiącej na otyłość, Głównym celem ukazania tych postaci jest uświadomienie przyczyn i objawów chorób trudnych do rozpoznania przez kolegów i rodzinę, jak również przedstawienia możliwości pomocy osobom chorym. II. Scenka, w której uczestniczą koledzy z klasy, przedstawiciele rodziny, wychowawca i psycholog szkolny. Koledzy zastanawiają się, w jaki sposób pomóc chorym koleżankom. Podejmują różne działania: zwracają się do wychowawcy, rodziców, psychologa. Kroki podjęte przez w/w osoby przynoszą zaskakujące efekty. Osoby chore dostrzegły własne błędy i zrozumiały powód swojej choroby. III. Scenka przedstawiająca uczennice, które dzisiaj mogą cieszyć się zdrowiem i pełnią życia, ponieważ udało im się pokonać chorobę. Dziewczyny opowiadają jak łatwo popaść w taką chorobę a jak trudno się z niej wyleczyć. Każda z nich twierdzi, że podstawą sukcesu jest współdziałanie z drugim człowiekiem, nie zamykanie się w sobie, pomoc specjalisty. Inscenizacje i przedstawienia

ZBILANSOWANA DIETA Wywiad oraz samodzielne badania jako metoda pozyskiwania informacji Uczniowie przeprowadzali badania ankietowe wśród swoich kolegów i koleżanek, a uzyskane wyniki uświadamiały im przez to dobitnie niską aktywność fizyczną oraz złe nawyki żywieniowe młodzieży gimnazjalnej. Na podstawie wyników ankiet opracowane zostały plansze, wykresy i diagramy rejestrujące stan obecny oraz propozycje zmian, które zostały wyeksponowane w formie gazetki szkolnej oraz na stronach internetowych szkół. W wielu projektach uczniowie spotykali się z osobami zajmującymi się poradnictwem żywieniowym oraz pracującymi w służbie zdrowia. Przed każdym takim spotkaniem uczniowie samodzielnie opracowywali zestawy pytań dla gości.

ZBILANSOWANA DIETA Zabawa w wizytówki – poprzez przestawianie liter w imionach i nazwiskach uczniów, młodzież tworzyła nazwę warzywa, jakie lubią zjadać ich właściciele, np. Ewa Kordzik = rzodkiewka. Następnie zadaniem młodzieży było zebranie informacji na temat występowania tego warzywa, jego wartości odżywczych, przepisów na dania z jego zastosowaniem oraz ciekawostki. Na zakończenie uczniowie przygotowywali reklamę wylosowanego warzywa mającą na celu zachęcenie swoich kolegów i koleżanek do spożywania tego produktu. Prezentacja reklam była połączona z degustacją przygotowanych według zebranych przepisów dań z wybranymi warzywami w roli głównej. Tworzenie jadłospisów i przygotowywanie posiłków zgodnych z zaleceniami zbilansowanej diety

ZBILANSOWANA DIETA Zdrowe i urozmaicone kolorystycznie posiłki z zachowaniem zasad higieny przygotowywania potraw. Młodzież przyniosła na zajęcia produkty spożywcze, które następnie podzieliła wg. zaleceń piramidy żywienia. Następnie komponowała z nich przykładowe posiłki. Można było wymieniać między sobą produkty na zasadzie kupowania ich od siebie w licytacji. Produkty z niższych pięter piramidy były „tańsze” niż te z wyższych poziomów. Tworzenie jadłospisów i przygotowywanie posiłków zgodnych z zaleceniami zbilansowanej diety

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Ścieżki zdrowia. Dzieci wytyczały trasę podróży oraz miejsca postojów, przy których realizowały wymyślone przez ich kolegów zadania. Wszystkie stacje były ponumerowane, dzięki czemu nikt nie wykonywał zadań wymyślonych przez samego siebie. Zadania, które były do wykonania to pytania i quizy dotyczące zbilansowanej diety, a także gry, zabawy i ćwiczenia ruchowe

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Wycieczki Szkoła tańca Tworzenie reklam promujących sport

INNE Wystawy i dni zdrowego żywienia

Dziękuję za uwagę