Jedz żółte owoce i warzywa Dlaczego warto jeść żółte?
Jedzcie duże ilości żółtych owoców i warzyw Jedzcie duże ilości żółtych owoców i warzyw. Swój kolor zawdzięczają karotenoidom – barwnikom roślinnym pełniącym nieocenioną rolę w ochronie twojego zdrowia. Karotenoidy mogą ochronić nas przed: - chorobami układu krążenia - nowotworami - chorobami związanymi z wiekiem (katarakty, otępienie). Karotenoidy jako przeciwutleniacze chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieni UV. Podobną, ochronną rolę pełnią także w organizmie człowieka.
Jeżeli żyjecie w zanieczyszczonym środowisku… Karotenoidy to naturalne przeciwutleniacze, mają zdolność wymiatania wolnych rodników, powstających w naszym otoczeniu np. w skażonym powietrzu, dymie papierosowym, wysoko przetworzonej żywności lub na skutek promieniowania słonecznego. Jeżeli chcecie zachować urodę… Ludzie, których ścianki komórek są „wypchane karotenoidami” zachowują młodość o wiele dłużej niż ci, u których koncentracja karotenoidów jest słabsza. Niedobór witaminy A objawia się gorszym wyglądem włosów, paznokci oraz skóry.
Zależy Wam na zachowaniu dobrego wzroku… Witamina A, której źródłem są karotenoidy, jest niezbędna w procesie widzenia ponieważ wchodzi w skład rodopsyny – światłoczułego barwnika siatkówki oka. Chcecie rosnąć zdrowo… Witamina A, której źródłem są karotenoidy, współdziała z hormonem wzrostu. Karotenoidy, podobnie jak inne składniki, nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. W postaci świeżych owoców i warzyw lub soków owocowych, wyprodukowanych na ich bazie.
OWOCE ŻÓŁTE: ananas, banan, cytryna, grapefruit, pomelo, melon, banan Każdego dnia spotykamy się z owocami cytrusowymi. Najczęściej znajdują się one w naszych domach z powodu swojego wyjątkowo orzeźwiającego smaku. Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że takie owoce jak grejpfruty czy cytryny mają dużo medycznych właściwości, pomagają na niektóre dolegliwości, a także można je wykorzystać w celach kosmetycznych, jako środek pielęgnacyjny. Witamina C znajdująca się w owocach cytrusowych, jest ważna przy gojeniu się ran i pomaga przyswajać żelazo.
Żółte warzywa to: fasolka szparagowa, kukurydza, kabaczek, cukinia, soja, papryka żółta. Pokarmy żółte bardzo specyficzne w swoim przeznaczeniu dzięki zawartości zaexantyny i luteiny, dwóch substancji wspomagających proces widzenia. Jedzenie dużej ilości żółtych warzyw za młodu pozwala cieszyć się długo dobrym wzrokiem. W ramach bonusu dostajemy potas i dużą dawkę witaminy A, która współdziała z hormonem wzrostu i pozwala zachować zdrową skórę i oczy.
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ